Σάββατο 23 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επικίνδυνοι για τα συμφέροντα των εργατών

Η πλειοψηφία της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου της «ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ» είχε πάρει απόφαση κατά της απεργίας που οργάνωσε η ταξική κλαδική Ομοσπονδία την περασμένη Τετάρτη (20 Ιούλη). Ηταν μάλιστα το μοναδικό σωματείο στην Αττική που πήρε μια τέτοια απόφαση. Και σαν να μην έφτανε αυτό χτες εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιτίθεται στην Ομοσπονδία γιατί τόλμησε να περιφρουρήσει την απεργία και στα δυο εργοστάσια της «ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ»!

Σημειωτέον ότι η συμμετοχή στην απεργία των εργαζομένων στο εργοστάσιο της «ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ» στο Σχηματάρι ήταν καθολική, ενώ σε καλά επίπεδα κυμάνθηκε και στην επιχείρηση στην Κάτω Κηφισιά. Αντί, λοιπόν, αυτή η πλειοψηφία αν όχι να κρυφτεί, τουλάχιστον να επανεξετάσει τη στάση της, επιχειρεί να βγει και από πάνω καταγγέλλοντας την Ομοσπονδία για πρωτοφανείς ενέργειες, βάλλοντας επί της ουσίας ενάντια στους ίδιους τους εργαζόμενους, που παρά τα εμπόδια συμμετείχαν στην απεργία.

Από αυτή τη στάση φαίνεται ότι η πλειοψηφία του σωματείου μάλλον ενδιαφέρεται περισσότερο για τα κέρδη της εργοδοσίας, παρά για τα συμφέροντα των εργαζομένων συναδέλφων της στην επιχείρηση, αλλά και συνολικά στον κλάδο.

Ο λαός δε θα κερδίσει τίποτα

Ως «θρίαμβο» θέλουν να εμφανίσουν την προχτεσινή συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης και η οποία προβλέπει το ελληνικό αστικό κράτος να δανειστεί ακόμα πιο πολλά για την αντιμετώπιση, λένε, του δημόσιου χρέους. Να πάρει ακόμα 109 δισ. ευρώ. Από αυτά τα χρήματα, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα δε θα πάρουν μία. Ισα ίσα θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα περισσότερα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να κοροϊδέψει ξανά. Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι το νέο δάνειο θα φέρει «σιγουριά για τον ελληνικό λαό» και πως «ελαφρύνεται το βάρος στην ελληνική οικογένεια». Προφανώς, υποτιμούν τη νοημοσύνη και τη μνήμη των εργατικών και λαϊκών οικογενειών. Θέλουν να τους κάνουν να ξεχάσουν ότι μόλις ενάμιση χρόνο πριν, με τα ίδια επιχειρήματα, τα ίδια προσχήματα, τις ίδιες δικαιολογίες πήραν το δάνειο των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«

Για να μας δώσουν τη δόση» πρέπει να δεχθούμε τη μείωση των μισθών. Την κατάργηση των επιδομάτων. Την παράδοση του νερού, του ρεύματος, των τηλεπικοινωνιών στους ιδιώτες. Την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης σε σημείο που η σύνταξη να καταργείται λόγω θανάτου. Τη μείωση των συντάξεων, των εφάπαξ και οσονούπω των επικουρικών. Την καθιέρωση των ειδικών συμβάσεων εργασίας που νομιμοποιούν τη μαύρη εργασία. Τη συνεχή αύξηση των έμμεσων φόρων στα πάντα και τη μείωση του αφορολόγητου την ίδια ώρα που μειώνουν τους φόρους για τις επιχειρήσεις. Θέλουν να ξεχάσουμε τα παραπάνω και να πιστέψουμε ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν. Ομως και πάλι ο πρωθυπουργός εμμέσως πλην σαφώς αποκάλυψε το μέλλον λέγοντας για το νέο δάνειο πως «όλα θα πάνε στράφι αν δεν συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές»... Είναι σαφής προειδοποίηση για το τι θα ακολουθήσει. Τα εκβιαστικά διλήμματα θα τίθενται πιο συχνά και θα γίνονται πιο σκληρά. Θα μπαίνει πλέον ζήτημα κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, αφού υποθηκεύονται για να δοθεί το νέο πακέτο δανεισμού.

Μπροστά μας είναι η νέα φοροληστεία, η κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, οι χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο, η πλήρης ασυδοσία των κεφαλαιοκρατών. Θα αποφασίζουν χωρίς κανέναν περιορισμό πόσες απολύσεις θα κάνουν, πόσες ώρες θα δουλεύει ο ένας και πόσες ο άλλος, σε ποιο πόστο και σε ποιο μέρος. Με λίγα, λιγότερα λεφτά. Θα αποφασίζουν αν θα ζούμε ή όχι. Αν δεν τα δεχθούμε, λένε, όλα αυτά, η χώρα θα χρεοκοπήσει. Θα σταματήσουν να καταβάλλονται οι μισθοί και οι συντάξεις. Παραβλέπουν, βέβαια, ότι έχουν φθάσει σχεδόν στο σημείο που οι εργαζόμενοι δεν έχουν μισθούς και συντάξεις...

Οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν καθαρό ότι το νέο δάνειο θα φέρει νέα δεινά για τους ίδιους. Δεν πρέπει, ταυτόχρονα, να νιώθουν καμία υποχρέωση για την αποπληρωμή του χρέους, για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης συνολικότερα. Δεν είναι δικό τους το χρέος, δεν είναι δική τους η κρίση. Αντιθέτως, οι εργαζόμενοι παράγουν τον πλούτο και οι κεφαλαιοκράτες τον κατατρώγουν. Οι εργαζόμενοι δημιουργούν και οι κεφαλαιοκράτες παρασιτούν. Είναι σήμερα πιο καθαρό από ποτέ ότι μόνη διέξοδος είναι η κατάργηση των παρασίτων. Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα έχουν τη δύναμη να ανατρέψουν το βασίλειο της βαρβαρότητας.


Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ

Οι Γερμανοί και ο κ. Χρυσοχοΐδης

Μέσα στο χαμό της Συνόδου Κορυφής πήγε και ο υπουργός Ανάπτυξης, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης στη Γερμανία, για επαφές με κυβερνώντες και επιχειρηματίες. Μάλιστα, προσπάθησε να αναδείξει τα αποτελέσματα αυτών των επαφών, μα τι να γίνει, αλλού ήταν το επίκεντρο της προσοχής.

Οι ανακοινώσεις του υπουργείου, αλλά και τα σχετικά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, που φρόντισε να προωθήσει ώστε να μη διαφύγει της προσοχής μας η μεγάλη... εμβέλεια της παρέμβασης Χρυσοχοΐδη στο γερμανικό... οικονομικό οχυρό. Τι προπαγανδίζει; Οτι ορδές Γερμανών επενδυτών συγκροτούνται προκειμένου να «σώσουν» την Ελλάδα, κοινές ομάδες εργασίας ετοιμάζονται, συσκέψεις και διαπραγματεύσεις για την Ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές και άλλες επενδυτικές ευκαιρίες προωθούνται.

Γιατί ο φίλος στην ανάγκη φαίνεται... Κι είπαν οι Γερμανοί επιχειρηματίες, «ε, αφού έχουν την ανάγκη μας οι Ελληνες, να μη βοηθήσουμε;». Αλλά το ξέρουμε καλά όλοι εμείς. Ο «φίλος» την ανάγκη σου - υπαρκτή ή τεχνητή, δεν έχει σημασία - θα εκμεταλλευθεί για να σε «εξυπηρετήσει». Δηλαδή οι φίλοι των καπιταλιστών θα έρθουν ως καπιταλιστές επίσης, εκμεταλλευόμενοι τις δημιουργούμενες εργασιακές και μισθολογικές συνθήκες Κίνας, αλλά και την ιδιωτικοποίηση - αποκρατικοποίηση σημαντικών τομέων της οικονομίας για να κερδοσκοπήσουν και όχι για να καλύψουν λαϊκές ανάγκες.

Ας σταματήσουν λοιπόν, οι μεγαλοστομίες για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων σε μια περίοδο που αυτά τα ξένα κεφάλαια, οι ντόπιοι υποψήφιοι συνεργάτες τους και οι πρόθυμοι πολιτικοί φίλοι τους, δρομολογούν πολιτικές ασύδοτης κερδοσκοπικής δράσης. Παραπάει η κοροϊδία απέναντι σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, που κάθε μέρα δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να καλύψουν τις ανάγκες τους, απλές, καθημερινές και σημαντικές ανάγκες...

Προκαλούν

Μικροπωλητές, ναρκέμποροι και... διαδηλωτές, είναι τα τρία «κακά» του κέντρου της Αθήνας, σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθήνας, που δε διστάζει να εξισώσει ουσιαστικά τη διακίνηση ναρκωτικών, την προσπάθεια επιβίωσης κάποιων «φτωχοδιάβολων» που πουλάνε στο δρόμο για να βγάλουν ψίχουλα ως μεροκάματο, εξυπηρετώντας μεγάλες επιχειρήσεις που εισάγουν νόμιμα τα εμπορεύματά τους αλλά τα πουλούν μ' αυτό τον τρόπο, αλλά κυρίως την πάλη των εργαζομένων ενάντια στην πολιτική που καταδικάζει στην αθλιότητα τόσο τους ίδιους, όσο και τη συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων. Οσο για τους εξαρτημένους από τα ναρκωτικά, καρφί δεν τους καίγεται για την τύχη τους, διαφορετικά θα ζητούσαν να δημιουργηθούν κέντρα πρόληψης και απεξάρτησης. Αλλά πού τέτοια ευαισθησία οι καπιταλιστές έμποροι...

Προσεγγίζοντας αντιδραστικά, προκλητικά και από τη σκοπιά των συμφερόντων των μεγαλεμπόρων τα ζητήματα του κέντρου της Αθήνας, εγκαλεί τον πρωθυπουργό επειδή δε λήφθηκαν μέτρα για το κέντρο της πόλης λίγους μήνες μετά τις εξαγγελίες του, ζητά απόδοση ευθυνών για την κωλυσιεργία, άμεση λήψη μέτρων για να γίνει το κέντρο «ασφαλής περιορισμός» και, έμμεσα, ενισχύσεις για τα καταστήματα του κέντρου! Ουσιαστικά ζητά καταστολή και μάλιστα άγρια.

Το θράσος περισσεύει στους δύσκολους καιρούς, με τις πιο «μαύρες» αντιλήψεις να σηκώνουν κεφάλι για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα μιας μικρής κάστας, χωρίς να διστάζουν να τσαλαπατήσουν την αγωνία και τον αγώνα εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, νέων, συνταξιούχων, άνεργων που παλεύουν για το ψωμί που τους στερούν.

Η απάντηση δε θα έρθει με λέξεις, αλλά με πράξεις. Το λόγο και τη δύναμη την έχουν τώρα οι δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι, στη δική τους προσπάθεια επιβίωσης. Σε συμμαχία με τους εργαζόμενους ενάντια στα μονοπώλια και τους κεφαλαιοκράτες εμπόρους.

Πραγματικότητα που τσακίζει τις λαϊκές ανάγκες

Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, που η οικοδομική δραστηριότητα έχει πάθει καθίζηση και χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται στην ανεργία, οι βιομηχανίες δομικών υλικών από μήνα σε μήνα αυξάνουν τις τιμές στα προϊόντα τους, καθιστώντας ακόμη πιο ακριβή υπόθεση την απόκτηση στέγης για τη λαϊκή οικογένεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Κόστους Κατασκευής Νέων Κτιρίων Κατοικιών αυξήθηκε τον Ιούνη κατά 2,5%, σε σχέση με τον Ιούνη του 2010, μήνα κατά τον οποίο είχε καταγραφεί αύξηση 3,4% σε σχέση με τον Ιούνη του 2009!

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τον Ιούνη καταγράφηκαν στους σωλήνες χαλκού 17,9%, στους αγωγούς χαλκού 11,8%, στον σιδηροπλισμό 7,7%, στους πλαστικούς σωλήνες 5,2%, στα τούβλα 2,6%, στις τσιμεντόπλακες 2,4%, στους νεροχύτες 1,9%, στους διακόπτες 1,7%, στα ενισχυτικά κονιαμάτων και έτοιμου σκυροδέματος 1,6% κ.ά.

Προφανώς τα μονοπώλια των τομέων παραγωγής για την οικοδομή εξακολουθούν να δρουν ανενόχλητα και στο χώρο των οικοδομικών υλικών, πολλαπλασιάζοντας τα κέρδη τους. Τα μονοπώλια, βλέπετε, δεν τα αγγίζουν ούτε τα «μνημόνια» ούτε τα «μεσοπρόθεσμα», καθώς αυτά, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και του περιορισμού των δημοσιονομικών ελλειμμάτων που δημιούργησε η πλουτοκρατία, περικόπτουν μόνο τους μισθούς και τις συντάξεις, αυξάνουν τη φορολογία των εργαζομένων και ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία. Γι' αυτό άλλωστε με πολλή ικανοποίηση χαιρέτισε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα ο ΣΕΒ, μέλη του οποίου είναι και οι βιομήχανοι δομικών υλικών. Βεβαίως προσδοκούν να αντισταθμίσουν τη χασούρα από τη μειωμένη δραστηριότητα με την αύξηση των τιμών. Αλλά το κύριο είναι πως με τους μισθούς πείνας και την ολοένα δραστική συρρίκνωση του λαϊκού εισοδήματος η δυνατότητα να εξασφαλίσει στέγη μια λαϊκή οικογένεια, ένα νέο ζευγάρι εργαζομένων είναι ανύπαρκτη. Ακόμη και οι τιμές να μην αυξάνονταν. Να γιατί η εξελισσόμενη καπιταλιστική πραγματικότητα αποκαλύπτει συνεχώς πως μόνο με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό και τον εργατικό - λαϊκό έλεγχο μπορούν να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες και για στέγη, αλλά και για έργα υποδομής, αντιπλημμυρικά, αποχετευτικά, διακοπών και ανάπαυσης κλπ.


Η χαρά δεν τους αφήνει...

Θέλουν να κρυφτούν αλλά η χαρά δεν τους αφήνει! Κάπως έτσι μοιάζει η αντίδραση της ΝΔ - μέσω της δήλωσης του υπεύθυνου Τομεάρχη Παιδείας, Αρη Σπηλιωτόπουλου - για το σχέδιο του νόμου - πλαισίου για την ανώτατη εκπαίδευση που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή.

Σύμφωνα με τη δήλωση του αρμοδίου της ΝΔ, στο νομοσχέδιο «προβλέπονται διατάξεις δύσκολα υλοποιήσιμες ή ακόμη και ανεφάρμοστες», ενώ προσθέτει ότι «η υπουργός δείχνει την εμπάθειά της κατά των εκλεγμένων πρυτανικών αρχών των ΑΕΙ και από το γεγονός ότι τους θεωρεί ανίκανους να εφαρμόσουν τις διατάξεις για το λεγόμενο Συμβούλιο Ιδρύματος»... Δηλαδή, η κριτική της ΝΔ είναι από τη σκοπιά του πώς καλύτερα θα εφαρμοστούν και θα λειτουργήσουν οι αναδιαρθρώσεις και η αγωνία της είναι ότι με τις τελικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θα... υπάρχει δυσκολία στην εφαρμογή!

Καμιά αυταπάτη δεν πρέπει να υπάρχει ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ βαδίζουν χέρι χέρι στην εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων που σαρώνουν την ανώτατη εκπαίδευση.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Χρεοκοπία διαρκείας για το λαό

Είτε με διθυράμβους, είτε πιο προσεκτικά, κυβέρνηση και αστοί δημοσιολόγοι προσπαθούν με βάση την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ να δημιουργήσουν στο λαό ένα κλίμα ανακούφισης και αναμονής, με στόχο την υποχώρηση των λαϊκών αγώνων, την αναβολή βημάτων οργάνωσης της εργατικής τάξης, τη δημιουργία αναχωμάτων στη ριζοσπαστικοποίηση της λαϊκής συνείδησης ή ακόμα καλύτερα τη στράτευση του λαού στο σχέδιο που καταδικάζει το παρόν και υποθηκεύει το μέλλον του. Αυτοί που πρόδωσαν χίλιες φορές τις - φρούδες είναι αλήθεια - ελπίδες λαϊκών στρωμάτων για ευδαιμονία μέσα στον καπιταλισμό, τώρα προσπαθούν και πάλι να τον εξαπατήσουν με νέα σχέδια Μάρσαλ, ελπίζοντας ότι έχει σβήσει η λαϊκή μνήμη για το προηγούμενο σχέδιο Μάρσαλ.

Η πραγματικότητα είναι εντελώς αντίθετη. Η κρίση είναι μπροστά, δεν άρχισε να ξεπερνιέται, γιατί δεν είναι κρίση χρέους, αλλά κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, που εκφράζεται συγχρονισμένα σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης, ακόμα και σε ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, πολύ ψηλότερα στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα σε σχέση με την Ελλάδα. Μέτρα για την αντιμετώπισή της σε βάρος του λαού δεν παίρνονται μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ελπίζουν σε διέξοδο μέσω αύξησης της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, σε βάρος της ζωής εκατοντάδων εκατομμυρίων εργαζομένων που τους καταστρέφουν, αλλά και της ελεγχόμενης καταστροφής κεφαλαίου. Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής προσπαθεί να εξασφαλίσει τα συμφέροντα των δανειστών της Ελλάδας και να αποφύγει τον κίνδυνο παρενεργειών που θα παρασύρουν χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, ακόμα και η Γαλλία. Αποτελεί έκφραση αναδιατάξεων μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων, προσωρινό συμβιβασμό ανάμεσα σε αντιτιθέμενα συμφέροντα μερίδων του κεφαλαίου, τόσο μέσα στις ίδιες τις χώρες, όσο και μεταξύ των χωρών. Είναι αστείο να θεωρείται λύση σε οποιοδήποτε οικονομικό πρόβλημα ένα σχέδιο που προβλέπει τριακονταετή συγκεκριμένη πορεία, όχι μόνο μιας χώρας, αλλά και του οικονομικού περιβάλλοντος γύρω της.

Ετσι κι αλλιώς, η απόφαση της Συνόδου Κορυφής δεν επιδιώκει να δώσει καμιά λύση στα προβλήματα του λαού. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι είναι απλώς αυτοί που πρέπει με βιοτικό επίπεδο του προπερασμένου αιώνα να παράξουν τον πλούτο που θα πληρώσει τα χρέη που πήγαν σε βιομήχανους, εφοπλιστές, μεγαλέμπορους και τραπεζίτες, ντόπιους και ξένους, τον πλούτο που θα συνεχίσει την κερδοφορία του κεφαλαίου από δω και πέρα. Είναι αυτοί που θα πρέπει να ξεχάσουν την όποια εύθραυστη εργασιακή ασφάλεια μπορούσε να προσφέρει μέχρι χτες ο καπιταλισμός και να μάθουν να δουλεύουν όποτε υπάρχει δουλειά, όπως και όσο θέλει ο εργοδότης, με 500 ή 600 ευρώ μισθό στην καλύτερη περίπτωση. Χωρίς αληθινή προοπτική βελτίωσης, αλλά με πολλούς κινδύνους χειροτέρευσης.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να περιμένουν τίποτα καλό από αυτήν τη Συνάντηση Κορυφής, ούτε καν μικροπαροχές που θα γλυκαίνουν το χάπι. Για τον εργαζόμενο οι αποφάσεις αυτές εξασφαλίζουν μόνο ένα κουπί στη ...γαλέρα και το ρυθμικό χτύπο του τύμπανου και του βούρδουλα. Μοναδική διέξοδος για την εργατική τάξη και τη λαϊκή πλειοψηφία είναι με την πάλη της να ανατρέψει την εξουσία του κεφαλαίου, που, σε συνεργασία με τα διεθνή μονοπώλια, δημιουργεί και διαχειρίζεται το χρέος, σε βάρος της εργασίας μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων.

Η μεγάλη απόφαση

«Συμφωνία σωσίβιο για Ελλάδα και ευρώ» («Εθνος») - «Μεγάλη ανάσα για Ελλάδα και ευρώ» («Καθημερινή») - «Το νέο σχέδιο Μάρσαλ - 109 δισ. το πακέτο σωτηρίας» («Τα Νέα» - «Σύμφωνο Σωτηρίας» («Ημερησία»). Αναμενόμενη η θριαμβολογία των αστικών ΜΜΕ για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης. Το ίδιο όμως είχαν θριαμβολογήσει και με το πρώτο μνημόνιο και το δάνειο των 110 δισ. από την τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), χρησιμοποιώντας τους ίδιους ακριβώς όρους: Σωτηρία, σωσίβιο, ανάσα και άλλα παρόμοια. Στην πράξη όμως αποδείχθηκε ότι το μνημόνιο ήταν το εργαλείο για μια πρωτοφανή κλιμάκωση του πολέμου της πλουτοκρατίας κατά του λαού στο όνομα της διαχείρισης του χρέους. Στον ενάμιση χρόνο από την εφαρμογή του ο λαός όχι μόνο δεν ένιωσε καμία ανακούφιση ή δεν πήρε καμία ανάσα και πολύ περισσότερο δεν σώθηκε, όπως του υπόσχονταν η κυβέρνηση και οι εγχώριοι και ξένοι σύμμαχοί της, αλλά έχει δει τη ζωή του να καταστρέφεται και τα δικαιώματά του να τσακίζονται. Αυτή η τραγική πορεία θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης. Η ελεγχόμενη χρεοκοπία όσον αφορά τη διαχείριση της κρίσης χρέους θα σημάνει ανεξέλεγκτη χρεοκοπία για το λαό. Δεν πρέπει γι' αυτό να υπάρχει η παραμικρή ψευδαίσθηση. Γι' αυτό, λοιπόν, χρειάζεται να πάρει τα μέτρα του και κυρίως τη μεγάλη απόφαση να αναμετρηθεί οργανωμένα με την εξουσία του κεφαλαίου, με στόχο την ανατροπή της και την εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας. Δεν υπάρχει άλλη φιλολαϊκή διέξοδος.

Τι δεν εγγυήθηκαν οι ηγέτες της ΕΕ

Τι ακριβώς εγγυήθηκαν οι ηγέτες της ΕΕ και κάποιοι χάρηκαν και ανακουφίστηκαν; Λύσεις για το κεφάλαιο. Μεγαλύτερη αξία έχει ίσως το τι δεν εγγυήθηκαν.

Δεν εγγυήθηκαν τη δυνατότητα μιας εργατικής οικογένειας, που ζει συνολικά με 800 ή 1.000 ευρώ το μήνα, ότι θα μπορέσει να πληρώσει το λογαριασμό της ΔΕΗ. Σε λίγους μήνες το ίδιο θα ισχύσει και για τις οικογένειες με μεγαλύτερο εισόδημα.

Δεν εγγυήθηκαν ότι ο σουβλατζής σε μια γειτονιά της Ελλάδας θα μπορέσει να επιβιώσει από το Σεπτέμβρη, πουλώντας το σουβλάκι του με ΦΠΑ 23%, όταν περισσότερες εργατικές οικογένειες σε αυτή τη γειτονιά θα δυσκολεύονται να πληρώσουν τη ΔΕΗ.

Δεν εγγυήθηκαν ότι ο συνταξιούχος των 6-8 χιλιάδων ευρώ το χρόνο θα μπορέσει να έχει φαγητό και ρεύμα, όταν επιβάλλεται στην απόφαση της συνόδου των ηγετών η απαρέγκλιτη εφαρμογή των αποφάσεων «δημοσιονομικής σταθερότητας».

Δεν εγγυήθηκαν ότι ο εργαζόμενος, που υφίσταται σήμερα μείωση μισθού, είτε επίσημα με τις επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις, είτε ανεπίσημα, θα δει το μεροκάματό του να αυξάνεται.

Δεν εγγυήθηκαν ότι οι νόμοι για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, σε συνδυασμό με τη μείωση συντάξεων και την περικοπή των εφάπαξ, θα ακυρωθούν, προκειμένου οι σημερινοί εργαζόμενοι να έχουν ζωή και μετά τη δουλειά.

Δεν εγγυήθηκαν ότι ο άνεργος, νέος και μη, θα βρει σύντομα δουλειά που θα του εξασφαλίζει την κάλυψη έστω των πιο βασικών αναγκών του, αντί να του κατακλέβουν τον κόπο οι «αναξιοπαθούντες» εργοδότες του.

Δεν εγγυήθηκαν επιδόματα ανεργίας, τη βιοτεχνική παραγωγή, τον παιδικό σταθμό για το παιδί, το δωρεάν φάρμακο και τη σωστή περίθαλψη για όποιον τα έχει ανάγκη και πολλά ακόμη.

Γιατί, τελικά, δεν εγγυήθηκαν τίποτα στο λαό και για το λαό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ