Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΗΠΑ - ΕΕ
Πιέζουν για παραίτηση του Ασαντ

OYAΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Συντονισμένες πιέσεις άσκησαν χτες οι ηγεσίες των ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας με στόχο την άμεση αποχώρηση του Σύριου προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ από την εξουσία με τον ισχυρισμό πως δεν νομιμοποιείται να κυβερνά μετά τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του στρατού κατά αμάχων.

«Οι διαβεβαιώσεις Ασαντ για διάλογο και μεταρρυθμίσεις είναι κενές, ενώ φυλακίζεται, βασανίζεται και σφαγιάζεται ο λαός του», ανέφερε σε χαρακτηριστικό μήνυμά του ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ λίγη ώρα μετά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέβαλε νέες οικονομικές κυρώσεις κατά της Συρίας, όπως μεταξύ άλλων πάγωμα όλων των περιουσιακών κρατικών στοιχείων της Δαμασκού στις ΗΠΑ, απαγόρευση σε νομικά πρόσωπα στις ΗΠΑ να έχουν οποιεσδήποτε συναλλαγές με τη Συρία ή να συμμετέχουν σε δοσοληψίες που αφορούν πετρελαϊκά προϊόντα και τα παράγωγά τους.

Οι Ευρωπαίοι απέφυγαν εύλογα - τουλάχιστον επί του παρόντος - την επιβολή νέων κυρώσεων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στα συριακά πετρέλαια τα οποία εισάγονται ως επί το πλείστον από Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία...

Το ίδιο 24ωρο ερευνητές που είχαν αναλάβει να συντάξουν έκθεση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Συρία με εντολή της αρμόδιας ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ πρότειναν την παραπομπή της Δαμασκού στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για πιθανές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Αργότερα χτες βράδυ η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, επρόκειτο να ενημερώσει σχετικά το Συμβούλιο Ασφαλείας του οργανισμού. Επιπλέον, έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας μία ειδική σύνοδος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη για την κατάσταση στη Συρία.

Νωρίτερα πάντως αντικυβερνητικές συριακές πηγές υποστήριξαν ότι ο συριακός στρατός συνέχισε και χτες τις ένοπλες επιχειρήσεις στη Λατάκια, στο Ντέιρ αλ Ζορ και αλλού, παρά την πρότερη ενημέρωση του Σύρου προέδρου στον ΓΓ του ΟΗΕ για τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων από το βράδυ της Τετάρτης...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απορρίπτει την έκθεση για τα χημικά στο Ιντλίμπ(2017-11-03 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι μάχες στη Δαμασκό(2012-07-18 00:00:00.0)
Συγκρούσεις και νέα Σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου(2011-11-09 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται πιέσεις και αντιπαραθέσεις(2011-05-19 00:00:00.0)
«`Η συμμορφώνεστε ή πληρώνετε το τίμημα»(2003-05-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ