Κυριακή 6 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΙΝΟ ΡΟΤΑ
Αστείρευτος μάγος της μελωδίας

 Νίνο Ρότα
Νίνο Ρότα
«Ο Νίνο Ρότα σφράγισε με τη μουσική του τον καιρό μας, μεταχειριζόμενος μνήμες αλλοτινών καιρών. Μόνο το αστείρευτο ταλέντο του μπορούσε να πετύχει αυτό το πάντρεμα αναμνήσεων και παρόντος χρόνου με τέτοιο μοναδικό αποτέλεσμα...» (Μάνος Χατζιδάκις).

Αστείρευτος μάγος της μελωδίας υπήρξε ο Νίνο Ρότα, κορυφαίος συνθέτης μουσικής κινηματογραφικών ταινιών, από τη γέννηση του οποίου φέτος συμπληρώνεται ένας αιώνας. Ο Ρότα γεννήθηκε στο Μιλάνο στις 3/12/1911 και πέθανε στις 10/4/1979. Ο συνθέτης, για τον οποίο ο Φεντερίκο Φελίνι έλεγε πως «σκηνοθετεί μουσικά τη μαγεία, τη γιορτή, τη μελωδία της εικόνας», κατέθεσε πλούσιο σε ποσότητα και ποιότητα έργο. Συνέθεσε μουσική για 150 περίπου ταινίες, δεκάδες κλασικές συνθέσεις για χορωδία και μουσική δωματίου, 3 συμφωνίες, 3 κονσέρτα για βιολοντσέλο, μουσικά μοτίβα για πολλές τηλεοπτικές σειρές, 23 μπαλέτα και θέατρα (έγραψε για όλα σχεδόν τα έργα των Κάρλο Γκολντόνι και Εντουάρντο Ντε Φίλιπο) και 10 όπερες. Υπήρξε ο διασημότερος συνθέτης της γενιάς του στον κινηματογράφο. Συνέθεσε σπουδαία και διαχρονικά ακούσματα, και έντυσε μοναδικά και αναπόσπαστα με τα πλέον αγαπημένα και αναγνωρίσιμα κινηματογραφικά «σάουντρακ» πολλά από τα αριστουργήματά της: «Ντόλτσε βίτα», «Λα στράντα», «8 ½ », «Νύχτες της Καμπίρια», «Ρόμα», «Σατυρικόν», «'Αμαρκορντ», «Ιουλιέτα των πνευμάτων», «Λευκός σεΐχης», «Βοκάκιος», «Οι αθώοι», «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Γατόπαρδος», «Πρόβα ορχήστρας», «Ο Ρόκο και τα αδέρφια του», «Νονός Ι» και «Νονός ΙΙ», για το οποίο τιμήθηκε με Οσκαρ καλύτερης μουσικής από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου. Συνεργάστηκε με τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του 20ού αιώνα: Λουκίνο Βισκόντι, Λίνα Βερτμίλερ, Φράνκο Τζεφιρέλι, Φράνσις Φορντ Κόπολα, Φράνκο Ρόσι, Μάουρο Μπολονίνι, Ακίρο Κουροσάβα, Λουί Μαλ, Βιτόριο Ντε Σίκα, Ρενέ Κλεμάν, ενώ ταυτίστηκε με τον στενό του φίλο και συνεργάτη Φεντερίκο Φελίνι. Επί 27 χρόνια, στη πιο γόνιμη, μακρόχρονη και διάσημη καλλιτεχνική συνεργασία που υπήρξε ποτέ, συνδημιούργησαν ένα σπάνιο, ομοούσιο και αδιαίρετο έργο, χαρίζοντας στο παγκόσμιο κοινό μοναδικές συγκινήσεις.

Σε αυτόν το μεγάλο δημιουργό, με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη γέννησή του, αφιερώνονται οι συναυλίες του σπουδαίου ακορντεονίστα - μπαντονεονίστα Ρίτσαρντ Γκαλιάνο, στις 13/11 στη Θεσσαλονίκη (αίθουσα τελετών ΑΠΘ) και στις 14/11 στην Αθήνα («Παλλάς»). Συνοδευόμενος από μία μπάντα υψηλότατου επιπέδου (αποτελείται από σπουδαίους σολίστες όπως οι Τζον Σέρμαν, Μπόρις Κοζλόφ, Ντέιβ Ντάγκλας, Κλάρενς Πεν), προσκαλεί σ' ένα οδοιπορικό στην αριστουργηματική μουσική του Ρότα. Νότες υπέροχες, αλησμόνητα τραγούδια, διάσημα μοτίβα, νοσταλγικές μουσικές για ταινίες του Φελίνι, δομούν μια μαγευτική συναυλία. Με έμφαση στο περίφημο «La strada», αλλά και μελωδίες από τις «Ντόλτσε βίτα», «8 ½ », «`Αμαρκορντ», «Ιουλιέτα των πνευμάτων», «Νύχτες της Καμπίρια». Εκπληξη του προγράμματος, η ερμηνεία του ίδιου του Ρίτσαρντ Γκαλιάνο, μόνου επί σκηνής, στη βραβευμένη μουσική της ταινίας «Νονός», όχι με το ακορντεόν του, αλλά με τρομπόνι!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το πλοίο φεύγει(2009-03-07 00:00:00.0)
Το πλοίο φεύγει(2008-06-21 00:00:00.0)
Αννα Μανιάνι(2006-08-27 00:00:00.0)
Στο δρόμο του Φεντερίκο Φελίνι(2006-06-20 00:00:00.0)
Αννα Μανιάνι(2006-06-11 00:00:00.0)
Η «όαση» του Φελίνι(2002-01-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ