Τρίτη 5 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εκτεταμένες επιχειρήσεις στη Χάμα

ΔΑΜΑΣΚΟΣ._

Μετά από δύο μέρες πολιορκίας, ο συριακός στρατός άρχισε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην πόλη Χάμα, όπου, σύμφωνα με μαρτυρίες αντικαθεστωτικών οργανώσεων και κατοίκων, πραγματοποιούνται έρευνες από πόλη σε πόλη ενώ έχουν στηθεί οδοφράγματα σε δρόμους από τους ντόπιους για να καθυστερήσουν την προέλαση των στρατευμάτων. Νωρίς το πρωί, χθες, είχε δοθεί η εντύπωση ότι τελικά ο στρατός δεν θα μπει στην πόλη, καθώς τα τεθωρακισμένα που είχαν αναπτυχθεί από την Παρασκευή στην περίμετρό της, αποσύρθηκαν με κατεύθυνση βορειότερες περιοχές.

Μέχρι χθες το απόγευμα, δεν υπήρχε κάποια συγκεκριμένη πληροφόρηση για το τι συμβαίνει στην πόλη, όπου ηλεκτρικό, υδροδότηση και τηλεπικοινωνίες είχαν διακοπεί, ήδη, από την Παρασκευή. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Πρόεδρος Ασαντ απομάκρυνε από τη θέση του τον διοικητή της επαρχίας της Χάμα, ως μη ανταποκρινόμενο στα καθήκοντά του.

Την Παρασκευή, στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα, σκοτώθηκαν, σύμφωνα με αντικαθεστωτικές πηγές και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τουλάχιστον 28 άνθρωποι. Υπενθυμίζεται, δε, ότι η Χάμα ήταν το επίκεντρο της εξέγερσης των «Αδελφών Μουσουλμάνων» το 1982, επί πατέρα Ασαντ, ο οποίος την είχε καταπνίξει με σκληρή καταστολή. Τότε, εκτιμάται ότι στη Χάμα, μόνο, σκοτώθηκαν 10.000 - 20.000 πολίτες.

Ενταση, χθες, φέρεται να επικράτησε και σε προάστιο της Δαμασκού, όπου, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, σκοτώθηκαν 2 διαδηλωτές και τραυματίστηκαν 8, σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά του καθεστώτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ