Κυριακή 27 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Ανεβάζει «μποφόρ»... ο ανατολικός άνεμος συμφερόντων

Ορατό είναι το ενδεχόμενο στο μέλλον ΑΕΚ και Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης να τα... ξαναπούν σε μια νέα διοργάνωση (φωτ. από τον αγώνα των δύο ομάδων για το Γιουρόπα Λιγκ)

Icon

Ορατό είναι το ενδεχόμενο στο μέλλον ΑΕΚ και Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης να τα... ξαναπούν σε μια νέα διοργάνωση (φωτ. από τον αγώνα των δύο ομάδων για το Γιουρόπα Λιγκ)
Η εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου και τα όσα (κέρδη) αυτή συνεπάγεται για όσους βρίσκονται στο προσκήνιο αλλά και το παρασκήνιο αυτής της ιστορίας (βλ. χορηγοί, πολυεθνικές, επιχειρηματίες) δημιουργούν συνεχώς... νέες ιδέες αλλά και ανοίγουν νέα μέτωπα στη μάχη συμφερόντων μεταξύ όσων κατέχουν το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας των κερδών και αυτών που διεκδικούν το κάτι παραπάνω.

Νέος... πονοκέφαλος για την UEFA

Ετσι, νέος... πονοκέφαλος φαίνεται να βρίσκεται στα σκαριά για την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (UEFA), που βλέπει την κυριαρχία της στα ποδοσφαιρικά δρώμενα (και φυσικά στα κέρδη) της Ευρώπης να τρίζει για μια ακόμη φορά. Μετά την παραδοσιακή διαμάχη της UEFA με τους ισχυρούς συλλόγους για την πρωτοκαθεδρία στη διαχείριση των κερδών - παλιότερη διαμάχη με την πρώην G-14 και νυν με την Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων - τώρα έρχεται και ο κίνδυνος από την Ανατολή. Αιτία, η απόφαση των πιο ισχυρών ομάδων της Ανατολικής Ευρώπης να δημιουργήσουν τη δική τους Λίγκα με προφανή στόχο τη βελτίωση των εσόδων τους, που παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα από τη συμμετοχή τους στις διοργανώσεις της UEFA Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ, αφού δεν μπορούν να αντέξουν τον ανταγωνισμό (κυρίως σε αγωνιστικό επίπεδο). Και μπορεί προς το παρόν οι υπεύθυνοι της νέας ιδέας να δηλώνουν πρόθυμοι να συνεργαστούν με την UEFA και να ακολουθήσουν μάλιστα τις οδηγίες της για επιτυχία της διοργάνωσης, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το... αγαστό της συνεργασίας. Αλλωστε, με βάση τα παραδείγματα του παρελθόντος, εκείνο που έχει έμπρακτα αποδειχθεί είναι ότι το κυνήγι του κέρδους και ο πόλεμος των συμφερόντων θριαμβεύουν.

O... πόλεμος των χορηγών

Εκείνο βέβαια που... τρομοκρατεί τους υπεύθυνους της UEFA και κάνει το νέο εγχείρημα, αν και ακόμα σε επίπεδο σκέψης, να χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι η παρουσία των χορηγών. Και αυτό γιατί είναι γνωστό ότι μερικοί από τους πολυεθνικούς κολοσσούς της Ρωσίας (Gazprom, Lucoili κ.τ.λ.) έχουν επενδύσει αρκετά δισ. δολάρια στις ρωσικές ομάδες, κάτι που σημαίνει ότι... ευχαρίστως θα στήριζαν ένα νέο εγχείρημα όπου θα έχουν αυτοί τον πρώτο λόγο. Αλλωστε, παρά το άνοιγμά τους προς την ποδοσφαιρική αγορά της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία παραδοσιακά συνεργάζεται με τους δικούς της χορηγούς (εταιρεία παραγωγής μπίρας, ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών κ.τ.λ.).

Οι πρώτες συζητήσεις...

Πώς όμως φθάσαμε έως εδώ. Το θέμα απασχολούσε εδώ και μια πενταετία περίπου τις ομάδες από την Ανατολική Ευρώπη, κυρίως αυτές που προέρχονται από τη Ρωσία, οι οποίες αγωνιστικά κατέχουν τα πρωτεία σε αυτή την ευρωπαϊκή πλευρά και είναι οι μόνες που έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους τα τελευταία χρόνια σε Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ (πρώην Κύπελλο ΟΥΕΦΑ). Ωστόσο όμως και αυτές την τελευταία διετία φαίνεται να έχουν μείνει πίσω στο παιχνίδι του ανταγωνισμού. Κάτι που απ' ό,τι φαίνεται επιτάχυνε την ωρίμανση της ιδέας. Παράγοντες συλλόγων από την Ανατολική Ευρώπη συναντήθηκαν πριν λίγες μέρες στη Σόφια και αποκάλυψαν τα σχέδιά τους για τη δημιουργία μιας ανατολικοευρωπαϊκής Ευρωπαϊκής Λίγκας, η οποία θα έχει στόχο τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών των συλλόγων στην ευρύτερη περιοχή και την άνοδό τους σε επίπεδο ανταγωνισμού. «Εχουμε συζητήσει επανειλημμένα την κατάσταση και τα προβλήματα στην περιοχή και είναι κοινώς παραδεκτό πως το ποδόσφαιρο στην Ανατολική Ευρώπη είναι πολύ πιο πίσω σε σχέση με την Κεντρική και τη Δυτική Ευρώπη. Μόνο μερικές ομάδες από την περιοχή συμμετέχουν στους ομίλους του Champions και του Europa League, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελάχιστες ευκαιρίες για τις περισσότερες ομάδες να συμμετέχουν σε διεθνείς αγώνες», τόνισε μετά τη συνάντηση ο Ντίμιταρ Μπορίσοφ, πρόεδρος της ΤΣΣΚΑ Σόφιας, που είχε το ρόλο του οικοδεσπότη σε αυτή την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια. «Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ και στηρίζουμε πλήρως την ιδέα», τόνισε ο πρόεδρος της Ντιναμό Βουκουρεστίου, Αντριάν Αλεξαντρέσκου, που εκπροσώπησε και άλλους ρουμανικούς συλλόγους.

...και οι καλές προθέσεις

Οι εκπρόσωποι των συλλόγων δήλωσαν πως θα ζητήσουν τη βοήθεια της UEFA. Σύμφωνα με τον Μπορίσοφ, το σχέδιο περιλαμβάνει τη σύσταση μιας «εθελοντικής συνομοσπονδίας που θα δουλεύει σε συνεργασία με τις εθνικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες υπό την επίβλεψη της UEFA». «Είναι η πρώτη μας συνάντηση και ακόμα συζητάμε τις λεπτομέρειες αλλά ενημερώσαμε την UEFA για τα σχέδιά μας», δήλωσε ο πρόεδρος της βουλγαρικής ομάδας. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου του Ερυθρού Αστέρα, Βλάνταν Λούκιτς: «Δε θέλουμε να εναντιωθούμε στις διοργανώσεις της UEFA. Αντιθέτως, το Champions League και το Europa League θα είναι πάντα η προτεραιότητά μας. Θέλουμε η νέα Λίγκα να είναι οικονομικά σταθερή και με δυνατούς χορηγούς. Θέλουμε να βρούμε μια εναλλακτική λύση για τους παίκτες και τους οπαδούς, να παίζουν μεγάλα παιχνίδια σε όλη τη διάρκεια της σεζόν», τόνισε ο Βλάνταν Λούκιτς.

Ομως, παρά την επίδειξη... πίστης στην ιεραρχία οι παράγοντες δεν έκρυψαν την αντίστοιχη στα σχέδιά τους. «Δεν βλέπω κανένα λόγο να μην πάρουμε το οκέι αφού ελπίζουμε να δημιουργήσουμε ένα οικονομικά σταθερό και ελκυστικό τουρνουά», δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας του Βελιγραδίου. Ο ομόλογός του της ΤΣΣΚΑ Σόφιας μάλιστα έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις τονίζοντας πως ορισμένοι υποψήφιοι επενδυτές και χορηγοί έστειλαν αντιπροσώπους και είναι έτοιμοι να επενδύσουν στη διοργάνωση.

Το πλάνο

Σύμφωνα με το αρχικό πλάνο, η διοργάνωση θα ξεκινά το Σεπτέμβρη και θα ολοκληρώνεται το Μάη με τη συμμετοχή 32 ομάδων. Θα υπάρχουν οκτώ όμιλοι των τεσσάρων ομάδων και στη συνέχεια νοκ-άουτ γύροι. Οπως έγινε γνωστό, το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να γίνουν επαφές και με ελληνικές και τουρκικές ομάδες. Το σχέδιο προβλέπει ότι οι ομάδες της Ανατολικής Ευρώπης που θα αποκλείονται στη φάση των ομίλων του Champions League και του Europa League, θα έχουν δικαίωμα να μπαίνουν στη διοργάνωση στα νοκ-άουτ μετά το νέο έτος.


Μπ. ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ