Πέμπτη 14 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ολοταχώς προς την έγκριση των μέτρων λιτότητας

ΡΩΜΗ.--

Με γρήγορους ρυθμούς τίθεται προς έγκριση το πρόγραμμα λιτότητας της ιταλικής κυβέρνησης, τόνισε χτες ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, μιλώντας στη συνέλευση της Ενωσης Ιταλικών Τραπεζών (Abi) στη Ρώμη. Σύμφωνα με αυτόν, την Πέμπτη θα «περάσει» από τη Γερουσία και την Παρασκευή από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ώστε να εγκριθούν τα μέτρα λιτότητας ύψους 47 δισεκατομμυρίων ευρώ για το διάστημα 2001-2014, στο όνομα της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 0,2% του ΑΕΠ από το 4,6% που ήταν το 2010.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι η Ιταλία πρέπει να αρχίσει μια διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων, ενώ θα ζητηθεί από τους δήμους να πουλήσουν τις συμμετοχές τους σε τοπικές δημόσιες εταιρείες παροχής υπηρεσιών, όπως είναι η περισυλλογή απορριμμάτων, η παραγωγή Ενέργειας κ.ά. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «La Republica», είναι πιθανό να πουληθεί σε ιδιώτες μέρος του κεφαλαίου των εταιρειών «Enel» (ηλεκτρική ενέργεια), «Finmeccanica» (αμυντική βιομηχανία) και «Eni» (Εθνική Εταιρεία Υδρογονανθράκων). Ο Τρεμόντι υποστήριξε, επίσης, ότι «το πρόβλημα (σ.σ. των συνεπειών της κρίσης) δεν είναι μιας χώρας, αλλά της συνολικής αρχιτεκτονικής της Ευρώπης», καθώς «αφορά το 40% της Ζώνης του Ευρώ».

Αύξηση των φόρων, αν δεν υπάρξουν επιπλέον περικοπές στις δαπάνες του Δημοσίου, «προέβλεψε» ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ιταλίας και επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στα μέλη της «Abi».

Οπως ήταν αναμενόμενο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέφρασε τη στήριξή του στην Ιταλία και στα μέτρα λιτότητας, κάλεσε, όμως, την κυβέρνηση να διασφαλίσει την «αποφασιστική εφαρμογή» τους.

Τέλος, πηγές που πρόσκεινται στο κόμμα του Μπερλουσκόνι ανέφεραν πως στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού διαβεβαίωσαν την Τρίτη ότι αν η λεγόμενη αντιπολίτευση δε δημιουργήσει προβλήματα στην κρίσιμη φάση, ο Μπερλουσκόνι είναι πρόθυμος να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία πριν από το τέλος του φθινοπώρου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ