Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επιτρέπεται η πετρελαιοκίνηση στα οχήματα

Με τροπολογία της κυβέρνησης που ψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης

Με τροπολογία που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή νομοθετήθηκε όχι μόνο η άμεση άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας των πετρελαιοκίνητων οχημάτων τεχνολογίας EURO 5 και 6 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά δρομολογείται και η ελεύθερη κυκλοφορία τους στο «δακτύλιο». Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση ικανοποίησε ένα πάγιο αίτημα των αυτοκινητοβιομηχανιών και των εισαγωγέων αυτοκινήτων, παρότι σύμφωνα με μελέτες, με πιο πρόσφατη αυτή του ΕΜΠ, η συμβολή της πετρελαιοκίνησης στην αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ιδιαίτερα σε ποσοστά συγκεντρώσεων οξειδίων του αζώτου, όζοντος, μικροσωματιδίων και καπνού θα είναι σημαντική, με προφανείς επιπτώσεις στην υγεία του λαού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, η άρση της απαγόρευσης στην Αθήνα θα συνοδευτεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα καθιερώνει από την 1η Μάη 2012 το λεγόμενο «πράσινο δακτύλιο».

Σύμφωνα με τη ρύθμιση αυτή:

  • Στο μικρό «δακτύλιο» θα κυκλοφορούν ελεύθερα όλα τα αυτοκίνητα κάτω των 2,2 τόνων, μαζί και των πετρελαιοκίνητων που είναι νέας τεχνολογίας (EURO 5 και EURO 6), εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140g/km, καθώς και τα ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα. Τα οχήματα αυτά θα λαμβάνουν ειδικό πράσινο σήμα.
  • Απαγορεύεται η κυκλοφορία εντός του μικρού «δακτυλίου» όλων των οχημάτων κάτω των 2,2 τόνων με ημερομηνία πρώτης άδειας κυκλοφορίας προ του 1990. Θα μπορούν να κυκλοφορούν εκεί μόνο τις μέρες και ώρες που δεν ισχύει ο «μικρός δακτύλιος».
  • Ολα τα υπόλοιπα οχήματα κάτω των 2,2 τόνων θα κυκλοφορούν στο «μικρό δακτύλιο» με το σημερινό εκ περιτροπής σύστημα «μονών - ζυγών».
  • Στο «μεγάλο δακτύλιο» θα υπάρχει πλήρης απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών άνω των 2,2 τόνων έως 12 τόνους και ημερομηνίας πρώτης άδειας κυκλοφορίας πριν από την 1/1/1992.
  • Απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών άνω των 12 τόνων, ημερομηνίας πρώτης άδειας κυκλοφορίας πριν από την 1/1/1992, στην Αττική, πλην των Εθνικών Οδών Αθηνών - Λαμίας και Αθηνών - Κορίνθου, της Αττικής Οδού και των κύριων οδών πρόσβασης στα λιμάνια Πειραιά, Λαυρίου, Ραφήνας και Ελευσίνας.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ