Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ - ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Ενταση της αντιπαράθεσης

XAΡΤΟΥΜ.-- Η σουδανική κυβέρνηση προχώρησε χτες σε ένα ακόμη βήμα αντιπαράθεσης με το «ανεξάρτητο» από τον Ιούλη Νότιο Σουδάν, ανακοινώνοντας χτες πως δεν αναγνωρίζει πλέον ούτε καν την ύπαρξη του μεγάλου αντιπολιτευόμενου κόμματος «SPLM-Βορράς» που προέρχεται από το ομώνυμο Σουδανικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κίνημα (SPLM) στο νότο, έχοντας προηγουμένως εξαπολύσει μπαράζ συλλήψεων κατά μελών του κόμματος.

Αφορμή γι' αυτήν την εξέλιξη έδωσαν οι νέες συγκρούσεις στρατού - αυτοχθόνων υποστηρικτών του κινήματος στις πολιτείες Νότιο Κορντοφάν (έχουν ξεκινήσει από τις αρχές Ιούνη) και Μπλε Νείλος (ξεκίνησαν πριν λίγες μέρες), όπου η κυβέρνηση του ισλαμιστή (βορειο) Σουδανού Προέδρου Ομάρ Αλ Μπασίρ έσπευσε ήδη να επιβάλει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για να πατάξει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Μάλιστα, ο Μπασίρ προχώρησε στην αυθαίρετη καθαίρεση του κυβερνήτη της πολιτείας του Μπλε Νείλου, Μάλικ Αγκαρ, επειδή είχε εκλεγεί ως υποψήφιος του κόμματος «SPLM».

Μέσα σε όλα αυτά, το Νότιο Σουδάν απέφυγε να ρίξει λάδι στη φωτιά των συγκρούσεων που επεκτείνεται πλέον κατά μήκος των συνόρων με το βορρά, ανακοινώνοντας χτες πως θα μεταφέρει την πρωτεύουσά του από την πόλη Τζούμπα στο κέντρο της νέας ανεξάρτητης χώρας, στην πόλη Ραμσιέλ στην πολιτεία των Λιμνών. Οι εξελίξεις στην περιοχή - όχι τυχαία πλούσιας σε ορυκτό πλούτο - είναι το άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής του «διαίρει και βασίλευε» που σιγοντάρουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ