Σάββατο 22 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
Επιλογές
Νέες θεατρικές αυλαίες
Ο Αντώνης Αντωνίου, στο «Συναξάρι»
Ο Αντώνης Αντωνίου, στο «Συναξάρι»
  • Η «Θεατρική Σκηνή» παρουσιάζει το μονόλογο «Το συναξάρι του Ανδρέα Κορδοπάτη», βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του Θανάση Βαλτινού. Το έργο βασίζεται στην αληθινή ιστορία του Ανδρέα Κορδοπάτη, από το χωριό Δάρα Μαντινείας, ο οποίος μιλά για τις περιπέτειες που πέρασε όταν, το 1903, αποφάσισε να φύγει μετανάστης για την Αμερική, ακολουθώντας τους χιλιάδες μετανάστες από όλη την Ελλάδα και κυρίως από την Πελοπόννησο. Σε μια ταραγμένη Ελλάδα - πόλεμος του 1897 - με τη χώρα ουσιαστικά χρεοκοπημένη, ο ξενιτεμός στη «γη της επαγγελίας» ήταν ένα όνειρο που κυνηγούσε η φτωχολογιά, με κάθε θυσία. Ετσι ο Κορδοπάτης βγήκε παράνομα στην Αμερική και έζησε σαν κυνηγημένος λαθρομετανάστης σε πολλές πολιτείες. Διασκευή - σκηνοθεσία: Αντώνης Αντωνίου. Σκηνικά - κοστούμια: Νίκος Κασαπάκης. Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα.
  • Στο «Μικρό Παλλάς», ανεβαίνει (26/10) το έργο «Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης» των Jeffrey Lane - David Yazbek, βασισμένο στην ομώνυμη ταινία του Αλμοδόβαρ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Το έργο διαδραματίζεται στη Μαδρίτη και αφηγείται τις ιστορίες γυναικών που οι ερωτικές σχέσεις τις οδηγούν σε μια δίνη πάθους και πλήρους σύγχυσης... Η ταινία προβλήθηκε το 1988 και έκανε διάσημο τον Αλμοδόβαρ. Προτάθηκε για «Οσκαρ» ξενόγλωσσης ταινίας. Διακρίθηκε με πέντε βραβεία Goya στην Ισπανία και δύο βραβεία European Film Awards. Δύο δεκαετίες αργότερα οι Lane και Yazbek ανέλαβαν τη θεατρική προσαρμογή και η παράσταση ανέβηκε το 2010 στο θέατρο Belasco στο Μπροντγουέη και διακρίθηκε με τα βραβεία «Outer Critics' Circle Awards» και «Drama Desk Awards». Απόδοση Θοδωρή Πετρόπουλου, σκηνικά Μανόλη Παντελιδάκη, κοστούμια Ειρήνης Τσακίρη - Σοφίας Νικολαΐδη. Παίζουν: Σμαράγδα Καρύδη, Βίκυ Σταυροπούλου, Αριέττα Μουτούση, Αντώνης Φραγκάκης, Νεφέλη Ορφανού, Ντορέττα Παπαδημητρίου, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Μαρία Κωνσταντάκη, Κίμων Φιορέτος, Κωνσταντίνος Κακούρης, Ιvan Svitailo.
  • Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου θα παίζεται, στο «Black Box» του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης», το «Σκοτεινό σπίτι» του Νιλ Λα Μπουτ, σε σκηνοθεσία Χρήστου Λύγκα. Πόνος, απόρριψη, κάθαρση, συμφιλίωση. Το παρελθόν και το παρόν σε μια άνιση πάλη χωρίς τελικό νικητή. Μια ιστορία που πήρε το ερέθισμά της από την αληθινή ζωή, που δεν είναι πάντα βαμμένη με ροζ χρώματα και ξεδιπλώνεται με τρόπο απρόσμενο. Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου - Παγκουρέλη. Σκηνοθεσία: Χρήστος Λύγκας. Εικαστικά: Γιάννης Μετζικώφ. Μουσική: Γιώργος Κουμεντάκης. Παίζουν: Χρήστος Λύγκας, Θοδωρής Οικονομίδης, Μαρία Προϊστάκη.
  • Από τις 23/10 επαναλαμβάνεται στην κεντρική σκηνή του «Επί Κολωνώ» η παράσταση «Εγκλημα, τιμωρία, λεφτά, δολοφονία συνταξιούχου» του Ματίας Αντερσον από την ομάδα «ΝΑΜΑ», που θα παίζεται εναλλάξ με το «La Chunga». Ο Σουηδός συγγραφέας επηρεασμένος από το μυθιστόρημα του Ντοστογιέφσκι, πλάθει μια πικρή «κωμωδία». Ελένη Σκότη και η ομάδα Νάμα προσεγγίζουν το έργο συνθέτοντας την πραγματικότητα με στοιχεία αλληγορίας και σκληρού θεάτρου. Μετάφραση από το πρωτότυπο: Γιάννης Ράμος. Σκηνικά: Γιώργος Χατζηνικολάου. Κοστούμια: Γιώργος Χατζηνικολάου, Δάφνη Λαρούνη, Μαρία Αναματερού. Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος. Παίζουν: Γιάννης Λεάκος, Χρυσή Βιδαλάκη, Κατερίνα Κλειτσιώτη, Σοφία Κορώνη.
  • Στην εποχή της Εντίθ Πιάφ, στη ζωή, στους έρωτες, στα τραγούδια, στο μύθο της μεγάλης ερμηνεύτριας, αφορά η παράσταση, στο «Αγγέλων Βήμα», με την Μίλλη Καραλή ως Πιάφ. Στα βίντεο με τους άντρες της ζωής της Πιαφ oι: Γιώργος Καραμίχος , Δημήτρης Καραμπέτσης, Οθωνας Μεταξάς, Πάνος Μπρατάκος, Κωστής Τζανοκωστάκης. Τα τραγούδια της ερμηνεύουν ζωντανά οι: Γιώργος Σχοινάς (ακορντεόν), Χρήστος Τερζόπουλος (μπάντζο - κιθάρα), Σταύρος Μιχαλάκης (πιάνο), Δημήτρης Σουρμαΐδης (κοντραμπάσο), Νίκος Λαβράνος (ντραμς). Μουσική επιμέλεια, ενορχήστρωση, διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Λαβράνος. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μαλισσόβας. Κοστούμια: Ελενα Παπανικολάου. Φωτισμοί: Θανάσης Λεφάκης. Video: Θανάσης Γκίκας. Δραματουργική επιμέλεια: Κώστας Καρασαββίδης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ