Πέμπτη 19 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κλιμακώνονται πιέσεις και αντιπαραθέσεις

Σύροι που συγκεντρώνονται στα σύνορα με το Λίβανο
Σύροι που συγκεντρώνονται στα σύνορα με το Λίβανο
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ._

Την επιβολή επιπλέον κυρώσεων κατά της συριακής ηγεσίας προανήγγειλε η αμερικανική ηγεσία, ενθυμούμενη επιλεκτικά τα «ανθρώπινα δικαιώματα». Την ίδια ακριβώς στιγμή, ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ επαναλάμβανε ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να υποστηρίξει την οποιαδήποτε διεθνή απόφαση που θα «αφήνει το περιθώριο για παρέμβαση στα εσωτερικά της Συρίας», φέρνοντας, απροκάλυπτα, στο προσκήνιο τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα που συγκρούονται στο ευρύτερο πεδίο της Μέσης Ανατολής και επιδιώκουν να αξιοποιήσουν το ξέσπασμα λαϊκής δυσαρέσκειας στη Συρία στη βάση αντικειμενικών προβλημάτων για να προωθήσουν τους δικούς τους στόχους.

Αμερικανικές πηγές διέρρεαν, χθες, το απόγευμα ότι είτε νωρίς σήμερα είτε κατά την ομιλία του για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ο Πρόεδρος Ομπάμα θα εξειδικεύσει τις νέες κυρώσεις, που, αυτή τη φορά, θα στοχεύουν και τον Πρόεδρο Μπάσαρ αλ Ασαντ, ο οποίος, προς το παρόν, δεν έχει θιγεί από κανένα κύμα κυρώσεων. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι οι ΗΠΑ, ήδη, καλούν τον Ασαντ ή «να προχωρήσει σε δημοκρατική μετάβαση ή να φύγει». Από την άλλη, ο Ρώσος Πρόεδρος επέμενε ότι «πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στον Πρόεδρο Ασαντ να τακτοποιήσει τα ζητήματα της χώρας του», αναγνωρίζοντας ότι θα πρέπει σειρά αιτημάτων των διαδηλωτών να εισακουστούν. Ο Μεντβέντεφ άδραξε την ευκαιρία για να υπενθυμίσει και ότι «η Ρωσία είναι πολύ δυσαρεστημένη με τον τρόπο που αξιοποιήθηκε η απόφαση για τη Λιβύη» για να καταλήξει ότι «ορισμένες τέτοιες αποφάσεις ο καθένας της ερμηνεύει όπως θέλει».

Στο μεταξύ εντός της χώρας, συνεχίζονται οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του στρατού, τις οποίες η συριακή ηγεσία δεν έχει διαψεύσει αλλά τις χαρακτηρίζει προσπάθεια «αντίδρασης στα εγκλήματα ενόπλων συμμοριών». Οσον αφορά στον απολογισμό των επιχειρήσεων αυτών, η Δαμασκός επισήμως δεν κάνει σχόλια. Νομικοί ανθρωπιστικής οργάνωσης υποστήριζαν, χθες, ότι οι επιχειρήσεις συνεχίζονταν στην Ταλ Κάλαχ, κοντά στα σύνορα με το βόρειο Λίβανο, όπου συνολικά έχουν σκοτωθεί 27 άνθρωποι, και ανεβάζουν το συνολικό απολογισμό σε περίπου 850 νεκρούς και περισσότερους από 8000 συλληφθέντες. Ο Πρόεδρος Ασαντ, πάντως, χθες, μιλώντας σε εκπροσώπους τοπικής αυτοδιοίκησης, φέρεται να μίλησε για «σοβαρά λάθη των δυνάμεων καταστολής λόγω έλλειψης εκπαίδευσης» και ανήγγειλε τη σύσταση ειδικού σώματος για την αντιμετώπιση διαδηλώσεων!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ