Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Τιμές, τέλη και τέλια

Οι αξιώσεις των επιχειρηματιών του κλάδου

Χρηματοδότηση και τιμές. Αυτά ενδιαφέρουν Ελληνες και ξένους «επενδυτές» στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως προέκυψε και από την ημερίδα που διοργανώθηκε χτες στην Αθήνα από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και άλλους φορείς, στην οποία συμμετείχαν και ορισμένες γερμανικές εταιρείες. Η χρηματοδότηση αφορά κυρίως τους πιο αδύναμους που έχουν αποκλειστεί από τις τράπεζες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αφήνει αδιάφορες μεγαλύτερες εταιρείες, οι οποίες πάντα προτιμούν να κάνουν τη δουλειά τους «με τα λεφτά των άλλων». Οι εγγυημένες τιμές σχετίζονται με τα υπερκέρδη. Και σε αυτήν την περίπτωση, οι μεγάλες εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να διασφαλίσουν τις επιδιώξεις τους ακόμη και αν υπάρξει μεταβολή. Μπορεί και να τις συμφέρει, αφού οι μικρότεροι «επενδυτές» πλήττονται περισσότερο και σε αυτήν την περίπτωση, βγαίνοντας από το «κάδρο».

Η ελληνική πλευρά της αγοράς, όπως εκφράστηκε από φορείς και επιχειρηματίες, θεωρεί ότι η δεδομένη ελλιπής χρηματοδότηση κάνει περιττή οποιαδήποτε συζήτηση για τις εγγυημένες τιμές. Τάσσεται, επίσης, υπέρ της ανάπτυξης της εγχώριας βιομηχανίας εξοπλισμού ΑΠΕ και φυσικά έθεσε με έμφαση το θέμα ενίσχυσης της ρευστότητας του ΔΕΣΜΗΕ (διαχειριστή του συστήματος και της ημερήσιας αγοράς ηλεκτρισμού), για να ομαλοποιηθούν οι πληρωμές του προς τους παραγωγούς ΑΠΕ. Σε σχέση με τις προοπτικές χρηματοδότησης, έγινε φανερή η δυστοκία των τραπεζών απέναντι στις ελληνικές επιχειρήσεις ΑΠΕ και στα μικρά έργα.

Ανάλογα, εκφράστηκε μια συνολική, και ενιαία σε μεγάλο βαθμό, αντίθεση στο τέλος ΑΠΕ όπως αυτό λειτουργεί, διαμορφώνεται και εμφανίζεται σήμερα. Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του, ακόμη και του ονόματός του, απασχολεί ιδιαίτερα τους επιχειρηματικούς φορείς των ΑΠΕ το τελευταίο διάστημα, οι οποίοι θεωρούν ότι δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις στην κοινή γνώμη, βλάπτοντας τα σχέδια επέκτασής τους, αλλά και ότι δεν τους καλύπτει. Στο «τραπέζι» έχει πέσει ακόμη και η κατάργησή του, όχι βεβαίως για να ελαφρυνθούν τα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά για να μη φαίνεται το κόστος που συνεπάγεται στους καταναλωτές η ανάπτυξη των ΑΠΕ με όρους ιδιωτικής οικονομίας και «απελευθέρωσης» της αγοράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ