Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αμερικανικές πιέσεις για το Παλαιστινιακό

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Τουρκίας - Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός με τη στήριξη των ιμπεριαλιστών ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους
Ο ισραηλινός στρατός με τη στήριξη των ιμπεριαλιστών ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Η Παλαιστινιακή Αρχή θα προχωρήσει στο αίτημά της για αναγνώριση της Παλαιστίνης ως «κράτους - μέλους» από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που αρχίζει την ετήσια σύνοδό της τις επόμενες μέρες. Αυτό επανέλαβε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Παλαιστινίου Προέδρου με τον Αμερικανό απεσταλμένο Ντέιβιντ Χέιλ, ο συνεργάτης του Μαχμούντ Αμπάς, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα.

Ο Χέιλ, που μετέβη στη Ραμάλα, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», χωρίς να συνοδεύεται από τον Ντένις Ρος, μαζί με τον οποίο πραγματοποίησε τις συναντήσεις με την ισραηλινή ηγεσία, επανέλαβε στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο τη γνωστή αμερικανική θέση: Μη κατάθεση του αιτήματος μονομερούς αναγνώρισης ανεξαρτησίας στον ΟΗΕ και επανάληψη των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων, προφανώς εκβιάζοντας με διακοπή της αμερικανικής οικονομικής βοήθειας. Σύμφωνα με διαρροές, ο Χέιλ κατέθεσε νέες προτάσεις για αναθέρμανση (πάλι) των συνομιλιών.

Ο γγ της Οργάνωσης Απελευθέρωσης Παλαιστίνης, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ «συνεχίζουν να δείχνουν περιφρόνηση για τους Αραβες, πιέζοντας να μην κατατεθεί το παλαιστινιακό αίτημα στον ΟΗΕ γιατί αυτό δείχνει ότι δεν παρακολουθούν τι γίνεται πραγματικά ούτε στα παλαιστινιακά εδάφη ούτε στις άλλες αραβικές χώρες, όπου ο θυμός βράζει». Ο Ράμπο κατηγόρησε την αμερικανική διπλωματία ότι «στην παρούσα φάση, δεν ασχολείται καθόλου ούτε με την κατοχή, ούτε με τους εποικισμούς, ούτε με τίποτε άλλο, αλλά μόνο με το να σταματήσει την παλαιστινιακή πρωτοβουλία πριν φτάσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ». Και όπως συμπλήρωνε έτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος, υπό ανωνυμία, «το τρένο για τον ΟΗΕ έχει, ήδη, φύγει».

Η Ουάσιγκτον, και διά της πρόσφατης τηλεφωνικής συνομιλίας της Χ. Κλίντον με τον Αμπάς, πιέζει ασφυκτικά να μη συζητηθεί το θέμα στον ΟΗΕ γνωρίζοντας ότι σε επίπεδο Γενικής Συνέλευσης πιθανότατα θα συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους για να γίνει δεκτό και έτσι θα υποχρεωθεί η Αμερικανίδα πρέσβειρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας να ασκήσει βέτο φέρνοντας ανοιχτά την αμερικανική διπλωματία απέναντι στον αραβικό μουσουλμανικό κόσμο, που ομόφωνα θα υποστηρίξει τους Παλαιστινίους. Αν και η ΕΕ δεν έχει ακόμη αποσαφηνίσει τη θέση της και αν θα είναι κοινή, ορισμένες χώρες έχουν εκφραστεί, καταρχήν, θετικά.

Αμεση σύνδεση με την κόντρα Τουρκίας - Ισραήλ

Σε «σημαία» της έχει μετατρέψει το ζήτημα και η τουρκική ηγεσία, της οποίας οι σχέσεις με το Ισραήλ βρίσκονται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων χρόνων με αφορμή την έκθεση «Πάλμερ - Ουρίμπε» για την αιματηρή επιχείρηση του ισραηλινού στρατού κατά του πλοίου «Μάβι Μαρμαρά» το Μάη του 2009. Μετά από τη διπλωματική υποβάθμιση, τη διακοπή της στρατιωτικής και αμυντικής συνεργασίας και της σχετικής εμπορικής δραστηριότητας (με ανοιχτό το ενδεχόμενο της συνολικής εμπορικής δραστηριότητας), την προαναγγελία προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τη νομιμότητα του ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας και την αύξηση της στρατιωτικής της παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η Αγκυρα ανακοίνωσε, χτες, ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός «θα επιδιώξει να επισκεφτεί τη Γάζα, την επόμενη εβδομάδα που θα πάει στην Αίγυπτο». Φυσικά, η αντιπαράθεση έχει σχέση με την προσπάθεια της τουρκικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει το γεωστρατηγικό της ρόλο στην περιοχή και το μεγάλο παιχνίδι του ανταγωνισμού για την ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο, που παίρνει «φωτιά» με τη συνεργασία Ισραήλ - Κύπρου για την εξόρυξη φυσικού αερίου.

Ετσι, ο Ερντογάν έριξε κι άλλο «λάδι στη φωτιά», χτες, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι δεν είναι «εντάξει στις αμυντικές του συμφωνίες γιατί δεν έχει παραδώσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πήρε για συντήρηση». Το Τελ Αβίβ δεν προχώρησε σε σχόλια. Εχει, όμως, λάβει έκτακτα μέτρα για σκληρή καταστολή, καταρχήν, στα παλαιστινιακά εδάφη σε περίπτωση έκρηξης οργής. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο γγ του ΝΑΤΟ, Α. Ράσμουσεν, υποστήριξε ότι «το ζήτημα είναι διμερές» και κάλεσε Ισραήλ και Τουρκία «να διευθετήσουν το θέμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ