Κυριακή 10 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΞΕΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΠΡΙΜΕΡΑ ΝΤΙΒΙΖΙΟΝ
Γίγαντας με ... πήλινα πόδια

Δυσοίωνο φαντάζει το μέλλον αρκετών ισπανικών ομάδων

Motion Team

Δυσοίωνο φαντάζει το μέλλον αρκετών ισπανικών ομάδων
Μπορεί να θεωρείται το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, όμως οι «πληγές» στην Ισπανία καλά κρατούν, αφού οι οικονομικές ατασθαλίες δεν έχουν τελειωμό. Το μοντέλο του επαγγελματισμού και του πλουτισμού έχει φέρει σε τέλμα τις περισσότερες ομάδες της Πριμέρα Ντιβιζιόν, μετατρέποντάς την σε ένα γίγαντα με πήλινα πόδια που κινδυνεύουν να σπάσουν. Υπερβολικές δαπάνες των συλλόγων, υπέρογκοι μισθοί, τεράστια έξοδα για μεταγραφές, αλλά και η εξάρτηση των συλλόγων από τις πολυεθνικές - χορηγούς, οι οποίες λόγω της κρίσης κλείνουν την κάνουλα, είναι οι κυριότερες αιτίες που η κατάσταση δείχνει να είναι οριακή. Την ίδια ώρα το γεγονός ότι οι δύο πρωταγωνιστές του πρωταθλήματος - και φυσικά βιτρίνα της Πριμέρα Ντιβιζιόν - Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης καρπώνονται τα περισσότερα έσοδα επιβαρύνει την κατάσταση για τους υπόλοιπους, αφού στην ουσία μιλάμε για παιδιά και αποπαίδια.

Η Ισπανική Ποδοσφαιρική Λίγκα (LFP) σκοπεύει να εφαρμόσει κανονισμούς οι οποίοι θα έχουν στόχο να ελέγξουν τις δαπάνες των συλλόγων, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της LFP, Χοσέ Λουίς Αστιαθαράν, την ώρα που μελέτη καθηγητή πανεπιστημίου προειδοποιεί ότι το ποδόσφαιρο της χώρας μπαίνει σε «οικονομικό κώμα». Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Αστιαθαράν, οι προτεινόμενοι κανονισμοί είναι ευθυγραμμισμένοι με αυτούς της UEFA, που θα τεθούν σε ισχύ από την επόμενη σεζόν και οι οποίοι στοχεύουν στο να εμποδίσουν συλλόγους από το να συγκεντρώνουν τεράστια χρέη.

Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει πρόβλημα με τα οικονομικά της

Associated Press

Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει πρόβλημα με τα οικονομικά της
«Το ισπανικό ποδόσφαιρο πρέπει να σημειώσει πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας υποδειγματικής φερεγγυότητας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αστιαθαράν και συνέχισε: «Μεταξύ των συλλόγων, οι οποίοι συνθέτουν την LFP, αυτή τη στιγμή έχουμε κάποιες δυσλειτουργίες, τις οποίες πρέπει να θέσουμε υπό έλεγχο, και θα πάρουμε κάποιες αποφάσεις που δεν θα είναι ευχάριστες. Είναι καιρός να "παντρέψουμε" την αθλητική υπεροχή, την οποία έχουμε επιτύχει, με οικονομική υπεροχή. Το ισπανικό ποδόσφαιρο, και η Πριμέρα Ντιβιζιόν για να είμαι ακριβής, έχει αποκτήσει παγκόσμιο θαυμασμό και πρέπει να κερδίσουμε αυτήν τη διάκριση και για οικονομική διαχείριση», ήταν οι δηλώσεις του Αστιαθαράν.

Η LFP σχεδιάζει να συστήσει μία επιτροπή ελέγχου, την οποία θα απαρτίζουν ανεξάρτητοι επαγγελματίες, που θα εκτιμούν τα οικονομικά των συλλόγων και θα προτείνουν πιθανές τιμωρίες για τους παραβάτες. Αυτές μπορούν να περιλαμβάνουν αφαίρεση βαθμών ή την ανάκληση αδειών για τους χειρότερους παραβάτες, όπως δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου της LFP. Αυτοί οι κανονισμοί αναμένεται να περάσουν από ψηφοφορία στη γενική συνέλευση της Λίγκας, στις 12 Ιουλίου, και να τεθούν σε ισχύ μέσα σε μία περίοδο τριών ετών.

Την ίδια ώρα μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας καταδεικνύει την κακή οικονομική κατάσταση πολλών από τους συλλόγους στις πρώτες δύο κατηγορίες της Ισπανίας. Πολλοί σύλλογοι έχουν διαθέσει υπερβολικά ποσά για παίκτες και μισθούς, σε μία προσπάθεια να ανταγωνιστούν πιο πλούσιες ομάδες και να προσπαθήσουν να διατηρήσουν τη θέση τους στην Πριμέρα Ντιβιζιόν. Κάποιοι από αυτούς, όπως η Μαγιόρκα και η Σαραγόσα, που αγωνίζονται στα «μεγάλα σαλόνια», βρίσκονται σε οικονομική διαχείριση, όπως και οι τρεις ομάδες που κέρδισαν την άνοδό τους από τη Β΄ κατηγορία, οι Μπέτις, Ράγιο Βαγεκάνο και Γρανάδα.

Τα ίδια ισχύουν και για την Μπαρτσελόνα

Associated Press

Τα ίδια ισχύουν και για την Μπαρτσελόνα
Στο μεταξύ, ο Χοσέ Μαρία Γκάι, καθηγητής Λογιστικής στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και συντάκτης της έρευνας, αναφέρει ότι η κατάσταση επιδεινώνεται για χρόνια, ενώ οι αθλητικές αρχές δεν έχουν πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. «Είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης και κόσμου, έχουμε τη σπουδαία Μπαρτσελόνα και τη διάσημη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά το ισπανικό ποδόσφαιρο είναι παγιδευμένο σε μία οικονομική καταιγίδα και βυθίζεται κάτω από μία εξαιρετικά τοξική οικονομική θύελλα».

Η τελευταία μελέτη του Γκάι, η οποία βασίζεται στους ετήσιους ισολογισμούς έως το τέλος Ιουνίου 2010, δείχνει ότι οι 20 σύλλογοι της Πριμέρα Ντιβιζιόν έχουν συνολική «καθαρή» ζημία 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ την αμέσως προηγούμενη χρονιά οι συνδυασμένες απώλειες των ομάδων έφταναν τα 19 εκατομμύρια. Το συνολικό χρέος ανέρχεται στα 3,43 δισεκατομμύρια ευρώ και έχει σημειώσει μικρή πτώση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ωστόσο παραμένει υπερδιπλάσιο σε σχέση με τα έσοδα, τα οποία φτάνουν τα 1,61 δισεκατομμύρια.

Ο Γκάι επισήμανε ότι πολλοί σύλλογοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες επειδή η οικονομική ύφεση είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορούν πια να βασιστούν στην πώληση παικτών ή ακινήτων, η οποία στο παρελθόν τους βοηθούσε να «επιπλέουν». Υπογράμμισε ακόμη ότι η διανομή των εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, η οποία δίνει στη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα τα μισά από τα περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ, είναι άλλος ένας παράγοντας που καθιστά «ανυπόφορο» το οικονομικό μοντέλο του ισπανικού ποδοσφαίρου. «Το ισπανικό ποδόσφαιρο βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί» τόνισε ο Γκάι, για να καταλήξει: «Το κακό είναι ότι δεν έχει γίνει τίποτα για να επιλυθεί μια σοβαρή κατάσταση, η οποία κάθε σεζόν οξύνεται όλο και περισσότερο».


Α. ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ