Το αντιδραστικό και επικίνδυνο ευρω-ενωσιακό ιδεολόγημα της «κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας» θα είναι -και τυπικά- το βασικό κριτήριο για την απόδοση του «Σήματος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς», όπως αποφάσισαν πρόσφατα τα κράτη - μέλη και ενέκρινε η Επιτροπή Πολιτισμού της ΕΕ.
Το «Σήμα», που ενέκρινε (Δεκέμβρης 2010) το Ευρωκοινοβούλιο, αποτελεί «πιστοποιητικό» που θα «απονέμεται» σε μνημεία, φυσικούς, αρχαιολογικούς, αστικούς ή πολιτιστικούς χώρους, που «διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ιστορία, τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Πρόκειται για «εργαλείο» διαχείρισης του πολιτισμού και ιδεολογικής στρέβλωσής του, ώστε να «χωρέσει» στις «αξίες» των μονοπωλίων. Απόδειξη ότι το «Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς» είναι βαθιά σκοταδιστικό εργαλείο για τη χειραγώγηση των ευρωπαϊκών λαών, αποτελεί το γεγονός ότι ανάμεσα στις περιοχές που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα - «πιλότο» του 2006, είναι και τα ναυπηγεία στο Γκτανσκ της Πολωνίας, επειδή ήταν... «το λίκνο του ανεξάρτητου συνδικάτου "Αλληλεγγύη"», που συντέλεσε «στα γεγονότα που οδήγησαν στην επανένωση της ηπείρου μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου», σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής!
Επίσης, αποφασίστηκε ότι «επιλέξιμες» για το «Σήμα» θα είναι τοποθεσίες «συμβολικές για την ιστορία ή την ολοκλήρωση της Ευρώπης». Στόχος του προγράμματος είναι «να προωθήσει εκπαιδευτικές δραστηριότητες ευαισθητοποίησης των νέων στην κοινή κληρονομιά και ταυτότητα της Ευρώπης». «Ιδιαίτερη έμφαση» θα δοθεί στις «"διακρατικές" τοποθεσίες πανευρωπαϊκής σημασίας».
Η απονομή τους «Σήματος» θα αρχίσει το 2013, σε μνημεία, ιστορικές τοποθεσίες ή σε άυλη κληρονομιά κάποιου τόπου, πάντα με τα παραπάνω κριτήρια. Η σύγχρονη κληρονομιά θα είναι «επιλέξιμη» για το «Σήμα», «όχι για αρχιτεκτονικούς ή αισθητικούς λόγους, αλλά για τη σχέση της με την κοινή ιστορία και κληρονομιά της Ευρώπης»!
Η συμμετοχή θα είναι «εξ ολοκλήρου εθελοντική». Κάθε δύο χρόνια τα κράτη - μέλη θα προτείνουν μέχρι δύο υποψήφιες περιοχές, από τις οποίες η κριτική επιτροπή 13 «ανεξάρτητων» εμπειρογνωμόνων θα επιλέγει μία. Η διαχείριση, προστασία και ανάδειξη των περιοχών θα παραμείνουν στην ευθύνη των κρατών - μελών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα «τρέξει» προγράμματα «ευαισθητοποίησης», όπως η δημιουργία συγκεκριμένης ιστοσελίδας για το «Σήμα» και «ενθάρρυνσης» «προωθητικών δραστηριοτήτων».