Την αντίθεσή τους στην «άκριτη», όπως τη χαρακτηρίζουν, «ανωτατοποίηση»των ΤΕΙ εκφράζει η Σύνοδος Πρυτάνεων των Ελληνικών ΑΕΙ με αφορμή τις σχετικές ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας.
Οπως επισημαίνουν, «οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας για το θέμα της ανωτατοποίησης των ΤΕΙ, συνοψίζονται στην άκριτη συνολική ανωτατοποίηση, με πρόθεση μιας εκ των υστέρων αξιολόγησης, δηλαδή έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη διαδικασία η οποία επιβάλλεται για την προστασία της ποιότητας και του κύρους της Ανώτατης Εκπαίδευσης». Σημειώνουν επίσης ότι «ορισμένα ΤΕΙ έχουν ξεφύγει από τον αρχικό προορισμό τους, δηλαδή την κάλυψη της απαραίτητης ενδιάμεσης τεχνολογικής βαθμίδας μεταξύ ΑΕΙ και Μέσων Τεχνικών Σχολών και καλύπτουν σήμερα γνωστικές περιοχές πανεπιστημιακού επιπέδου, με αποτέλεσμα να μπορούν υπό προϋποθέσεις να μετεξελιχθούν σε Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης», επισημαίνουν όμως ότι θα πρέπει πρώτα να αξιολογηθούν από πανεπιστημιακούς, στη συνέχεια να προσδιοριστούν οι ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή και τέλος κάλυψη των αναγκών αυτών με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και αντίστοιχη χρηματοδότηση.
Το νομοσχέδιο για την «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ αναμένεται μέσα στο Φλεβάρη να κατατεθεί στη Βουλή, ενώ όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, η αξιολόγηση των ΤΕΙ θα ακολουθήσει την «ανωτατοποίησή» τους και θα γίνει στο πλαίσιο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας. Εχει επίσης δηλώσει ότι «ανωτατοποίηση» δε σημαίνει «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ, κάτι που επανέλαβε χτες ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Φλας». Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «το μη πανεπιστημιακή αφορά κυρίως την κατεύθυνση των μεταπτυχιακών και της έρευνας η οποία δεν υπάρχει στα ΤΕΙ» και πρόσθεσε, «τα ΤΕΙ διατηρούν την εφαρμοσμένη τεχνολογική τους κατεύθυνση αλλά αναβαθμίζονται σε όλα τα επίπεδα: στα προγράμματα σπουδών, στην υποδομή και στην επιλογή του προσωπικού που ανεβάζει διαρκώς τα στάνταρ».
Παράλληλα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» χτες, ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στις εξελίξεις που δρομολογούνται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για μια ακόμα φορά επιχείρησε να πείσει ότι η Διακήρυξη της Μπολόνια δεν είναι δεσμευτική για την Ελλάδα και ότι η «αναβάθμιση των σπουδών» και η αξιολόγηση είναι «εσωτερικός εθνικός σχεδιασμός».