Σάββατο 19 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το Θεατρικό Μουσείο απειλείται με πλειστηριασμό

Από εκδήλωση- συμπαράσταση καλλιτεχνών στο Θεατρικό Μουσείο (5/2011)

Eurokinissi

Από εκδήλωση- συμπαράσταση καλλιτεχνών στο Θεατρικό Μουσείο (5/2011)
Κοινοποιήθηκε, χτες, στο Κέντρο Μελέτης και Ερευνας Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο προειδοποίηση του ΙΚΑ περί προσεχούς πλειστηριασμού έναντι του χρέους (180.000 ευρώ) του Θεατρικού Μουσείου στο ΙΚΑ. Ομως, το Υπουργείο Πολιτισμού - Τουρισμού (ΥΠΠΟ-Τ) αγρόν ηγόρασεν... Παρότι το θέμα έφτασε στο απροχώρητο το καλοκαίρι, σε διακανονισμό με το ΙΚΑ, συμφωνήθηκε να πληρώνει 2.500 ευρώ το μήνα. Πλην... το ΥΠΠΟ-Τ - δεν έδωσε τα χρήματα της επιχορήγησης, κι έτσι το ΘΜ δεν μπόρεσε ούτε στο διακανονισμό να ανταποκριθεί. Τα λίγα χρήματα που εκταμιεύτηκαν το καλοκαίρι ήταν για τους μισθούς των εργαζομένων - τότε ήταν απλήρωτοι 5 μήνες - και για να πληρωθούν μερικά ενοίκια για τη βιβλιοθήκη του ΘΜ. Τα απλήρωτα ενοίκια έφτασαν πάλι τους 12 μήνες και οι απλήρωτοι μισθοί τους 4 μήνες.

Με σκωπτικό τρόπο σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το Κέντρο την απαράδεκτη αυτή κατάσταση. Σημειώνει: «Δεδομένου ότι το ΚΜΕΕΘ-ΘΜ το οποίο οφείλει αυτή τη στιγμή 400.000 ευρώ, δεν έχει από 40ετίας άλλο έσοδο πέραν της επιχορήγησης του ΥΠΠΟΤ, σε περίπτωση πλειστηριασμού της περιουσίας του δεν μένει παρά να εκποιηθούν κοστούμια του Φωκά, μακέτες του Τσαρούχη, το στέμμα του "Οιδίποδα" του Βεάκη, το κολιέ της "Βασίλισσας Ελισάβετ" της Κοτοπούλη, τα σκουλαρίκια της Βουγιουκλάκη, τα σύνεργα του μακιγιάζ της Καρέζη».

Υπενθυμίζουμε, ότι το Θεατρικό Μουσείο, που έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα καλύτερα του είδους του, διεθνώς, δεν είναι απλά ένα μουσείο. Είναι η μοναδική και ίσως η αξιολογότερη πηγή πληροφοριών για καθηγητές, φοιτητές, σπουδαστές δραματικών σχολών, δημοσιογράφους, ΜΜΕ, καλλιτέχνες του θεάτρου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Να σημειωθεί ότι το ΘΜ είναι το μοναδικό στα Βαλκάνια που έχει τεκμήρια θεατρικής πορείας 170 ολόκληρων χρόνων. Το μουσείο και η βιβλιοθήκη (Καραμανλάκη 7, Πατήσια) αποτελούν πηγή για την πανεπιστημιακή έρευνα ενώ, μέχρι πρόσφατα, περισσότεροι από 100.000 μαθητές το επισκέπτονταν καθημερινά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ