Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χαρίζουν δάση στο μεγάλο κεφάλαιο για τουριστικές μπίζνες

Με τη νέα κυβερνητική διάταξη θεωρείται βέβαιο ότι πολλές δημόσιες εκτάσεις θα μετατραπούν σε «φιλέτα» κερδοσκοπίας
Με τη νέα κυβερνητική διάταξη θεωρείται βέβαιο ότι πολλές δημόσιες εκτάσεις θα μετατραπούν σε «φιλέτα» κερδοσκοπίας
Με μια τροπολογία της τελευταίας στιγμής που ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, την Τετάρτη το βράδυ με το νομοσχέδιο για τις οικοδομικές άδειες, η κυβέρνηση χαρίζει δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις, στο μεγάλο κεφάλαιο για την κατασκευή συνοδευτικών έργων (γήπεδα διαφόρων αθλημάτων κ.λπ.) μεγάλων τουριστικών εγκαταστάσεων!

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη διάταξη που ψηφίστηκε, σε δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις μπορεί το 20% να είναι οικοδομήσιμο για την κατασκευή συνοδών εγκαταστάσεων σε τουριστικές υποδομές (π.χ. γκολφ, πισίνες, γήπεδα τένις κ.ά.). Μάλιστα, για τις εκτάσεις αυτές θα επιτρέπεται ακόμη και η κατά κυριότητα και με αντάλλαγμα παραχώρηση σε τρίτους. Εως σήμερα επιτρεπόταν η οικοδόμηση 10% του δάσους ή των δασικών εκτάσεων που είχαν παραχωρηθεί στον κρατικό ΕΟΤ ή σε όσους είχαν σύμβαση με τον οργανισμό. Τώρα επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα, αρκεί «η συνολική προς αξιοποίηση έκταση να είναι μεγαλύτερη των 3.000 στρεμμάτων, προκειμένου η δυνατότητα αυτή να αφορά μόνο πολύ μεγάλες εκτάσεις και επομένως μεγάλα επενδυτικά σχέδια με σημαντική προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία». Που προσφέρει, δηλαδή, μεγάλη κερδοφορία στο κεφάλαιο...

Στόχος της κυβέρνησης, εκτός των άλλων, είναι προφανώς και η διευκόλυνση της διαδικασίας του ξεπουλήματος στο μεγάλο κεφάλαιο μεγάλων εκτάσεων του Δημοσίου, προκειμένου να φτιάξουν μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις τύπου Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ), όπου περιλαμβάνονται καζίνο, συνεδριακά κέντρα, κέντρα θαλασσοθεραπείας, γήπεδα γκολφ κ.λπ.

Με άλλες τροπολογίες στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται, μεταξύ άλλων:

  • Η επέκταση της «τακτοποίησης» αυθαίρετων κατασκευών και σε παραδοσιακούς οικισμούς ή τμήματα πόλης, εφόσον η κατασκευή τους έχει ολοκληρωθεί πριν από τη δημοσίευση της πράξης χαρακτηρισμού του οικισμού ή τμήματος της πόλης ως παραδοσιακού.
  • Η επαναλειτουργία λατομείου στη θέση «Μαύρα Βουνά» Αράξου, εντός των ορίων του εθνικού πάρκου υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς.
  • Η αύξηση του χρόνου αποπληρωμής των προστίμων για αυθαίρετες κατοικίες σε 36, από 30 μήνες.
  • Δίδεται παράταση των προθεσμιών της ρύθμισης για τους ημιυπαίθριους έως τις 30 Νοέμβρη 2011.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ