Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Πρωτόκολλα ανθυγιεινών χαρατσιών

Η ανάρτηση, προχτές, στο «Διαύγεια» από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας της απόφασης για τα «θεραπευτικά πρωτόκολλα συνταγογράφησης», που ενέκρινε το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, αλλά και η αγόρευση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου στη Βουλή αποκάλυψαν νέους κρίκους στη στρατηγική της συγκυβέρνησης στο χώρο της Υγείας. Τα φαρμακευτικά πρωτόκολλα είναι ομαδοποίηση δραστικών φαρμακευτικών ουσιών οι οποίες θα αντιστοιχούν στην αντιμετώπιση κατηγοριών ασθενειών - για τις οποίες ετοιμάζονται τα αντίστοιχα πρωτόκολλα. Ηδη με τον «Ενιαίο Κανονισμό Παροχών (ΕΚΠΥ) του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) έχει προδιαγραφεί το «ελάχιστο πακέτο» παροχών που θα αντιστοιχεί στο πιστωτικό όριο της λεγόμενης «Εξυπνης Κάρτας του Ασφαλισμένου» (ΕΚΑ), που ανακοίνωσε, επίσης προχτές, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης.

Τα πρωτόκολλα έχουν κύριο κριτήριο τις λεγόμενες «οικονομίες κλίμακας». Με αυτά περιορίζεται η δυνατότητα του γιατρού να εξειδικεύσει τη φαρμακευτική αγωγή σε κάθε ασθενή. Δεν αντιστοιχεί ακριβώς η ίδια θεραπεία για την ίδια πάθηση σε όλους τους ασθενείς, με αποτέλεσμα έως και την αναποτελεσματική θεραπεία. Πρακτικά, ο γιατρός πρέπει να λειτουργήσει με οικονομικά κριτήρια και όχι με επιστημονικά για συνταγογράφηση φαρμάκων «εντός λίστας», για να καλύπτονται από το Ταμείο και ας μην είναι τα πιο κατάλληλα. Ταυτόχρονα θα υπάρχει και η πίεση του ασφαλισμένου για φάρμακα εντός λίστας προκειμένου να μην πληρώνει εξ ολοκλήρου το φάρμακο, αφού δεν θα έχει χρήματα. Οταν χρειάζεται ο ασθενής τα εκτός λίστας φάρμακα, θα αναγκάζεται να πληρώνει περισσότερα χρήματα πληρώνοντας το 100% - πριν πλήρωνε 25% - ενώ για τα εντός λίστας πληρώνει το 25%. Ηδη οι ασθενείς - κυρίως συνταξιούχοι - λόγω των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων άρχισαν να κόβουν τα φάρμακά τους γιατί δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τη συμμετοχή τους σ' αυτά, που φτάνει μέχρι και 25%. Ακόμα, άρρωστοι με χρόνιες παθήσεις, όπως οι καρκινοπαθείς της επαρχίας, δυσκολεύονται να μετακινηθούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να κάνουν τις χημειοθεραπείες τους.

Την προχτεσινή ομιλία του στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος την έκλεισε επαναλαμβάνοντας ένα διοικητικό μείγμα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας στο οποίο θα συμμετέχουν δημόσια νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία με τη μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου. «Αν αυτό επιτύχει, χωρίς να αλλοιώσουμε τη νομική υπόσταση καθενός από τα ιδρύματα αυτά, μέχρι το τέλος Φλεβάρη, η επόμενη κίνηση θα είναι να το μεταλαμπαδεύσουμε σε όλο το ΕΣΥ» είπε, αναδεικνύοντας ότι προωθούν την πλήρη λειτουργία της Υγείας με επιχειρηματικά κριτήρια.

Τα λαϊκά στρώματα πρέπει να αντιταχτούν και να οργανωθούν για ν' ανατρέψουν την πολιτική της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Ταυτόχρονα μέσα απ' τις λαϊκές επιτροπές, τα συνδικάτα να διεκδικήσουν και να διασφαλίσουν τις άμεσες και απαραίτητες παροχές Υγείας και των φαρμάκων για όσους τα έχουν ανάγκη, ανεξάρτητα από την οικονομική τους δυνατότητα. Να διεκδικήσουν αποκλειστικά δωρεάν παροχές υπηρεσιών Υγείας. Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει την Υγεία σαν κοινωνικό δικαίωμα και όχι ως εμπόρευμα και παλεύει για έναν αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, χωρίς διακρίσεις και ανισότητες, με βασικό προσανατολισμό στην πρόληψη, ρίχνοντας βάρος στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με το Κέντρο Υγείας που θα είναι συνδεδεμένο με τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία, τους χώρους άθλησης, καλώντας το λαό σε αγώνα σ' αυτό το μέτωπο, στην προοπτική της εργατικής, λαϊκής εξουσίας και οικονομίας.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ