Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ρυθμίσεις για όσες βρεθούν στο «κόκκινο»

Νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

Κινδύνους απότομης όξυνσης και κλυδωνισμών γύρω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα βλέπουν μπροστά τους η κυβέρνηση μαζί και οι ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί σπεύδοντας να πάρουν σειρά από κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις, μέτρα «ελέγχου» και «εποπτείας» για τράπεζες που βρεθούν στο «κόκκινο».

Το νομοσχέδιο ««ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων» που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει τη σύσταση «μεταβατικών πιστωτικών ιδρυμάτων, όπου θα μεταβιβάζονται τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών που δεν ανταποκρίνονται στις νόρμες κεφαλαιακής επάρκειας. Είναι φανερό ότι στα νέα πιστωτικά ιδρύματα - τύπου bad banκ ή κακής τράπεζας - θα μεταφερθούν και τα διάφορα απαξιωμένα τοξικά παράγωγα, τυχόν άλλοι «σκελετοί» που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια της αρχικής τράπεζας. Το μετοχικό κεφάλαιο του μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος θα καταβάλλεται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτκής Σταθερότητας, δηλαδή από τα δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών που πηγαίνουν απευθείας στους τραπεζίτες. Σε αυτή την περίπτωση το παλιό πιστωτικό ίδρυμα μπαίνει σε καθεστώς «εκκαθάρισης».

Με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας δίνεται στους τραπεζίτες δυνατότητα παράτασης μέχρι και 30 ημέρες προκειμένου να εκπληρώσουν «ορισμένες ή και το σύνολο των υποχρεώσεων» δηλαδή και για τις καταθέσεις, ενώ στο ίδιο διάστημα (30 ημέρες) δεν ενεργοποιείται η διαδικασία αποζημίωσης καταθετών και επενδυτών -πελατών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ