Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Ουκ εν τω πολλώ το ευ…

Σε πλαίσια συμπαθητικά, αποδεκτά και ανεκτά κινούνται οι περισσότερες πρεμιέρες της βδομάδας χωρίς εξάρσεις, αλλά και χωρίς να απουσιάζουν οι νότες μετριότητας. Κινηματογράφος χωρίς τομές, χωρίς ρήξεις και ανατροπές. Ποσοτικά ισχυρή η ελληνική παρουσία, με τρεις συνολικά ταινίες στις οκτώ. Δύο οι κωμωδίες, «Ο ΞΕΝΑΓΟΣ», πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Ζαχαρία Μαυροειδή, για έναν μπερδεμένο νεαρό Ελληνα, για τη σεξουαλικότητα και την αρχιτεκτονική, με φόντο τη σημερινή Αθήνα και το «ΣΑΠΙΛΑ, ΞΕΦΤΙΛΑ, ΤΕΚΙΛΑ» (ο τίτλος μιλάει από μόνος του) του Νίκου Ζερβού και του Γιάννη Παρασκευόπουλου. Ωστόσο, η πιο αξιόλογη ελληνική ταινία της βδομάδας είναι η ασπρόμαυρη, σπονδυλωτή, πρώτη ταινία του Γιώργου Γεωργόπουλου, με τίτλο «ΤΑΝΓΚΣΤΕΝ». Με αισθητική άστεως και τρεις ιστορίες να διασταυρώνονται σε διάφορα σημεία της. Η πρώτη ιστορία έχει να κάνει με έναν ελεγκτή εισιτηρίων πνιγμένο στα χρέη που ψάχνει τρόπους να ξεχρεώσει, αλλά και να κρατήσει ενωμένη την οικογένειά του. Η δεύτερη μιλά για ένα ζευγάρι, ένα βήμα πριν το χωρισμό και η τρίτη, για δύο εφήβους που περιφέρονται στους δρόμους της πόλης με ένα περίστροφο, παλιό κειμήλιο. Και οι τρεις ιστορίες εξελίσσονται στη διάρκεια μιας μέρας με συνεχείς διακοπές ρεύματος, λόγω μιας απεργίας. Στα σημεία που οι ιστορίες αυτές τέμνονται, αλλάζουν κατεύθυνση. Οι ήρωες από θύματα γίνονται θύτες και το αντίθετο, ώσπου όλοι έρχονται αντιμέτωποι με τις πράξεις τους.

Τρισδιάστατο sequel της βραβευμένης με Οσκαρ οικογενειακής περιπέτειας κινουμένων σχεδίων «HAPPY FEET» είναι το «HAPPY FEET 2» που φιλοδοξεί να ταξιδέψει το νεαρό κοινό της στις κοινότητες των πιγκουίνων, στα παγωμένα τοπία της Ανταρκτικής. Αυστραλιανή παραγωγή του 2011 σε σκηνοθεσία Τζορτζ Μίλερ που προβάλλεται μεταγλωττισμένη στα Ελληνικά.

Υπενθυμίζουμε ότι στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, σήμερα, στις 8 το βράδυ προβάλλεται η ταινία της Ιθίαν Μπογιάιν «ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΒΡΟΧΗ», ενώ την Κυριακή στις 27/11 και ώρα 22.00 το βράδυ θα προβληθεί η περουβιανή αριστουργηματική ταινία της Κλάουντια Γιόσα «ΤΟ ΓΑΛΑ ΤΗΣ ΘΛΙΨΗΣ» (2009) με είσοδο ελεύθερη, καθώς επίσης τη Δευτέρα 28/11 στις 18.00 το απόγευμα θα προβληθεί η ταινία της Μίρα Ναΐρ «Ο ΓΑΜΟΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΩΝΩΝ» (2001) και αυτή με είσοδο ελεύθερη. Αυτές τις τρεις ταινίες μην τις χάσετε!


ΚΡΙΤΙΚΗ:
Τζία ΓΙΟΒΑΝΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ