Σάββατο 23 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο με δύο τραυματίες

Ερωτηματικά για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας

Υπό έλεγχο τέθηκε αργά χτες το βράδυ μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο παραγωγής εύκαμπτων υλικών συσκευασίας «Alfa beta roto ABEE» στη βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής. Η φωτιά εκδηλώθηκε περίπου στις 3 το μεσημέρι ενώ το εργοστάσιο βρισκόταν σε λειτουργία. Ενας εργάτης τραυματίστηκε και νοσηλεύεται βαριά τραυματισμένος με πολλαπλά εγκαύματα, ενώ και ένας πυροσβέστης μεταφέρθηκε με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο Κομοτηνής.

Λόγω των καλοκαιρινών αδειών αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την περίοδο εργάζονταν μόνο 25 από τους περίπου 100 που απασχολούνται στα γραφεία και στην παραγωγή. Στο εργοστάσιο, που έγινε παρανάλωμα του πυρός, έσπευσε αντιπροσωπεία της Γραμματείας Ροδόπης του ΠΑΜΕ προκειμένου να ενημερωθεί για τις συνθήκες του ατυχήματος και να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Από το μεσημέρι μέχρι και αργά το βράδυ, πυκνός τοξικός καπνός είχε καλύψει όλη την ΒΙΠΕ και τη γύρω περιοχή, καθιστώντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα. Οι τοπικές αρχές αποφάσισαν και εκκένωσαν τα εργοστάσια της ΒΙΠΕ φοβούμενοι κίνδυνο επέκτασης της φωτιάς και βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να εκκενώσουν τα χωριά βορειοανατολικά της ΒΙΠΕ καθώς επίσης και το Θρυλόριο για το ενδεχόμενο αλλαγής της κατεύθυνσης των ανέμων, αν και οι κάτοικοι δηλώνουν απρόθυμοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι τοπικές υπηρεσίες κάλεσαν τους κατοίκους να αποφύγουν την κατανάλωση κηπευτικών από τους μπαξέδες τους, αλλά και τις αγροτικές καλλιέργειες καθώς δε γνωρίζουν πόσο τοξική είναι η τέφρα που κατακάθεται.

Στο σημείο της πυρκαγιάς επιχειρούσαν πυροσβεστικές δυνάμεις από ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, οι οποίες έδιναν μάχη μέχρι αργά το βράδυ να περιορίσουν τη φωτιά ώστε να μην επεκταθεί στις αποθήκες όπου υπάρχουν δεξαμενές με μεγάλες ποσότητες εύφλεκτων χημικών υλικών (διαλύτες, μελάνια, κλπ.). Μέσα στις κτιριακές εγκαταστάσεις γίνονταν εκρήξεις, με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμη πιο δύσκολο το έργο των πυροσβεστών. Κεντρικές εγκαταστάσεις και μηχανολογικός εξοπλισμός του εργοστασίου, ιδιοκτησίας Γ. Αργυρόπουλου, καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς.

Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ, αφήνει ερωτηματικά για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας καθώς και της πυροπροστασίας ως κομμάτι τους, ιδιαίτερα σε εργοστάσια όπως αυτό που εξαιτίας των εύφλεκτων υλικών το καθιστούν υψηλής επικινδυνότητας.

Σημειώνει τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων που αφήνουν παράθυρα και επιτρέπουν την «ευέλικτη εφαρμογή» της σχετικής νομοθεσίας. Τέλος, σημειώνει ότι επιβεβαιώνεται η ταξική φύση του κράτους που στηρίζει την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων και της φτωχής αγροτιάς και ευρύτερα του λαού που θα πληγεί από την περιβαλλοντική επιβάρυνση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ