Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Εγκρίθηκαν οι κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής

ΑΒΑΝΑ.--

Η τακτική Ολομέλεια της Κουβανικής Εθνοσυνέλευσης Λαϊκής Εξουσίας ενέκρινε τις «κατευθύνσεις για την οικονομική και κοινωνική πολιτική», που υιοθετήθηκε από το 6ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας τον περασμένο Απρίλη.

Μιλώντας στα μέλη της Εθνοσυνέλευσης, ο Κουβανός Πρόεδρος Ραούλ Κάστρο υπογράμμισε ως ικανοποιητικά τα αποτελέσματα της οικονομίας που για το πρώτο εξάμηνο του 2011 είχε άνοδο στο 1,9% και υπολόγισε πως μέχρι το τέλος του έτους θα φτάσει στο 2,9%. Ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους πως οι τομείς στους οποίους αναδείχθηκαν δυσκολίες ήταν στην γεωργία, στη διατροφική βιομηχανία, στη χαλυβουργία και στη βιομηχανία δομικών υλικών, σημειώνοντας πως υπήρξαν αυτές οι δυσκολίες λόγω λαθών και ανεπαρκειών εκ μέρους των διοικήσεων. Πρόσθεσε πως βελτιώθηκε η ενεργειακή αποδοτικότητα, αυξήθηκε η παραγωγή ακατέργαστου πετρελαίου, υπήρξε αύξηση των αφίξεων τουριστών, ενώ παράλληλα υπήρξε αύξηση στις εξαγωγές και μείωση στις εισαγωγές.

Ο Ραούλ Κάστρο σημείωσε, ωστόσο, πως για το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν οι δυσκολίες καθώς θα παραμείνει σε ισχύ η διεθνής οικονομική κρίση, θα συνεχιστεί η αύξηση των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, ενώ θα παραμείνουν οι περιορισμοί που επιβάλλονται στην Κούβα για νέα χρηματοδότηση. Τέλος, έκανε έκκληση για βελτίωση της καθοδηγητικής δουλειάς και τον επανεξοπλισμό των διοικήσεων σε κάθε επίπεδο, ώστε να εφαρμοστούν οι «κατευθύνσεις» που εγκρίθηκαν από το πρόσφατο συνέδριο του κόμματος, «μεταρρυθμίσεις» που εμφανίζονται ως μέτρα ενίσχυσης του σοσιαλισμού και περιλαμβάνουν διευρυμένη αυτοαπασχόληση σε τομείς υπηρεσιών και αυτοδιαχείριση στις βιομηχανικές επιχειρήσεις. Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι αλλαγές που ξεκινάνε στην Κούβα πρέπει να ιδωθούν τώρα και υπό το φως της αρνητικής εμπειρίας της ΕΣΣΔ και της Κίνας. Το ΚΚΕ έχει μελετήσει την πείρα από την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, έχει εκτιμήσει ανάλογες τέτοιες αλλαγές και την επίδρασή τους στην καπιταλιστική παλινόρθωση, με την Απόφαση του 18ου Συνεδρίου του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ