Κυριακή 10 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΚΑΡΙ ΚΑΣΠΑΡΟΒ
Η τέχνη του σχεδίου

(Μάθημα 12ο, β' μέρος)

...«Παίζοντας βάσει σχεδίου είναι μεγάλη τέχνη. Φυσικά, χρειάζεται αρκετός καιρός για να μάθεις να σχεδιάζεις τις ενέργειές σου στο σκάκι. Σοβαρά και μικρά λάθη είναι αναπόφευκτα. Αλλά, κατά τη γνώμη μου - υπογραμμίζει ο Γκάρι Κασπάροβ - είναι καλύτερα να μάθεις από τα ίδια σου τα λάθη, παρά να ενεργείς χωρίς κανένα σχέδιο. Για να καταλάβουμε τα όσα είπαμε ας μελετήσουμε τα παραδείγματα που ακολουθούν: Αλεξέι Σουέτιν - Ινγκόρ Μπονταρέβσκι - Μόσχα 1963.

1. ε4 ε5 2. Ιζ3 Ιγ6 3. Αβ5 α6 4. αα4 δ6 5. 0-0. Αυτή είναι μια από τις παλαιότερες βαριάντες του ανοίγματος Ρούι Λοπέζ. Εχοντας συμπληρώσει το πρώτο μισό του σχεδίου στο άνοιγμα (εκκένωση του βασιλιά από το κέντρο), ο λευκός σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα κέντρο πιονιών παίζοντας γ3 και δ4 ασκώντας πίεση στο πιόνι ε5. Ο μαύρος προσπαθεί κανονικά να κρατήσει εμπροσθοφυλακή στο ε5 παίζοντας Ιε7 και μετά Ιε6, ενώ ακολουθεί και Αε7 ή Αη7. Και οι δυο πλευρές φαίνεται να είναι έτοιμες να αργοπορήσουν να κάνουν στρατηγικό σχέδιο θέσεως. Ξαφνικά ο μαύρος κάνει μια προωθημένη αμφιβόλου αξίας κίνηση 5... η5;! 6. δ4! Ενεργητικές πράξεις στο κέντρο θα πρέπει να θεωρηθούν σαν η καλύτερη αντίδραση στο πρώιμο τέχνασμα του μαύρου στην πλευρά του βασιλιά. Ο καλύτερος τρόπος να εκμεταλλευτείς αποτελεσματικά την αργή ανάπτυξη του μαύρου είναι να ανοίξεις το κέντρο. Η 6η κίνηση του λευκού είναι ένα καλό παράδειγμα αντιμετώπισης σχεδίου που προήλθε από τις επικίνδυνες ενέργειες του αντιπάλου.

6...η4 7. Αγ6+ βγ6 8. Ιε1 εδ4;! Αλλη μια παραχώρηση θέσεως. Δουλεύοντας κάτω από την ψευδαίσθηση ότι το πλεονέκτημα των δυο αξιωματικών του επιτρέπει να ανοίξει το κέντρο, ο μαύρος που είναι ακόμα φανερά υποανάπτυκτος, κάνει σοβαρές παραχωρήσεις στο κέντρο 9. Βδ4 Βζ6 10. Βα4 Ιε7 11. Ιγ3. Μια ακόμα διόρθωση στο σχέδιο του ανοίγματος. Αυτή η θέση δεν απαιτεί την προώθηση του πιονιού γ3 κι αυτό γιατί αυτό το τετράγωνο χρειάζεται στον Ιππο που θα δώσει τη μάχη στο κέντρο. 11... Αδ7 12. Βα5! Αλλη μια φορά ο λευκός αλλάζει το σχέδιό του. Επειδή το πιόνι γ7 είναι αδύνατο, ο λευκός εμποδίζει το μαύρο να κάνει το ροκέ, ματαιώνοντας έτσι το σκοπό του αντιπάλου να κινήσει τα κομμάτια του. Η απώλεια χρόνου είναι περισσότερη από το να αποζημιωθείς από τη δυσαρμονία των κομματιών του μαύρου. 12... Ρδ8 13. Ιδ3 Αη7 14. ε5! Αυτό είναι μέρος του δεύτερου σχεδίου του λευκού, που σκοπεύει να οργανώσει την επίθεση εναντίον του μαύρου Ρουά που δεν έκανε Ροκέ. Ο μικρότερος δρόμος είναι να καθαρίσεις το μέρος στο κέντρο σπάζοντας το απομονωμένο πιόνι που καλύπτει το βασιλιά. 14.... Βζ5 15. Πε1 (βλέπε διάγραμμα).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ