Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ
Υποχώρησαν και το Σεπτέμβρη

Μειώθηκαν κατά 5,5 δισ. ευρώ

Συνεχίστηκε η εκροή καταθέσεων και το Σεπτέμβρη, σαν αποτέλεσμα της διόγκωσης των οικονομικών αδιεξόδων με τα οποία είναι αντιμέτωπα τα λαϊκά στρώματα, εξαιτίας της εφαρμογής της πολιτικής των μνημονίων και του μαύρου μετώπου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι τραπεζικές καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων το μήνα Σεπτέμβρη εμφανίζουν μείωση 2,9% σε μηνιαία βάση. Το σύνολο των καταθέσεων υποχώρησε το μήνα αυτό στα 183,2 δισ. ευρώ, από 188,7 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Αυγούστου.

Την περίοδο Γενάρη - Σεπτέμβρη 2011 οι καταθέσεις έχουν υποχωρήσει κατά 12,6% ή 26,4 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του 2010 και ειδικότερα από την ένταξη της ελληνικής οικονομίας στο «μηχανισμό στήριξης», η υποχώρηση είναι της τάξης των 49,8 δισ. ευρώ ή 21,3%.

Η μεγάλη υποχώρηση των τραπεζικών καταθέσεων οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους: Κατά πρώτο στην απόσυρσή τους από τις ελληνικές τράπεζες και τη μεταφορά τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού, σαν αντίδραση των μεγάλων κεφαλαιούχων στο ρευστό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε από τις αρχές του 2010, όταν οξύνθηκε η οικονομική κρίση στη χώρα μας. Ο δεύτερος λόγος αφορά τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα γενικότερα, που διατηρούν μικρούς λογαριασμούς, για ώρα ανάγκης... Η ταχεία επιδείνωση της οικονομικής τους θέσης, σε συνδυασμό με τα απανωτά χαράτσια που έχει επιβάλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια του μνημονίου, τους ωθεί να αποσύρουν χρήματα από τις τράπεζες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τρέχουσες ανάγκες και υποχρεώσεις.

Πρόβλημα δημιουργείται και για τις τράπεζες, οι οποίες χρησιμοποιούν τις κάθε μορφής καταθέσεις σαν βάση για την ανάπτυξη της κερδοσκοπικής τους δραστηριότητας. Την παροχή δηλαδή τοκοφόρων χορηγήσεων και δανείων στη λαϊκή κατανάλωση και τις επιχειρήσεις. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι δεν μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια από τη διατραπεζική αγορά (από άλλες τράπεζες), τα προβλήματα ρευστότητας επιδεινώνονται περαιτέρω. Προσωρινά βρίσκουν διέξοδο στην Τράπεζα της Ελλάδας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίες τους χορηγούν την αναγκαία ρευστότητα έναντι συμβολικών επιτοκίων. Τον προηγούμενο Σεπτέμβρη οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν 26,7 δισ. ευρώ από το μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA), έναντι μόλις 6,6 δισ. ευρώ το μήνα Αύγουστο. Η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ ανήλθε το Σεπτέμβρη στα 77,8 δισ. ευρώ, έναντι 93,1 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ