Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
HΠΑ
Διευρύνεται η φτώχεια

Τα καραβάνια των φτωχών αυξάνονται
Τα καραβάνια των φτωχών αυξάνονται
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η κρίση συνεχώς βαθαίνει στις ΗΠΑ και μαζί της και η φτώχεια των λαϊκών στρωμάτων. Η ετήσια έκθεση του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ (Census Bureau) επιβεβαίωσε και επίσημα το γεγονός που είχε αναδειχθεί πρόσφατα από διάφορες οργανώσεις, ότι ένας στους έξι Αμερικανούς ζει σε συνθήκες φτώχειας.

Η έκθεση αναφέρει ότι ο αριθμός των Αμερικανών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας αυξήθηκε σε 46,2 εκατ. το 2010, ενώ το ποσοστό αυξήθηκε σε 15,1%, από 14,3% το 2009. Πρόκειται για αύξηση που καταγράφεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά και με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι οι συνθήκες διαβίωσης των Αμερικανών έχουν επιδεινωθεί. Πάνω από τους μισούς «φτωχούς» είναι Αφροαμερικανοί και Ισπανόφωνοι (27,4% και 26,6%). Τα μεγαλύτερα θύματα όμως της επιδημίας φτώχειας που πλήττει τις ΗΠΑ είναι τα παιδιά, με ένα στα πέντε να ζει σε συνθήκες εξαθλίωσης.

Ενα, ακόμη, ρεκόρ καταγράφεται όσον αφορά στον αριθμό των Αμερικανών χωρίς ασφάλιση Υγείας, που επίσης, αυξήθηκε ελαφρά σε 49,9 εκατομμύρια.

Προφανώς, δεν αποτελεί λύση ούτε τρόπο αντιμετώπισης της επιδημίας φτώχειας το πρόγραμμα του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα όσον αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας, το οποίο έχει καταθέσει στο Κογκρέσο από τη Δευτέρα. Ο «πόλεμος χαρακωμάτων» ήδη μαίνεται, ενώ ο Ομπάμα περιοδεύει στις ΗΠΑ, προωθώντας το σχέδιό του. Οι Ρεπουμπλικανοί το απέρριψαν αμέσως, ενώ προτάσσουν και τη νίκη του ρεπουμπλικάνου Μπομπ Τέρνερ - που κέρδισε την έδρα του πρώην βουλευτή Αντονι Γουέινερ, ο οποίος παραιτήθηκε τον Ιούνη, μετά από «ροζ» σκάνδαλο, στην 9η εκλογική περιφέρεια στην πόλη της Νέας Υόρκης - ως ψήφο κατά της «ανεύθυνης οικονομικής πολιτικής του προέδρου Ομπάμα.

Και όλα αυτά για ένα νομοσχέδιο, προϋπολογισμού ύψους 447 δισ. δολαρίων, που υπόσχεται γενικά διάφορα - όπως δημόσια έργα, προσλήψεις δασκάλων και φορολογικές ελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις που θα κάνουν προσλήψεις, δηλαδή ζεστό χρήμα στο κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ