Σάββατο 30 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Χωρίς απαντήσεις για τα υπολειτουργούντα τμήματα

Oι τραγικές ελλείψεις στο Γενικό Νοσοκομείο της Χαλκιδικής, όπως και στα Κέντρα Υγείας και τα Πολυδύναμα Ιατρεία του νομού, βάζουν σε κίνδυνο την υγεία, αλλά και τη ζωή των δεκάδων χιλιάδων κατοίκων της περιοχής όσο και των εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών που την επισκέπτονται.

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Θ. Ιγνατιάδης, καταγγέλλοντας ότι το Νοσοκομείο Χαλκιδικής, που εφημερεύει όλο το χρόνο κάθε μέρα, έχει καλυμμένες μόνο 299 από τις 520 προβλεπόμενες θέσεις, δηλαδή το 45% είναι κενές. «Κι ενώ, συνέχισε αυτό συμβαίνει, μια σειρά τομείς όπως η καθαριότητα, τα πλυντήρια, η εστίαση, η φύλαξη, ακόμα και το τηλεφωνικό κέντρο καλύπτονται από προσωπικό εργολάβων. Εξαιτίας των ελλείψεων, πρόσθεσε, κλινικές, όπως η Μαιευτική - Γυναικολογική, υπολειτουργούν, όπως και άλλα τμήματα του Νοσοκομείου, η Παιδιατρική, η Ορθοπαιδική, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Το Τμήμα Αιμοδοσίας λειτουργεί με γιατρούς του Μικροβιολογικού. Στο Μικροβιολογικό τη νύχτα δεν υπάρχει παρασκευάστρια. Η νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου δεν έχει αξιοποιηθεί και, επομένως, δεν λειτουργούν τμήματα, όπως είναι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, η Αίθουσα Ανάνηψης, το πλήρες Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, που είναι τελείως απαραίτητα. Δεν λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση ούτε εφημερεύει καθημερινά ο αξονικός τομογράφος. Απογεύματα, νύχτες και αργίες σχεδόν όλα τα τμήματα λειτουργούν μόνο με προσωπικό ασφαλείας. Δεν εφαρμόζεται, βέβαια, και το προβλεπόμενο ωράριο για το προσωπικό, που συχνά αντιμετωπίζει προβλήματα καθυστερημένων οφειλών. Υπάρχουν ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό. Ενας νομός κατ' εξοχήν τουριστικός στερείται πλήρως εξοπλισμένου και στελεχωμένου ΕΚΑΒ και, μάλιστα, σε συνθήκες που έχουμε μεγάλη διασπορά σε έκταση προβληματικού και οδικού δικτύου. Οι οδηγοί δεν φτάνουν για να καλυφθούν οι βάρδιες, υπάρχουν ανεπάρκειες στο σύστημα της επικοινωνίας όσο και στο σύστημα επικοινωνίας του κόσμου με το ΕΚΑΒ που το έχει ανάγκη. Το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου της Νέας Καλλικράτειας δε λειτουργεί, ενώ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα Πολυιατρεία Ιερισσού και Συκιάς και τα άλλα Κέντρα Υγείας του νομού».

Απαντώντας ο υφυπουργός Υγείας Μ. Μπόλαρης προσπάθησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση, λέγοντας ότι αυτήν δεν είναι όπως περιγράφεται στην Ερώτηση του Θ. Ιγνατιάδη και ανακοίνωσε ότι τους επόμενους μήνες το καινούριο τμήμα του νοσοκομείου θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη με την τοποθέτηση του απαραίτητου εξοπλισμού και έτσι θα λειτουργήσουν νέες νοσηλευτικές μονάδες. Σχετικά με το ΕΚΑΒ, είπε ότι αυτό βρίσκεται σε πέντε σημεία του νομού και έχει προγραμματιστεί η απόκτηση εννιά νέων ασθενοφόρων.

Ο Μ. Μπόλαρης δικαιολόγησε τις άγριες περικοπές συνολικά στην Υγεία, ισχυριζόμενος ότι αυτές κινούνται «στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης της σπατάλης και των περιττών εξόδων».

Σχολιάζοντας την απάντηση του υφυπουργού, ο Θ. Ιγνατιάδης είπε ότι ακούστηκαν αρκετά «θα» για τη νέα πτέρυγα του νοσοκομείου, αλλά για τα ήδη υπάρχοντα υπολειτουργούντα τμήματα δεν δόθηκε η παραμικρή απάντηση και κατήγγειλε ότι γενικότερα οι ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομείου στρώνουν το δρόμο στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα της Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ