Από χτεσινές εκδηλώσεις νέων για την αναγνώριση ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους |
Μια «πολύ δύσκολη κατάσταση» αναμένει μετά την κατάθεση του αιτήματος για μονομερή αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα όρια του '67 ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, όπως δήλωσε καθ' οδόν προς τη Νέα Υόρκη, όπου αναμενόταν να συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Ο Αμπάς κατέστησε σαφές ότι θα προχωρήσει στην κατάθεση του αιτήματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αφού «δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή, με δεδομένη τη στάση του Ισραήλ».
Στο πλευρό του Αμπάς τάχθηκε το Εθνικό Πολιτικό Συμβούλιο των Παλαιστινίων (που αποτελείται από 50 εκπροσώπους της ΟΑΠ) αλλά, σύμφωνα με δημοσκόπηση, και το 85% των Παλαιστινίων, οι οποίοι περιμένουν «ποικίλα αντίποινα από ΗΠΑ και Ισραήλ» σε ποσοστό 64%, ενώ εντός ΗΠΑ γίνεται μεγάλη συζήτηση για το αν πρέπει ή όχι να διακοπεί η χρηματική βοήθεια προς την Π. Αρχή. Ελαφρά παραφωνία αποτελεί η στάση της «Χαμάς», που και χτες επανήλθε με τις αντιρρήσεις της υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι αρκετό αυτό που θα ζητήσει ο Αμπάς από τον ΟΗΕ και θα πρέπει να ζητήσει αναγνώριση ανεξαρτησίας για ολόκληρη την ιστορική Παλαιστίνη, όπως ήταν μέχρι το 1948, γιατί μόνο έτσι διασφαλίζονται σειρά δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων».
Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται, ήδη, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Φαγιάντ, ο οποίος υποστήριξε ότι το αίτημα «είναι ένα βήμα που θέλουμε να αξιοποιήσουμε για να πλησιάσουμε το ραντεβού μας με την ελευθερία». Στη Νέα Υόρκη, μεταβαίνει την Τετάρτη και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός που ισχυρίζεται ότι «το Ισραήλ θέλει ειρήνη με διαπραγματεύσεις και οι Παλαιστίνιοι την εμποδίζουν». Ο Ισραηλινός υφυπουργός Εξωτερικών, Ντάνι Αγιαλόν, αν και υποβάθμισε την αξία μιας έγκρισης του παλαιστινιακού αιτήματος από τη Γενική Συνέλευση, επέμεινε ότι «οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές».
Στο μεταξύ διφορούμενη παραμένει η στάση άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, πλην των ΗΠΑ που έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα ασκήσουν βέτο στο αίτημα. Οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και Βρετανίας επέμειναν στην προτίμησή τους σε μια λύση διαπραγματεύσεων, εκφράζοντας, όμως, και δήθεν κατανόηση για το παλαιστινιακό αίτημα.