Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΧΥΤΑ ΠΕΛΛΑΣ
Ο αγώνας των εργαζομένων μπορεί να έχει κατακτήσεις

Από τη συνομιλία του Θ. Κωνσταντινίδη με τους εργαζόμενους στο ΧΥΤΑ Πέλλας
Από τη συνομιλία του Θ. Κωνσταντινίδη με τους εργαζόμενους στο ΧΥΤΑ Πέλλας
Με τους εργαζόμενους του Δήμου Πέλλας, που μήνες τώρα παλεύουν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΧΥΤΑ, συναντήθηκε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τους Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και Γιάννη Ζιώγα, βουλευτή του Κόμματος. Το κλιμάκιο του ΚΚΕ, αρχικά, ενημερώθηκε από τους εργαζόμενους για τη θετική εξέλιξη που προέκυψε, καθώς ο δήμος, που αρχικά προκήρυξε διαγωνισμό για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ από ιδιώτες, τελικά κάτω από την πίεση των εργαζομένων αποφάσισε να υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την 3η διαχειριστική επιτροπή που διοικεί το ΧΥΤΑ, για τη λειτουργία του από τους εργαζόμενους του δήμου. Στη συνέχεια το κλιμάκιο του ΚΚΕ μίλησε σε συγκέντρωση εργαζομένων στο δημοτικό γκαράζ και μετά ξεναγήθηκε στο ΧΥΤΑ.

Ο ΧΥΤΑ της Πέλλας ξεκίνησε να λειτουργεί δοκιμαστικά από τις αρχές Γενάρη. Υπεύθυνος για τη δοκιμαστική λειτουργία ήταν ο εργολάβος που κατασκεύασε το έργο, «Παπαϊωάννου», πίσω από τον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται ο όμιλος Λάτση. Δέκα μήνες μετά, και ενώ η δοκιμαστική λειτουργία έληξε το Μάρτη, ο ΧΥΤΑ εξακολουθούσε να λειτουργεί από τον εργολάβο. Στο μεταξύ, ο δήμος, με σύμφωνη γνώμη διοίκησης (ΝΔ) και μείζονος αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ) αποφάσισε να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση του ΧΥΤΑ και προκήρυξε διαγωνισμό για τη λειτουργία του για ένα χρόνο από ιδιωτική εταιρεία. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιούνταν στις 25 Οκτώβρη.

Κάτω από τις δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, που από την αρχή είχαν τη στήριξη των εκλεγμένων του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», την περασμένη βδομάδα, ο δήμος αποφάσισε να ακυρώσει το διαγωνισμό και να αναλάβει ο ίδιος τη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Από την επόμενη μέρα, ο ανάδοχος του έργου τα μάζεψε κι έφυγε και οι εργαζόμενοι του δήμου μπήκαν αποφασιστικά, λειτουργούν και φυλάσσουν το ΧΥΤΑ.

Ο Θ. Κωνσταντινίδης κάλεσε τους εργαζόμενους σε αγωνιστική επαγρύπνηση καθώς εκκρεμεί να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση μεταξύ δήμου και φορέα. Σημείωσε πως, ειδικά αυτή την περίοδο, έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι να βλέπουν ότι μπορούν να υπάρχουν έστω και μικρές κατακτήσεις. Συνδέοντας την εξέλιξη του αγώνα τους με τις γενικότερες εξελίξεις σημείωσε πως πρέπει οι εργαζόμενοι οργανωμένα, συλλογικά και ταξικά προσανατολισμένοι να παλέψουν για αντίστοιχες κατακτήσεις στον κοινωνικό και πολιτικό τομέα, να διεκδικήσουν οι ίδιοι να γίνουν οι διαχειριστές της τύχης της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ