Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο για το σχέδιο νόμου

Βγάζει εκτός Πειθαρχικών Συμβουλίων τους εκπροσώπους των εργαζομένων η κυβέρνηση, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για το Πειθαρχικό Δίκαιο των Δημοσίων Υπαλλήλων που συζητήθηκε και εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με όσα εισηγήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δ. Ρέππας, το σχέδιο νόμου προβλέπει τα παρακάτω:

  • Διαχωρισμό και διάκριση των πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων από τα υπηρεσιακά συμβούλια, τα οποία μέχρι τώρα είχαν τις σχετικές αρμοδιότητες.
  • Στη σύνθεση των νέων πειθαρχικών συμβουλίων θα συμμετέχουν: α) στο μεν Πρωτοβάθμιο τρεις δικαστικοί λειτουργοί ή μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και δύο υπηρεσιακοί παράγοντες με το βαθμό του διευθυντή με τη θέσπιση «ασυμβιβάστων», ώστε να μην προέρχονται από την ίδια υπηρεσία στην οποία υπηρετεί ο κρινόμενος. Δε συμμετέχουν αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων. β) Στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό καθήκοντα προέδρου θα ασκεί ένας αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όπως γινόταν και μέχρι τώρα, και θα συμμετέχουν δύο μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και δύο υπηρεσιακοί παράγοντες με το βαθμό του γενικού διευθυντή.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι «γίνεται για πρώτη φορά σαφής καταγραφή και αναφορά πειθαρχικών παραπτωμάτων, γεγονός που διασφαλίζει τον δημόσιο υπάλληλο από αυθαίρετες κρίσεις λόγω του περιθωρίου που μέχρι τώρα υπήρχε με την ενδεικτική αναφορά παραπτωμάτων». Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται μεγαλύτερος χρόνος παραγραφής, αναλόγως των πειθαρχικών παραπτωμάτων. Συγκεκριμένα, ο χρόνος παραγραφής αυξάνεται από δύο σε πέντε χρόνια, από πέντε σε επτά χρόνια και σε δέκα χρόνια για ορισμένες περιπτώσεις που αφορούν παραπτώματα, «όπως πράξεις μη αναγνώρισης του Συντάγματος, αδικαιολόγητη αποχή από την άσκηση των καθηκόντων, παράνομο οικονομικό όφελος κ.ά.». Προβλέπεται η δυνατότητα για την επιβολή ταυτοχρόνως και πειθαρχικής τιμωρίας και οικονομικής κύρωσης. Μάλιστα, οικονομική κύρωση μπορεί να επιβάλλεται και μετά τη συνταξιοδότηση του δημοσίου υπαλλήλου. Για παραπτώματα με οικονομικό αντικείμενο, ο χρόνος παραγραφής αρχίζει από την ημερομηνία που η υπηρεσία έλαβε γνώση του παραπτώματος.

Σε ό,τι αφορά στο χρόνο ολοκλήρωσης των διαδικασιών, προβλέπεται η ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης σε ένα μήνα και της ΕΔΕ σε δύο μήνες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την κινητικότητα(2013-08-01 00:00:00.0)
Γκρεμίζει δικαιώματα και συλλογικές συμβάσεις(2007-08-18 00:00:00.0)
Υπηρετεί τη χειραγώγηση των εργαζομένων(2007-06-09 00:00:00.0)
Δίωξη διευθύντριας «διότι δεν συνεμορφώθην...»(2005-12-15 00:00:00.0)
Κώδικας χειραγώγησης και πειθαρχίας(1999-01-06 00:00:00.0)
Αλλάζει το πειθαρχικό δίκαιο(1995-01-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ