Μαχητικό «παρών» έδωσαν στην απεργία οι Συνδικαλιστικές Ενώσεις Βάσης |
Γενική απεργία 8 ωρών ανά βάρδια πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στην Ιταλία διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική λιτότητας και τα νέα μέτρα που παίρνονται σε βάρος τους από την κυβέρνηση και τις κυρίαρχες δυνάμεις. Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Ρώμη καθώς και σε άλλες πόλεις της χώρας, ενώ σημαντική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στις κυβερνητικές υπηρεσίες, καθώς και σε ορισμένες βιομηχανίας, όπως της «FIAT».
Χτες το απόγευμα αναμενόταν να ξεκινήσει συζήτηση στη Γερουσία για την ψήφιση του νέου πακέτου λιτότητας 45 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια, που ανάμεσα στα άλλα προβλέπει «πάγωμα» μισθών, περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, κύμα ιδιωτικοποιήσεων, ριζική αλλαγή στη διοικητική διαίρεση της χώρας κ.ά. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη διαδικασία ψήφισης του πακέτου, διαδικασία που πιθανά να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της βδομάδας, ενώ παράλληλα αποφάσισε να προχωρήσει σε νέες τροποποιήσεις στο αρχικό πακέτο λιτότητας. Ανάμεσα στα άλλα, ανακοίνωσε πως θα προωθήσει την αύξηση του ΦΠΑ από το 20% στο 21%, την έκτακτη οικονομική εισφορά 3% για όσους διαθέτουν ετήσια εισοδήματα που ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ (0,01% των φορολογουμένων), ενώ θα ξεκινήσει η αύξηση της συντάξιμης ηλικίας των γυναικών που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα από το 2014.
Τα μέτρα αυτά, που έχουν ως στόχο την εξασφάλιση της υπερκερδοφορίας της πλουτοκρατίας, βρίσκουν αντιδράσεις από τον κόσμο, αλλά και από ταξικά συνδικάτα, όπως είναι οι Συνδικαλιστικές Ενώσεις Βάσης της Ιταλίας «Unione Sindicale di Base» (USB) που συμμετέχουν στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία. Εξαιτίας της γενικότερης δυσαρέσκειας και αγανάκτησης, η ηγεσία της συμβιβασμένης Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών της Ιταλίας «Cgil» εξαναγκάστηκε να προχωρήσει στη χτεσινή απεργία, ωστόσο είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις της γραμματέα του «Cgil» Σουζάνα Καμούσο, η οποία ζήτησε «να ξανασυζητηθούν τα μέτρα με στόχο την ανακατανομή του οικονομικού βάρους συνολικά».