Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΜΠΟΥΓΙΑΡ ΑΛΙΜΑΝΙ
Αμνηστία

Εναυσμα για το θέμα της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του Μπουγιάρ Αλιμάνι που τα τελευταία είκοσι χρόνια ζει και εργάζεται στην Ελλάδα, υπήρξε ένας νόμος που ψηφίστηκε στην Αλβανία και παρέχει το δικαίωμα στους φυλακισμένους να έχουν σεξουαλικές επαφές μέσα στην φυλακή, με τους συζύγους τους. Ο νόμος αυτός τέθηκε ως (μια εκ των άπειρων) προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας στην ευρωένωση.

Ο Αλιμάνι γελοιοποιεί περίτρανα τον ευρωενωσιακό εκβιασμό με την κατάδειξη των αντιφάσεων ενός συστήματος που αναγνωρίζει ασυζητητί το «δημοκρατικό» και ανθρώπινο δικαίωμα του ατόμου στην ικανοποίηση των σεξουαλικών του αναγκών αλλά δεν αναγνωρίζει το δικαίωμά του ατόμου στην εργασία. Και δεν βαρυγκωμά για τα δημόσια κονδύλια για ελεύθερα δωμάτια στις φυλακές, για καθαρά κλινοσκεπάσματα για τη συνεύρεση των συζύγων και για υπαλλήλους που παρέχουν υποδειγματική εξυπηρέτηση στους ίδιους «πολίτες» που όταν αποφυλακιστούν από τη μικρή και εγκλεισθούν και εγκλωβιστούν στη μεγάλη καπιταλιστική «φυλακή», σχηματίζουν ατέλειωτες ουρές έξω από τα τις υπηρεσίες εύρεσης εργασίας. Μάταια. Πολλοί εξαναγκάζονται να επιλέξουν την αυτοκτονία - όπως ο ψαράς αδελφός της Ελσας - σαν λύση στην κοινωνική τραγωδία που εγκαταστάθηκε μαζί με την «δημοκρατία».

Η Ελσα και ο Σπετίμ είναι σύζυγοι φυλακισμένων και γνωρίζονται τυχαία στα επισκεπτήρια τους στην ίδια φυλακή. Οι δυο τους ξεκινούν μια λυτρωτική ερωτική σχέση στην οποία όμως θα βάλει απότομο τέλος η αμνηστία που εξαγγέλλει η κυβέρνηση. Με λιτή γραμμική αφήγηση μέσα σε ζοφερό κλίμα και ατμόσφαιρα που σφραγίζεται από φτώχεια, ανεργία, εγκατάλειψη και διλήμματα ηθικής τάξης, οι δυο πρωταγωνιστικοί ρόλοι, προτού ακόμα προλάβουν να κάνουν ένα, ή ίσως, το αποφασιστικό βήμα και να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους, επεμβαίνει «άνωθεν» ο σκηνοθέτης και με συνοπτικές διαδικασίες αποφασίζει να κρατηθεί στα πλαίσια της ουδετερότητας. Για να μην πάρει δηλαδή ο ίδιος θέση, προτιμά να χαντακώσει την ταινία με ένα άτσαλο τέλος.

Η ταινία μοιάζει με τους πρωταγωνιστικούς της χαρακτήρες: Φοβισμένη να ορθώσει ανάστημα και να αρθρώσει ξεκάθαρο λόγο, κρύβεται πίσω από τη σιωπή, αποκόβοντας - άμα τη γενέσει της - όποια κοινωνική ή πολιτική διάσταση πάει να διαμορφωθεί από το ίδιο το υλικό, που σπρώχνει προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτολογοκρινόμενος ο σκηνοθέτης επεμβαίνει στο τσακ. Μασάει τα λόγια του και παραπαίει ανάμεσα σε ένα χαμένο παρελθόν και ένα κολασμένο μέλλον, στο οποίο όμως ο «πολίτης» έχει πλέον απόλυτη ελευθερία ως προς το να επιλέξει τον τρόπο θανάτου σου.

Παίζουν: Λούλι Μπίτρι, Καραφίλ Σένα, κ.ά.

Παραγωγή: Αλβανία, Ελλάδα (2010).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ