Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΙ
Στους ιδιώτες η διαχείριση

Στο ιδιωτικό κεφάλαιο προτείνει να παραδοθούν τα χρήματα από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ) που προορίζονται να διαχειριστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ), ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), Απ. Κοιμήσης. Η σχετική εισήγηση που παρουσίασε στο πρόσφατο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ, είναι αποκαλυπτική ως προς το «χειρόφρενο» που βάζουν οι προβλεπόμενες από την Ευρωπαϊκή Ενωση διαδικασίες στην προώθηση έργων σε όφελος των τοπικών κοινωνιών και ενδεικτική της κυβερνητικής αδιαφορίας να συνδράμει τους δήμους ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα κοινοτικά χρήματα, αφήνοντας έτσι χώρο στις ιδιωτικές εταιρίες να αλωνίσουν και να... ξεψαχνίσουν.

Ο Απ. Κοιμήσης, επικαλούμενος αδυναμία των δήμων (λόγω έλλειψης πόρων, τεχνογνωσίας, εξειδικευμένου προσωπικού και πληροφόρησης των στελεχών της Αυτοδιοίκησης) να αντεπεξέλθουν στις διαδικασίες που θέτει η ΕΕ για την ένταξη και χρηματοδότηση ενός έργου από το Γ' ΚΠΣ, προτείνει ουσιαστικά στους δήμους να παραδώσουν τα όπλα και να προσφέρουν τη διαχείριση των κοινοτικών χρημάτων σε εταιρίες της ιδιωτικής οικονομίας. Επιλέγοντας «το μικρότερο κακό» - όπως σημειώνει ο ίδιος στην εισήγησή του - και θεωρώντας μάλλον αναχρονιστικό να συγκρουστεί η Αυτοδιοίκηση με την κυβέρνηση και να διεκδικήσει τις προϋποθέσεις ώστε να διαχειριστεί η ίδια αυτά τα χρήματα σε όφελος των δημοτών - ο Απ. Κοιμήσης προτείνει οι δήμοι και οι νομαρχίες να προκηρύσσουν διαγωνισμό και ακολούθως να επιλέγουν εταιρίες (αμιγείς επιχειρήσεις, κοινοπραξίες, κλπ.) που θα αναλάβουν τα έργα ενόψει Γ' ΚΠΣ.

Οπως ομολογείται, οι δήμοι δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν το 12% που τους αναλογεί από το Γ' ΚΠΣ και οι νομαρχίες το 24%, ενώ τα έργα του Ταμείου Συνοχής είναι σχεδόν προαποφασισμένα και αφήνουν ελάχιστες αποδεσμευμένες πιστώσεις.

Δίνοντας μια εικόνα του ρόλου των εταιριών αυτών, η εισήγηση προτείνει να παραχωρείται στις εταιρίες η τεχνικοεπιστημονική κάλυψη των έργων, αλλά και η παραχώρηση της λειτουργίας τους με συμβάσεις που θα υπογράφουν με τους δήμους. Οι εταιρίες - σύμφωνα με την πρόταση - θα μπορούν να χρηματοδοτούν το κόστος κατασκευής του έργου, και ως αντάλλαγμα θα έχουν τα έσοδα από τη λειτουργία του, αλλά και πόρους των ΟΤΑ. Πέρα από αυτά, οι εταιρίες «θα λαμβάνουν και τη νόμιμη αμοιβή τους ως παρέχουσες τις σχετικές προαναφερόμενες υπηρεσίες»... σημειώνεται στην εισήγηση.

Με λίγα λόγια, καλούνται οι δήμοι να ανοίξουν διάπλατα τις πόρτες τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο, ώστε όχι μόνο να «φάει» λεφτά των δήμων, αλλά και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις συνεχούς εκμετάλλευσης δημοτικών αρμοδιοτήτων, περιουσιών και χρημάτων. Η εισήγηση καταλήγει με την ομολογία πως «δε συμφωνώ με την πρόταση για λόγους αρχής και για λόγους που συνδέονται με το δημόσιο χαρακτήρα αλλά και την ουσία εκτέλεσης, εποπτείας και παραλαβής των έργων». Ομως, επιλέγεται ως πιο «ρεαλιστική» σε σχέση με τη δεύτερη πρόταση που κατατίθεται, να γίνουν δηλαδή σεμινάρια ώστε να εξειδικευτεί το προσωπικό των δήμων, οι οποίοι και θα αναλάβουν τη διαχείριση του ΚΠΣ.

Πάντως, το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ δεν έχει καταλήξει στο ζήτημα, αν και η συγκεκριμένη εισήγηση εισέπραξε έντονες αντιδράσεις από τους αιρετούς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ