Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολύμορφες παρεμβάσεις για την προστασία των ανέργων

Αποκαλυπτική για τα «προγράμματα κατά της ανεργίας» η μαρτυρία ανέργου στον «Ρ»

Να πυκνώσουν οι παρεμβάσεις για την προστασία των ανέργων από την εξαθλίωση (φωτ. από κινητοποίηση στη Νίκαια)
Να πυκνώσουν οι παρεμβάσεις για την προστασία των ανέργων από την εξαθλίωση (φωτ. από κινητοποίηση στη Νίκαια)
Το κάλεσμα της οργάνωσης, της συσπείρωσης και πάλης ενάντια σε αυτή την πολιτική του μαύρου μετώπου, που γεννά χιλιάδες άνεργους και οδηγεί τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες στην πείνα και την εξαθλίωση, μετέφεραν χτες άνεργοι της Επιτροπής του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας που πραγματοποίησαν εξόρμηση στο υποκατάστημα του ΟΑΕΔ στην οδό Πειραιώς.

Οι άνεργοι εμποροϋπάλληλοι και από τον κλάδο του επισιτισμού - τουρισμού που συμμετείχαν μοίρασαν το κάλεσμα της Επιτροπής μέσα και έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ. Κάλεσμα συσπείρωσης στο σωματείο και συμμετοχής στις παρεμβάσεις που έχουν αποφασιστεί. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 12 Δεκέμβρη η Επιτροπή καλεί στις 10 το πρωί στο υπουργείο Μεταφορών (στάση Μετρό Εθνική Αμυνα), Αναστάσεως 2 και Τσιγάντε, ώστε μαζικά οι άνεργοι να διεκδικήσουν δωρεάν μετακίνηση σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η Επιτροπή καλεί επίσης σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ για τους ανέργους, στις 20/12 στις 6 το απόγευμα στην Ομόνοια.

«Με απέλυσε και κράτησε τον ανασφάλιστο...»

Ο δρόμος της μαζικής οργανωμένης πάλης αποτελεί μονόδρομο για τους ανέργους απέναντι σε αυτή την πολιτική. Η μαρτυρία άνεργου νεολαίου έξω από τον ΟΑΕΔ επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά ότι τα διάφορα προγράμματα του υπουργείου Εργασίας που υλοποιούνται και μέσω του ΟΑΕΔ όχι μόνο αξιοποιούνται για να τσακιστούν δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων, συμβάλλουν στην ευελιξία και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων αλλά γεννούν και ανέργους! Οπως χαρακτηριστικά είπε στον «Ρ» ο άνεργος, δούλευε σε μια επιχείρηση με ασανσέρ όπου ο εργοδότης τους πρώτους έξι μήνες δεν του κόλλαγε ένσημα. Κάτω από την πίεση τελικά ο εργοδότης βρήκε τη λύση. Εκανε αίτηση, μπήκε στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και επιδοτήθηκε για τα ένσημα του νεολαίου τα οποία, σημειωτέον, ήταν ένσημα ανειδίκευτου εργάτη, και όχι ΒΑΕ, όπως προβλέπεται για την ειδικότητά του και σύμφωνα με το πτυχίο. Με το τέλος του προγράμματος «με απέλυσε και κράτησε τον αλλοδαπό εργάτη που τον είχε ανασφάλιστο», είπε χαρακτηριστικά. Στην πορεία αναγκάστηκε να πιάσει δουλειά ως ψυκτικός. «Στους δύο μήνες μου είπε πέρνα από το γραφείο. Πήγα, το κατάλαβα τι θα μου έλεγε, και μου είπε απολύεσαι γιατί θα πάρω στη θέση σου μαθητευόμενο του ΟΑΕΔ».

Σύσκεψη για το πώς θα οργανωθεί καλύτερα η δράση της Επιτροπής για τη συσπείρωση των ανέργων πραγματοποίησε και η Επιτροπή Ανέργων του 5ου - 6ου Διαμερίσματος στο «Στέκι Νεολαίας». Οπως τονίστηκε, πρέπει να ενταθεί ακόμα περισσότερο η προσπάθεια της Επιτροπής για τη συσπείρωση και το συντονισμό της δράσης των ανέργων στις γειτονιές ακόμα και στις πολυκατοικίες, να καταλάβουν οι άνεργοι ότι το πρόβλημά τους δεν είναι ατομικό αλλά πρόβλημα όλων. Σταθμοί της δράσης της Επιτροπής τις επόμενες μέρες είναι η προετοιμασία του συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ στις 20 Δεκέμβρη αλλά και η συγκέντρωση στις 21 Δεκέμβρη για το στήσιμο Λαϊκής Επιτροπής στο 5ο - 6ο Διαμέρισμα. Πάντως, είναι χαρακτηριστική μαρτυρία μακροχρόνια άνεργης που συμμετείχε στη σύσκεψη, η οποία είπε ότι επειδή δε δεχόταν να κάνει εκπτώσεις στα δικαιώματά της, όπως η εργοδοσία απαιτούσε, δεν μπόρεσε να βρει δουλειά από το 2001 οπότε και απολύθηκε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αύριο να «νεκρώσει» κάθε τόπος δουλειάς!(2011-11-30 00:00:00.0)
Εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και κατάρτισης(2011-01-25 00:00:00.0)
ΟΧΙ από ΟΑΕΔ σε επιδότηση ανέργων(2002-02-12 00:00:00.0)
Πρόβα για τη μετατροπή τους και πάλι σε γκέτο(2001-07-12 00:00:00.0)
Δε δέχονται αρνήσεις για τους ανέργους(2000-09-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ