Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΟΓΕ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας για την κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς

Την ερχόμενη Τρίτη στο υπουργείο Εσωτερικών

Παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν από κοινού το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, προκειμένου να καταγγείλουν την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στους παιδικούς σταθμούς σε όλη την Αττική, με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που έχουν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Να καταγγείλουν επίσης την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης να «λύσει» προσωρινά το πρόβλημα με προσλήψεις δίμηνων συμβάσεων, ώστε να αμβλύνει αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί δικαιολογημένα από τους χιλιάδες εργαζόμενους σε όλη την Αττική.

Η παράσταση διαμαρτυρίας θα γίνει την Τρίτη 30 Αυγούστου, στις 11 το πρωί, στο υπουργείο Εσωτερικών.

Το Συνδικάτο και οι δύο Ομοσπονδίες απαιτούν:

  • Να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός στους δήμους.
  • Να ιδρυθούν άμεσα νέοι σταθμοί, έτσι ώστε να γίνονται δεκτά όλα τα παιδιά που κάνουν αίτηση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να μη γίνει καμία απόλυση. Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Αύξηση τώρα της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλυφθούν οι διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες, για ασφαλείς και δωρεάν υποδομές, με το αναγκαίο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό.
  • Να δημιουργηθεί κατάλληλη κτιριακή υποδομή με αξιοποίηση της δημοτικής, της κρατικής περιουσίας. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή από τους γονείς και να χρηματοδοτηθούν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Αποκλειστικά κρατικούς - δημόσιους - δωρεάν, σύγχρονους, ασφαλείς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά.
Ανακοίνωση του Συνδικάτου

Από παλιότερη κινητοποίηση στο Δήμο Αθήνας
Από παλιότερη κινητοποίηση στο Δήμο Αθήνας
Σε σχετική ανακοίνωση, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής αναφέρει:

«Το 52% των εργαζομένων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας είναι συμβασιούχοι και το 84% των τμημάτων των παιδικών σταθμών είναι υπεράριθμα, ενώ το 68% των σταθμών πανελλαδικά έχει ελλείψεις σε παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό». Στοιχεία που αποκαλύπτουν το χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής για την προσχολική αγωγή.

Σημειώνεται πως «σε εκατοντάδες εργαζόμενους των παιδικών σταθμών σε όλη την Αττική δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις τους και οι δήμαρχοι και η κυβέρνηση τους στέλνουν στο δρόμο της ανεργίας. Αποτέλεσμα, πολλοί παιδικοί σταθμοί είτε μοιραία θα κλείσουν, είτε θα λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό πολύ χαμηλής δυνατότητας κάλυψης των αναγκών και υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών. Οι εργαζόμενοι των παιδικών σταθμών είναι θύματα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που για χρόνια τους κρατούσε ομήρους, φτηνό εργατικό δυναμικό των άθλιων συμβάσεων. Γι' αυτές τις εξελίξεις έχουν την καθοριστική ευθύνη οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες ενιαία προπαγάνδιζαν την ανάληψη αρμοδιοτήτων βασικών κοινωνικών τομέων από την τοπική διοίκηση, με την περιβόητη "αποκέντρωση". Στηρίχτηκαν σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα με ημερομηνία λήξης και στο χαράτσωμα των γονιών».

Ενα ακόμα αποκαλυπτικό στοιχείο είναι ότι «μόνο στο Δήμο της Αθήνας θα μείνουν εκτός 1.668 παιδιά, ενώ το ίδιο είχε συμβεί και τα προηγούμενα χρόνια. Αντίστοιχα είναι τα στοιχεία σε όλους σχεδόν τους δήμους της Αττικής. Σε αυτόν τον αριθμό δεν υπολογίζονται οι οικογένειες που έχουν άνεργους και ανασφάλιστους γονείς, αφού δεν έχουν δικαίωμα αίτησης, που σημαίνει ότι ο αριθμός αυτός είναι τραγικά μεγαλύτερος.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προωθεί σήμερα εσπευσμένα τη "λύση" των δίμηνων συμβάσεων, που στόχο έχει να δώσει πρόσκαιρες λύσεις, να αμβλύνει αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί από το "κόψιμο" χιλιάδων παιδιών από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και, γενικότερα, από την προβληματική, έως και "παραλυτική" λειτουργία στην οποία έχουν οδηγηθεί, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής.

Και, βεβαίως, είναι προφανές ότι οι διμηνίτες δε μπορούν, εξ αντικειμένου, να ανταποκριθούν στις ανάγκες των παιδιών - οι νηπιαγωγοί και οι βρεφοκόμοι είναι αμφίβολο αν θα προκάνουν να μάθουν τα ονόματά τους - με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η παροχή υπηρεσιών και φροντίδας στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Πόσο μάλλον, όταν πρόκειται για εργαζόμενους που γνωρίζουν ότι μετρούν μέρες για να απολυθούν.

Αυτά είναι τα τραγικά αποτελέσματα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου για τη λαϊκή οικογένεια, για όλες τις πτυχές της ζωής τους.

Το Συνδικάτο καλεί τους νέους γονείς και εργαζόμενους, τις λαϊκές οικογένειες να αντιδράσουν, να ξεσηκωθούν. Καλούμε τα ταξικά συνδικάτα, τις λαϊκές επιτροπές να μπούμε μπροστά σε αυτήν τη μάχη της λαϊκής και εργατικής οικογένειας και του παιδιού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περιοδείες σε παιδικούς σταθμούς την πρώτη μέρα λειτουργίας τους(2020-09-01 00:00:00.0)
Αποφάσισε «λουκέτο» σε τρεις παιδικούς σταθμούς για την επόμενη χρονιά(2018-05-08 00:00:00.0)
Σύσκεψη στον Πειραιά για τους παιδικούς σταθμούς(2016-09-06 00:00:00.0)
Σοβαρά προβλήματα σίτισης στους σταθμούς(2011-01-14 00:00:00.0)
Παρέμβαση για το πρόβλημα των παιδικών σταθμών(2010-07-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ