Τρίτη 19 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αντιλαϊκή σύμπλευση πίσω από τις «κορόνες»

Στο πλευρό της κυβέρνησης στη «μάχη» για να διασφαλιστούν καλύτεροι όροι χρηματοδότησης του εγχώριου χρηματοοικονομικού συστήματος και των επιχειρηματικών ομίλων βρίσκεται σταθερά η ηγεσία της ΝΔ, στηρίζοντας ταυτόχρονα την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, μέσω της υλοποίησης των βάρβαρων μέτρων του μεσοπρόθεσμου.

Οι διαφωνίες της με την «επιλεκτική χρεοκοπία» και τη «συμμετοχή των ιδιωτών» στο νέο δανεισμό είναι υποκριτικές και παραπλανητικές, αφού την ίδια στιγμή επιδιώκει τους ίδιους στόχους με την κυβέρνηση, που διασφαλίζουν ότι τα βάρη της κρίσης θα τα πληρώσει ο λαός, ανεξάρτητα από την έκβαση που θα έχει η διαπάλη μεταξύ διαφόρων τμημάτων του κεφαλαίου και ιμπεριαλιστικών κρατών για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη χτεσινή συνάντηση, διάρκειας 45 λεπτών, με την Χ. Κλίντον, ο Αντ. Σαμαράς επανέλαβε τη διαφωνία του στη συμμετοχή των ιδιωτών στη χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους, σπεύδοντας πάντως να διευκρινίσει πως η διαφωνία του με την κυβέρνηση έγκειται στους τρόπους αντιμετώπισης, όχι στους στόχους της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Επεξηγώντας τους λόγους για τους οποίους διαφωνεί με τη συμμετοχή των ιδιωτών, δηλαδή των τραπεζών, των θεσμικών επενδυτών κλπ, στη χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι «αυτό οδηγεί σε επιλεκτική χρεοκοπία», γεγονός που, όπως είπε, μπορεί να δημιουργήσει «ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δυσκολεύεται πια να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες με ενέχυρο τα κρατικά ελληνικά ομόλογα». Επιπλέον εκτιμά ότι η επιλεκτική χρεοκοπία είναι πιθανόν να δημιουργήσει ανεξέλεγκτες αντιδράσεις «στην πραγματική οικονομία» στη χώρα, ενώ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Είναι φανερό ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να εκφράσει την αγωνία και την ανησυχία τμημάτων του κεφαλαίου για το ενδεχόμενο η ελεγχόμενη χρεοκοπία να εξελιχθεί σε ανεξέλεγκτη, επιδιώκοντας να διασφαλιστούν έγκαιρα οι όροι για την αποτροπή μιας τέτοιας ανεπιθύμητης εξέλιξης. Από τη σκοπιά αυτή συμφώνησε ότι «η βελτίωση των όρων δανεισμού είναι απαραίτητη και τη θέλουμε», αλλά θέλοντας να κρατήσει αποστάσεις ασφαλείας από τους χειρισμούς της κυβέρνησης συμπλήρωσε «όχι όμως με τρόπους που θα προκαλέσουν έλλειψη ρευστότητας και μεγαλύτερη ύφεση μέσα στην Ελλάδα». Η θέση της ηγεσίας της ΝΔ είναι πως η ενίσχυση της ρευστότητας στην εγχώρια αγορά μπορεί βραχυπρόθεσμα να επιτευχθεί με την επαναφορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά και μακροχρόνια με την έκδοση του ευρωομόλογου, αποσιωπώντας βέβαια ότι αυτό σημάνει κλιμάκωση του πολέμου κατά του λαού. Στην κατεύθυνση αυτή κάλεσε την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί, επικαλούμενος ταυτόχρονα και τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Ζ. Κλοντ Τρισέ, ότι η λύση πρέπει να δοθεί από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης «και όχι από την ανάμειξη των ιδιωτών».

Η απάντηση από την κυβέρνηση ήρθε διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου που επέκρινε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι «προσπαθεί να δημιουργήσει τεχνητές δυσκολίες» στην κυβέρνηση ενόψει της συνόδου κορυφής, χρεώνοντάς του «μια στείρα και παλαιοκομματικά δημαγωγική στάση», που αφενός δε βοηθάει τη χώρα, αφετέρου θα αφήσει πίσω από τις εξελίξεις όποιον την επιλέγει. Παρ' όλα αυτά επανέλαβε την έκκλησή του προς τον Αντ. Σαμαρά «να βοηθήσει την εθνική προσπάθεια ερχόμενος να διαπραγματευθούμε από κοινού με τους εταίρους και πιστωτές μας και με το διεθνές τραπεζικό σύστημα, στο όνομα των Ελλήνων πολιτών και προς όφελος της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ