Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΩΡΕΣ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ
Βήματα καπιταλιστικής ολοκλήρωσης

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Ξεκίνησε χτες η διήμερη ιδρυτική Σύνοδος της Κοινότητας των Χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC, Comunidad de Estados Latinoamericanos y Caribenos), και παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο «επίτευγμα» ενότητας στα 200 χρόνια «ημι-ανεξαρτησίας», η νέα Κοινότητα δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από μία προσπάθεια οικονομικής καπιταλιστικής ολοκλήρωσης των χωρών της περιοχής και το γεγονός ότι συμμετέχει και η σοσιαλιστική Κούβα δε διαφοροποιεί το χαρακτήρα της.

Με την ιδρυτική Σύνοδο της CELAC, καλλιεργούνται αυταπάτες ότι θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος της οργάνωσης Αμερικανικών Κρατών-OAS όπου τον πρώτο λόγο έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι φανερό ότι πρόκειται για ένα εγχείρημα όπου η ανισομετρία ανάμεσα στις καπιταλιστικές οικονομίες θα διατηρηθεί ή και θα οξυνθεί, ενώ οι αστικές τάξεις των χωρών αναζητούν τρόπους για να ξεπεράσουν τις συνέπειες της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, φυσικά προς όφελος του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, οι ισχυροί δεσμοί πολλών ηγεσιών με τους ιμπεριαλιστές (ανάμεσά τους τα καθεστώτα της Κολομβίας, της Ονδούρας κ.λπ.) δεν εξασφαλίζουν ούτε αυτό που παρουσιάζεται ως «αμοιβαία συνεργασία». Το «παρών» στη Σύνοδο δίνουν και οι 33 ηγέτες της περιοχής που επίσης είχαν αποφασίσει τη δημιουργία της στις 23 Φλεβάρη 2010, στην Ηπειρωτική Συνδιάσκεψη, από την οποία είχαν αποκλειστεί οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, οκτώ μήνες μετά το πραξικόπημα στην Ονδούρα το 2009.

Ταυτόχρονα με την ιδρυτική Σύνοδο της CELAC θα πραγματοποιηθούν και οι Σύνοδοι της Ενωσης των Χωρών της Νοτίου Αμερικής - UNASUR και του Petrocaribe - μία συνεργασία των χωρών της Καραϊβικής με την οποία κατά βάση προμηθεύονται πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα με προνομιακούς όρους, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας και οικοδεσπότης των Συνόδων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ