Κυριακή 9 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012
Συντεταγμένα στην πτώχευση για την εξαθλίωση του λαού

Κλιμάκωση της βαρβαρότητας και πρόσθετα μέτρα για 11 δισ. ευρώ. Βάζουν χαράτσια, κόβουν μισθούς, συντάξεις, δαπάνες για Υγεία - Πρόνοια κ.ά. Στην κατρακύλα το ΑΕΠ, αυξήσεις φόρων 27,5% στο λαό, ενώ συρρικνώνουν τους φόρους για τους μεγαλοεπιχειρηματίες

MotionTeam

Με τα μπούνια για τη συντεταγμένη πτώχευση, με το πιστόλι στον κρόταφο του λαού, το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας, και μέχρι νεωτέρας, ξεδιπλώνει νέα πακέτα, με την ελπίδα να ληστέψουν από το λαό για την ερχόμενη χρονιά πρόσθετα ποσά ύψους 11 δισ. ευρώ. Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2012 που κατέθεσαν στη Βουλή την περασμένη βδομάδα, ήδη εμπλουτίζεται, κόβεται και ράβεται στα μέτρα και των μεγαλοπιστωτών τους. Εφαλτήριο της σφοδρής κλιμάκωσης είναι και οι προδιαγραφές για το νέο «κούρεμα με την ψιλή» που θα αποφασίσουν πάνω στο κρατικό χρέος, οι νέες ανάγκες που μετά από αυτό θα προκύψουν για τις τράπεζες, επίσης η απότομη όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης που ούτε και οι ίδιοι μπορούν να προδιαγράψουν, ούτε καν από κάποια σχετική απόσταση ασφαλείας.

Ο προϋπολογισμός της πλουτοκρατίας γράφεται και ξαναγράφεται, μέρα με τη μέρα, δίπλα ή και ξέχωρα από αυτόν ετοιμάζουν μπαράζ νομοσχεδίων και αποφάσεων. Μέσα σε αυτό το μαύρο σκηνικό που μεθοδικά προετοίμασαν, λόγω και της καπιταλιστικής κρίσης, βλέπουν τα φορολογικά έσοδα από τις επιχειρήσεις να συνεχίζουν στην κατρακύλα, για το 2012 να ανεβάζουν ρυθμό στο 22%. Σε κραυγαλέα αντίθεση, κόντρα και στην καπιταλιστική κρίση, τη μαζική ανεργία, τη φτώχεια για ακόμη μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού έχουν προϋπολογίσει να μαζέψουν από το λαό πρόσθετους φόρους και χαράτσια, με το ρυθμό διόγκωσης να φτάνει στο 27,5% σε σύγκριση με το 2011. Με βάση το «τωρινό» προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού στα 5,5 δισ. ευρώ διαμορφώνονται οι «εξοικονομήσεις» της πλουτοκρατίας από την καρατόμηση των δαπανών, για μισθούς, συντάξεις, Υγεία - Πρόνοια κ.ά. Αλλα τόσα, ακόμη 5,5 δισ. ευρώ, έχουν να περιμένουν από την παραπέρα απογείωση των αντιλαϊκών φόρων, με τη συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, την ολοσχερή κατάργηση ή το κουτσούρεμα των «φοροελαφρύνσεων», που μέχρι τις προάλλες τρεμόπαιζαν στα πόδια τους.

Συγκεκριμένα, και για την ενίσχυση της φορολογικής αφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων, ετοιμάζουν τα παρακάτω:

-- Από τη συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ (από 12.000) την κατάργηση των φοροελαφρύνσεων για τις δαπάνες (νοίκια, τόκοι στεγαστικών δανείων, φροντιστήρια παιδιών κ.ά.) προσδοκούν να αποκομίσουν: 2,57 δισ. ευρώ.

-- Από τα χαράτσια στη μικρή ακίνητη περιουσία (μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ κ.ά.): 2,6 δισ. ευρώ.

-- Από την αύξηση των ειδικών φόρων πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης: 270 εκατ. ευρώ. Η ληστεία γίνεται σε δύο δόσεις. Η πρώτη αυτό το μήνα (από 15 του Οκτώβρη) με την έναρξη της χειμερινής περιόδου διάθεσης του πετρελαίου. Η... απογείωση της ληστείας θα έρθει από το φθινόπωρο του 2012, όταν θα ισχύσει η πλήρης εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης με το πετρέλαιο κίνησης.

Η ενίσχυση της φοροληστείας απέναντι στα λαϊκά στρώματα έρχεται σε μια περίοδο κατακρήμνισης των λαϊκών εισοδημάτων, εκτίναξης και των ποσοστών της επίσημης ανεργίας που ακόμη και οι ίδιοι βλέπουν να σηκώνει κεφάλι. Ταυτόχρονα, μία προς μία, όλες μαζί οι προηγούμενες εκτιμήσεις της κυβέρνησης και ιμπεριαλιστικών Οργανισμών ως προς την κατρακύλα του παραγόμενου ΑΕΠ, αποδείχτηκαν στην κυριολεξία για τα σκουπίδια. Από τους «θετικούς ρυθμούς», που παρέμεναν για το 2012, τώρα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, βλέπουν την πτώση για την ερχόμενη χρονιά στο 2,5% σε συνέχεια της κατρακύλας 5,5% για το 2011.

Η καρατόμηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για το 2012 επιμερίζεται στα παρακάτω μέτρα:

-- Παραπέρα μειώσεις αποδοχών στο Δημόσιο (νέο μισθολόγιο): 1,7 δισ. ευρώ.

-- Μειώσεις συντάξεων ΟΓΑ: 1,24 δισ. ευρώ.

-- Μειώσεις συντάξεων ΙΚΑ: 1,5 δισ. ευρώ.

-- Μειώσεις συντάξεων ΝΑΤ: 130 εκατ. ευρώ.

-- Μειώσεις συντάξεων ΟΑΕΕ: 91 εκατ. ευρώ.

-- Περικοπές παροχών ΟΑΕΔ: 264 εκατ. ευρώ.

-- Περικοπές στο ΕΚΑΣ: 175 εκατ. ευρώ.

-- Αλλες παροχές Κοινωνικής Ασφάλισης: 80 εκατ. ευρώ.

-- Καταναλωτικές δαπάνες: 167 εκατ. ευρώ.

Ολα τα παραπάνω είναι μέτρα «μόνιμου χαρακτήρα και απόδοσης», εφαρμόζονται στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2011 - 2015, για να παραμείνουν και μετά από αυτό, με μοναδικό στόχο να διασώσουν τα μονοπώλια και τα άλλα σαπρόφυτα της πλουτοκρατίας. Στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμά τους έχουν περιλάβει και «αταξινόμητα», αδιευκρίνιστα για τη ώρα, μέτρα για πρόσθετα 2 δισ. ευρώ, τα οποία ετοιμάζονται να εξειδικεύσουν στον «επόμενο τόνο».

Η πίτα των φορολογικών εσόδων που περιμένουν (;) να εισπράξουν διαμορφώνεται σε 56,3 δισ. ευρώ. Τουλάχιστον 43,7 δισ. ευρώ είναι φόροι στο λαό, έναντι μόλις 2,2 δισ. ευρώ που ελπίζουν να εισπράξουν από τις εταιρείες (νομικά πρόσωπα). Πιο συγκεκριμένα:

  • Τα 10,9 δισ. ευρώ προέρχονται από φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι).
  • Τα 29 δισ. ευρώ από τους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ κλπ.) στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Ακόμη 3,8 δισ. είναι τα διάφορα χαράτσια στη λαϊκή κατοικία.

Από το σύνολο των κάθε είδους δαπανών του κράτους, που διαμορφώνονται στα 70,4 δισ. ευρώ, τα 17,9 δισ. ευρώ αφορούν σε δαπάνες τόκων για την εξυπηρέτηση τραπεζιτών και μεγαλοπιστωτών του κράτους. Τσεκούρι 12% μπαίνει στις «αποδοχές», 9% για ασφάλιση, περίθαλψη, κοινωνική προστασία. Τέλος, το εμφανιζόμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2012, το περιμένουν στα 19 δισ. ευρώ...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ