Σάββατο 8 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Πυρετός προετοιμασίας για την επιτυχία των κινητοποιήσεών τους

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής είναι οι αγρότες της Θεσσαλίας, που οργανώνουν  νομαρχιακά συλλαλητήρια στις 19 και 24 Γενάρη, με προοπτική να συντονιστεί ο αγώνας σε πανθεσσαλικό επίπεδο

Στη μάχη για την επιτυχία των νέων κινητοποιήσεών τους έχουν ριχτεί οι αγρότες της Θεσσαλίας, δηλώνοντας αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τις αγροτικές οργανώσεις ο αγώνας συνεχίζεται με νομαρχιακά συλλαλητήρια μέσα στο Γενάρη με προοπτική να συντονιστεί σε πανθεσσαλικό επίπεδο στις αρχές του επόμενου μήνα.

Τα αιτήματα των αγροτών της Θεσσαλίας αφορούν στην κατάργηση των κανονισμών και άλλων αντιαγροτικών μέτρων που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες - με τη συμμετοχή και της ελληνικής κυβέρνησης - κι επιβάλλουν περιορισμούς στις καλλιέργειες, ποσοστώσεις στην παραγωγή και πρόστιμα συνυπευθυνότητας, στην ουσιαστική ρύθμιση των αγροτικών χρεών, στη μείωση του κόστους παραγωγής, στην αποζημίωση για τις καταστροφές που προκάλεσαν οι θεομηνίες και στην ενίσχυση των εισοδημάτων των πληγέντων παραγωγών, στο σταμάτημα των δικαστικών διώξεων σε βάρος των αγωνιστών της αγροτιάς κ.α.

Στην Καρδίτσα

Επί ποδός βρίσκονται οι αγρότες της Καρδίτσας για την επιτυχία του συλλαλητηρίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Γενάρη στην κεντρική πλατεία της πόλης, με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα. Καθημερινά κλιμάκια εκπροσώπων των Ομοσπονδιών και των Αγροτικών Συλλόγων του νομού περιοδεύουν σε χωριά του νομού, όπου πραγματοποιούνται ενημερωτικές συγκεντρώσεις. Ταυτόχρονα, τις επόμενες μέρες θα γίνουν επαφές και με εκπροσώπους άλλων φορέων του νομού, προκειμένου να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση των άλλων λαϊκών στρωμάτων στον αγώνα των αγροτών και να λάβει το συλλαλητήριο παλλαϊκό χαρακτήρα.

Σε συνεδρίαση των διοικήσεων της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και της Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, που πραγματοποιήθηκε για την καλύτερη προετοιμασία του συλλαλητηρίου επισημάνθηκε ότι οι αγρότες δεν πρόκειται να κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω και ότι ενωμένοι και ακόμα πιο δυναμικά θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Φέτος, οι αγρότες της Καρδίτσας έχουν περιέλθει σε τραγικά αδιέξοδα, καθώς οι καλλιέργειές τους υπέστησαν τεράστιες ζημιές από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Για το λόγο αυτό ένα από τα άμεσα αιτήματα που θέτουν στην κυβέρνηση είναι η κάλυψη του χαμένου εισοδήματός τους. Μεγάλα προβλήματα δημιουργούν τα νέα αντιαγροτικά μέτρα που προωθεί το διευθυντήριο των Βρυξελλών, όπως αυτά για τη βαμβακοκαλλιέργεια, τα οποία θα εξοντώσουν τους αγρότες.

Στα Τρίκαλα

Εντατικά προετοιμάζονται και οι αγρότες των Τρικάλων για την επιτυχία του συλλαλητηρίου που θα γίνει στις 19 του μήνα στην κεντρική πλατεία της πόλης με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, που αποφασίστηκε σε πρόσφατη σύσκεψη εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη», της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η Αλληλεγγύη» και των αγροτικών συλλόγων Τρικάλων. Στις επαρχίες και στα χωριά του νομού πραγματοποιούνται ενημερωτικές συσκέψεις και συγκεντρώσεις, όπου εκφράζεται η αποφασιστικότητα του αγροτικού κόσμου να συγκρουστεί με την αντιαγροτική πολιτική, για να μπορέσει να μείνει στα χωριά του και να καλλιεργεί τη γη του.

Μιλώντας στο «Ρ» ο Σπύρος Τσιοτινός πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων η «Ανοιξη» και μέλος της ΠΑΣΕ τονίζει: «Το κύριο χαρακτηριστικό των περιοδειών και των εξορμήσεων που πραγματοποιούμε σε δεκάδες χωριά των Τρικάλων, ενόψει και του συλλαλητηρίου, είναι η ανταπόκριση των αγροτών του νομού στο κάλεσμα που τους απευθύνουμε για συμμετοχή στις νέες κινητοποιήσεις, αλλά και η διάθεση που εκφράζουν να συντονιστεί ο αγώνας σε πανθεσσαλικό επίπεδο. Εχουν συνειδητοποιήσει ότι η λύση των προβλημάτων τους βρίσκεται μόνο στο δρόμο του αγώνα για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ που τους ξεκληρίζει από τα χωράφια τους και για την εφαρμογή μιας άλλης που θα λύνει τα χρόνια και οξυμένα προβλήματά τους. Ο αγώνας μας βέβαια στοχεύει και στην αποτροπή της λήψης νέων αντιαγροτικών μέτρων που επεξεργάζεται το διευθυντήριο των Βρυξελλών, όπως αυτά για τη βαμβακοκαλλιέργεια». «Με τις νέες κινητοποιήσεις - καταλήγει - για μια ακόμα φορά οι αγρότες των Τρικάλων ενωμένοι και αποφασισμένοι θα στείλουν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι όσο θα συνεχίζει αυτή την αντιαγροτική πολιτική θα τους βρίσκει συνεχώς μπροστά της».

Στη Λάρισα

Πυρετός προετοιμασίας για την επιτυχία των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων επικρατεί και στο νομό Λάρισας, όπου στις 24 Γενάρη θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία, όπως αποφάσισε η Νομαρχιακή Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα σε πρόσφατη συνεδρίασή της. Μέχρι την ημέρα του συλλαλητηρίου θα πραγματοποιηθούν περιοδείες και ενημερωτικές συγκεντρώσεις σε χωριά, ενώ ταυτόχρονα θα γίνουν προπαρασκευαστικές συγκεντρώσεις σε επαρχίες του νομού. Σήμερα στις 10 π.μ. θα συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Αγροτών Φαρσάλων, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για τον καλύτερο συντονισμό δράσης.

«Βρισκόμαστε σε τροχιά προετοιμασιών για τους νέους αγώνες, που θα συνεχίσουμε αποφασισμένοι, γιατί μόνο έτσι μπορούν να λυθούν τα προβλήματά μας», τόνισε μιλώντας στο «Ρ» ο Θανάσης Τσαλόπουλος μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Φαρσάλων. «Ο,τι έχουμε κερδίσει μέχρι σήμερα - συνεχίζει - το έχουμε κερδίσει μόνο με τον ενωμένο και ανυποχώρητο αγώνα μας. Και για μια ακόμα φορά πρέπει να πούμε ότι τα προβλήματα δεν έχουν χρώματα, καθώς για όλους τους αγρότες ισχύει η παροιμία «κάθε πέρσι και καλύτερα, κάθε φέτος και χειρότερα. Αγοράζουμε ακριβά, πουλάμε φτηνά, οι τσέπες αδειάζουν και γινόμαστε φτωχότεροι. Για το λόγο αυτό θα είμαστε και πάλι στην πρώτη γραμμή του αγώνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ