ΛΕΥΚΩΣΙΑ._
Πιέσεις στην κυπριακή οικονομία με αφορμή την έκρηξη στη Ναυτική Βάση, ασκούν οι οίκοι αξιολόγησης. Ο οίκος Moody's ήδη προχώρησε στην υποβάθμιση της Κύπρου, από το Α2 σε Βαα1, αξιοποιώντας πέρα από την έκρηξη, την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και την απουσία πολιτικής συναίνεσης στο πεδίο της οικονομίας, η οποία διαγνώστηκε στη συνεδρίαση της Τρίτης, που αφορούσε την εξυγίανση της κυπριακής οικονομίας.
Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χ. Σταυράκης, κατέθεσε λιγότερα από τα συμφωνημένα μέτρα - που έφταναν σύμφωνα με τις αποφάσεις της περασμένης βδομάδας τα 500 εκατομμύρια ευρώ - περιορίζοντάς τα στα μισά, με αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, Α. Νεοφύτου και Ν. Παπαδόπουλος, να αποχωρήσουν, θεωρώντας τα μέτρα ανεπαρκή.
Την ίδια στιγμή το ΔΗΚΟ επέλεξε να εντείνει τις πιέσεις προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, αναφορικά με τον αναμενόμενο ανασχηματισμό, καλώντας τους δύο υπουργούς που διατηρεί στην κυβέρνηση να παραιτηθούν.
Οπως δημοσιοποιήθηκε χθες το βράδυ, σήμερα ο Δ. Χριστόφιας συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με σκοπό να ζητήσει τις παραιτήσεις όλων των υπουργών. Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέφανου Στεφάνου, ο Κύπριος Πρόεδρος προτίθεται να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό της Κυβέρνησης δηλώνοντας παράλληλα έτοιμος να συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ και να συζητήσει τα θέματα τα οποία εγείρει.
Χθες όπως έγινε γνωστό τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τέσσερα στελέχη της Πυροσβεστικής, ο διευθυντής, ο υποδιευθυντής, ο διοικητής της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) και ο βοηθός σταθμάρχης της ΕΜΑΚ, στο πλαίσιο των διεξαγόμενων ερευνών για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση, καθώς σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλη Κατσουνωτό, «προέκυψαν στοιχεία, που πιθανόν να συνιστούν ποινικά ή και πειθαρχικά αδικήματα».