Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2011 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απεργία πείνας των Παλαιστινίων κρατουμένων

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Διευρύνεται το κύμα διαμαρτυρίας των Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές για τις συνθήκες κράτησης. Παρά την αρχική ανακοίνωση ότι πρόκειται για μια τριήμερη απεργία πείνας, χτες, ο Παλαιστίνιος υπουργός για τις υποθέσεις των κρατουμένων, Ισα Καράκι, υποστήριξε ότι πλέον απεργία πείνας κάνουν περισσότεροι από 500 κρατούμενοι.

Από την άλλη, εκπρόσωπος των ισραηλινών αρχών επέμεινε ότι ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος και ότι κανείς δε βρίσκεται σε κίνδυνο. Η απεργία πείνας άρχισε την περασμένη βδομάδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους ακόμη αυστηρότερους κανόνες κράτησης που επέβαλε η κυβέρνηση Νετανιάχου ως μέσο πίεσης κυρίως προς τη «Χαμάς» στη Γάζα ν' απελευθερώσει τον Γκιλάτ Σαλίτ, τον Ισραηλινό στρατιώτη που αιχμαλωτίστηκε τον Ιούνιο του 2006. Υπενθυμίζεται ότι στις ισραηλινές φυλακές βρίσκονται περίπου 6.000 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.

Το ζήτημα των Παλαιστινίων κρατουμένων ή του Σαλίτ, πάντως, δεν αναμενόταν να συζητηθεί ιδιαίτερα στις συναντήσεις που έχει στο Ισραήλ ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας. Ο Λίον Πανέτα, αφού συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπαράκ, αναμενόταν να δει τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς, τον πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Βασικοί άξονες των επαφών Πανέτα οι πιέσεις για επανέναρξη ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων και για βελτίωση των σχέσεων του Ισραήλ με Τουρκία - Αίγυπτο, καθώς όπως υποστήριξε «εν μέσω τόσο σημαντικών αλλαγών στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ απομονώνεται ολοένα περισσότερο και αυτό δεν είναι θετικό». Στη συνέχεια ο Πανέτα θα μεταβεί, πιθανότατα, και στην Αίγυπτο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ