Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Αίμα, και πάλι, στους δρόμους της Σάνα'α

ΣΑΝΑ'Α.--

Σε αιματηρή κλιμάκωση της βίας κατέληξαν οι αψιμαχίες της προηγούμενης βδομάδας ανάμεσα σε μέλη του στρατού και της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς που παραμένουν πιστοί στον, επί δεκαετίες, Πρόεδρο Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ και στους ενόπλους φυλάρχων που έχουν συνταχθεί με την αντιπολίτευση, όπως ο επικεφαλής της ισχυρότερης φυλής της χώρας, σεΐκ Σαντίκ αλ Αχμαρ. Σε μια χώρα όπου ο λαός υποφέρει γίνεται διαπάλη για την εξουσία και την αλλαγή ενός αντιδραστικού καθεστώτος με ένα άλλο. Αλλωστε, ο Σάλεχ ήταν αυτός που στηρίχτηκε από τους ιμπεριαλιστές για να πνίξει στο αίμα τη Λαϊκή Δημοκρατία στη Νότια Υεμένη αλλά και οι σημερινοί φύλαρχοι της αντιπολίτευσης έχουν επαφές με ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, περισσότεροι από 50 διαδηλωτές σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν στην πρωτεύουσα ως και χτες, όταν στρατιώτες και ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ κατά μεγάλων διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης που ζητούσαν την οριστική αποχώρηση του Σάλεχ (παραμένει στη Σ. Αραβία από τον Ιούνη, οπότε τραυματίστηκε σοβαρά όταν όλμος έπληξε το τέμενος του προεδρικού μεγάρου).

Μέλη των αντιπολιτευόμενων οργανώσεων έκαναν λόγο για «σφαγή» καθώς η στόχευση ήταν να σκοτωθούν διαδηλωτές. Εκτός από τις διαδηλώσεις, σφοδρή ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε ανάμεσα στη Ρεπουμπλικανική Φρουρά και σε ενόπλους του φυλάρχου σεΐκ Σαντίκ αλ Αχμαρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις άνδρες. Οι κυβερνητικές δυνάμεις «προκάλεσαν», όπως υποστήριζαν αντιπολιτευόμενες οργανώσεις, και τις δυνάμεις του αντιστράτηγου τεθωρακισμένων Αλί αλ Αχμαρ, που έχει, επίσης, συνταχθεί με την αντιπολίτευση, μαζί με τουλάχιστον 50.000 άνδρες, ο οποίος, όμως, «επέδειξε αυτοσυγκράτηση, προς το παρόν».

Χτες, αναμένονταν στη Σάνα'α ο διαμεσολαβητής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ προκειμένου να ξεκινήσουν ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων με στόχο την παράδοση της εξουσίας από τον Σάλεχ, καταρχήν, σε μια μεταβατική κυβέρνηση. Χτες, επίσης, η ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam προειδοποίησε ότι η Υεμένη βρίσκεται στο χείλος του λιμού λόγω των συγκρούσεων που μαίνονται από το Φλεβάρη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ