Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ
«Νέο» πόνημα διαχείρισης και εξωραϊσμού

Το... δρόμο προς τη Βουλή πήρε - και τυπικά - χτες το σχέδιο νόμου για τον αθλητισμό, αφού εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο. Και αυτό (όπως όλα τα προηγούμενα) αποτελεί μια ακόμα προσπάθεια - μέσω τακτικισμών που οι παρούσες συνθήκες επιβάλλουν και φτιασιδώματα - για διαχείριση και εξωραϊσμό του συστήματος. Χαρακτηριστικά χτες ο υπουργός Πολιτισμού - Τουρισμού, Π. Γερουλάνος, αιτιολόγησε («Ράδιο 9») την «αναβάθμιση» και τον «εκσυγχρονισμό» της παρανομίας και της διαφθοράς, με το γεγονός πως «είναι πολλά περισσότερα τα χρήματα που εμπλέκονται». Ενώ λοιπόν (και) το ΠΑΣΟΚ ξέρει και παραδέχεται πως η αιτία βρίσκεται στην εμπορευματοποίηση, επιχειρεί μερικώς να αντιμετωπίσει τα αιτιατά.

Περιμένοντας μάλιστα συναίνεση απ' όλους. «... θα με λυπήσει ιδιαίτερα αν υπάρχει κάποιο κόμμα το οποίο θα βρει πολιτικό λόγο να αντιπαρατεθεί σε αυτό το οποίο θα φέρουμε. Τι θέλουμε δηλαδή; Να συνεχίσει μία νοσηρή κατάσταση που υπάρχει; Οπως έγινε και με την Παιδεία, έτσι θα θελα να δω και με τον Αθλητισμό να υπάρχει μία διάθεση συνεργασίας».

Το ΠΑΣΟΚ από τους κάθε είδους και απόχρωσης συνυπηρέτες/διαχειριστές του συστήματος, μπορεί να έχει απαιτήσεις συναίνεσης. Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να γίνει βαστάζος/συνένοχός τους. Και έχει όχι έναν αλλά περισσότερους πολιτικούς λόγους για να αντιπαρατεθεί. Ο αθλητισμός δεν είναι εμπόρευμα αλλά λαϊκό δικαίωμα, το οποίο πρέπει να εξασφαλίζεται/παρέχεται δωρεάν από το κράτος. Το ΚΚΕ δεν αρκείται σε διαχείριση των αιτιατών προς όφελος του συστήματος. Παλεύει για την ανατροπή του. Δεν καλλιεργεί, ούτε τρέφει αυταπάτες. Οι εγκληματικές συμμορίες στο ποδόσφαιρο - στη χώρα μας και παντού - είναι γέννημα του ποδοσφαίρου των επιχειρήσεων και της κερδοσκοπίας, που είναι σάπιο ως το μεδούλι.

Οσοι κρύβουν αυτό το βούρκο, όπως κάνει η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που το διαμόρφωσαν με την πολιτική τους, δεν μπορούν ούτε να χτυπήσουν ούτε να περιορίσουν τα εγκληματικά κυκλώματα και τις συμμορίες που διαρκώς αναπτύσσονται. Η βία, το ντόπινγκ, τα στημένα παιχνίδια, είναι γνωρίσματα που επικρατούν παντού στο εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο. Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Στον έναν ή στον άλλο βαθμό η ίδια κατάσταση επικρατεί στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό οικοδόμημα.

Οπου τη βία την έχουν «βγάλει» - για λόγους κέρδους - έξω από το γήπεδο, αυτή υπάρχει και εκφράζεται στις πλατείες και στις γειτονιές. Η αυστηροποίηση των ποινών δε θα λύσει κανένα πρόβλημα. Στην Ιταλία, όπου εφαρμόστηκε, ξέσπασαν νέα σκάνδαλα. Στόχος είναι ο εξωραϊσμός του οικοδομήματος για συνέχιση της επιχειρηματικής δράσης χωρίς εμπόδια και στρεβλώσεις.

  • Ακολουθώντας το παράδειγμα της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου, η Καβάλα προχωράει σε αλλαγή ιδιοκτησιακοδιοικητικού καθεστώτος. Με στόχο να καταθέσει νέα αίτηση αδειοδότησης και να παραμείνει στην Super League. Χτες, ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Στ. Ψωμιάδης, γνωστοποίησε πως παρέδωσε τις μετοχές (20%) που κατέχουν ο ίδιος και η αδερφή του στον ερασιτέχνη. Αξιοσημείωτη είναι η απάντησή του αναφορικά με την τύχη του υπόλοιπου 80%. «Δεν τους ξέρω τους άλλους μετόχους, ούτε τους γνωρίζω, ούτε τους έχω δει ποτέ»...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ