Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Νέοι κανόνες ελέγχου στη χονδρική ηλεκτρισμού

Στόχος η προστασία των ιδιωτών παραγωγών και των μεγάλων βιομηχανιών

Μέσα από ένα νέο πλαίσιο κανόνων για την «καταπολέμηση των πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού στην ενεργειακή αγορά χονδρικής», το οποίο εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χτες, η ΕΕ σφίγγει τον κλοιό του ελέγχου στη χονδρεμπορική αγορά, σε μια περίοδο έντασης των προσπαθειών δημιουργίας της ενιαίας εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, ο σκοπός δεν είναι να «ελεγχθεί» η αγορά. Οι κανόνες αυτοί, με το πρόσχημα της αποτροπής «συμφωνιών κάτω από το τραπέζι» που χειραγωγούν τις τιμές και πλήττουν τους καταναλωτές, σκοπό έχουν να προστατέψουν πρώτα και κύρια το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτό σημαίνει να εγγυηθούν ότι οι ιδιώτες που «μπουκάρουν» στις αγορές των νέων χωρών της ΕΕ, οι οποίες τώρα προσαρμόζουν τις ενεργειακές νομοθεσίες τους, δεν θα εμποδίζονται από τα πρώην κρατικά μονοπώλια, που σε κάθε χώρα διατηρούν δεσπόζουσα θέση. Επιπρόσθετα, αποσκοπούν στη διατήρηση χαμηλών τιμών ενέργειας για τις μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Ο νέος κανονισμός ορίζει ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα παρακολουθείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα διέπει όλες τις αγοραπωλησίες, τα συμβόλαια και τα χρηματοοικονομικά παράγωγα για την προμήθεια και μεταφορά φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Εάν παραβιάζεται, θα επιβάλλονται εθνικές κυρώσεις που «θα αντανακλούν και τη ζημία που προκαλείται στους τελικούς καταναλωτές», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή αυτών των κανόνων θα παίξει ο νεοϊδρυθείς «Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας» (ACER), με έδρα την Σλοβενία. Θα παρακολουθεί όλες τις αγοραπωλησίες και θα παράσχει τα στοιχεία στα κράτη - μέλη για να επιβάλλουν κυρώσεις. Επίσης, θα καταρτιστεί ευρωπαϊκό μητρώο με όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά, η ένταξη στο οποίο «θα αποτελεί προϋπόθεση για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε συναλλαγής».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ