Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ενταση σε όλα τα μέτωπα

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

«Ξεκάθαρους κανόνες εμπλοκής» ζήτησε ο Πακιστανός πρόεδρος Ασιφ Αλί Ζαρντάρι από τις Ηνωμένες Πολιτείες ενόσω η χώρα βυθίζεται στη δίνη του πολέμου και τις διμερείς σχέσεις να παραμένουν τεταμένες, από τη στιγμή που οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν την επιχείρηση δολοφονίας του Οσάμα μπιν Λάντεν στο πακιστανικό έδαφος, χωρίς δίχως να ενημερώσουν...

Εκτός της επιχείρησης, που μάλλον ήταν η «κορυφή του παγόβουνου», το Πακιστάν τελευταία καταγγέλλει επίσημα τις μονομερείς επιθέσεις των ΗΠΑ με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις περιοχές των φυλών και εκφράζει τις ανησυχίες του για τις επιχειρήσεις της CIA στο έδαφός του. Ως αποτέλεσμα της διμερούς έντασης ήταν και η απομάκρυνση - επισήμως επέστρεψε για λόγους υγείας - του σταθμάρχη της CIA και η αντικατάστασή του που αναμένεται να γίνει το Σεπτέμβρη, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντετ». Πρόκειται για δεύτερη «απομάκρυνση» από την αρχή του χρόνου και μετά την επίσκεψη του στρατηγού Αχμεντ Σουτζά Πασά στην Ουάσιγκτον στα μέσα Ιουλίου.

Το «αίτημα» Ζαντάρι διατυπώθηκε προς τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, Μαρκ Γκρόσμαν, κατά τη συνάντηση που είχαν στην Ισλαμαμπάντ στο περιθώριο της επίσκεψης του Γκρόσμαν στο Πακιστάν, προκειμένου να συμμετάσχει στην τριεθνή (Αφγανιστάν, Πακιστάν και ΗΠΑ) Σύνοδο για την «ασφάλεια», που ξεκίνησε χτες στην Ισλαμαμπάντ.

Στο μεταξύ, στο Αφγανιστάν τουλάχιστον τέσσερις φρουροί ασφαλείας σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας στα γραφεία ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας που παρέχει ασφάλεια στη γερμανική οργάνωση αρωγής «Giz» στην Κουντούζ, στο Βόρειο Αφγανιστάν.

Επίσης, τη διεξαγωγή επείγουσας έρευνας για το θάνατο ενός ρεπόρτερ του την προηγούμενη βδομάδα ζήτησε το BBC από το ΝΑΤΟ. Ο δημοσιογράφος Ομέντ Χπαλουάκ, ο οποίος εργαζόταν για το BBC και το αφγανικό πρακτορείο ειδήσεων «Pajhwok», σκοτώθηκε την περασμένη βδομάδα σε συγκρούσεις μεταξύ των αφγανικών δυνάμεων, τους οποίους συνέδραμε αεροσκάφος του ΝΑΤΟ και Ταλιμπάν.

Στο Πακιστάν στους 31 έχει φτάσει ο αριθμός των νεκρών, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC, των αιματηρών συγκρούσεων των τελευταίων ημερών, στο Καράτσι. Συγκρούσεων μεταξύ των φυλών Παστούν και Μουτζαχίρ. Πρόκειται για τις σφοδρότερες συγκρούσεις στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας εδώ και δεκαετίες. Συγκρούσεις που συνεχώς εντείνονται καθώς 318 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τον περασμένο μήνα και 1.241 τους πρώτους επτά μήνες του χρόνου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Dawn».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ