Παρασκευή 1 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Σε εφαρμογή τα αντιλαϊκά μέτρα

Εκτακτο Γιούρογκρουπ για την «επόμενη μέρα». Στην ατζέντα το κούρεμα των παλιών κρατικών ομολόγων και τα νέα δάνεια. Αδυσώπητες κόντρες για την «εθελοντική συμμετοχή» των τραπεζών

Μετά και την ψήφιση του «μεσοπρόθεσμου πλαισίου» της ομοβροντίας από τα νέα βάρβαρα μέτρα η Ευρωπαϊκή Ενωση μαζί με τους άλλους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς, τους τραπεζίτες και τις άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας βάζουν σε πρώτο πλάνο τη διαδικασία της ελεγχόμενης καταστροφής κεφαλαίων, σε πρώτη φάση μέσα από τις τεχνικές «εθελοντικής επιμήκυνσης» των ελληνικών κρατικών ομολόγων που λήγουν στα επόμενα χρόνια.

Την ερχόμενη Κυριακή συγκαλούν και πάλι σε έκτακτη σύσκεψη τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ) με βασικό αντικείμενο την κατάσταση και τις συνθήκες που διαμορφώνουν απέναντι στο λαό.

Στη σύσκεψη των επιτελείων της λυκοσυμμαχίας μπαίνουν και τα παρακάτω:

  • Η αποδέσμευση της διαβόητης 5ης δόσης (συνολικά 12 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ) με την οποία εκβίαζαν το λαό και τα οποία σχεδόν στο σύνολο θα «επιστραφούν» στους τραπεζίτες και τα άλλα τρωκτικά για την εξυπηρέτηση παλαιότερων κρατικών δανείων.
  • Η μετακύλιση μέρους από το υπερσυσσωρευμένο κρατικό χρέος για το κομμάτι που λήγει στα προσεχή, ζοφερά για το λαό, χρόνια. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να παραπεμφθούν σε επόμενα κοιναγορίτικα διαβούλια. Πίσω από τη λεγόμενη «εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών» σοβούν οι αδυσώπητες κόντρες τραπεζιτών, των κρατών και κυβερνήσεων που τους στηρίζουν και εκπροσωπούν. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, για λογαριασμό των εμπλεκόμενων γερμανικών τραπεζών, ξεκαθάρισε ότι η συμμετοχή του γερμανικού χρηματοπιστωτικού κλάδου θα διαμορφωθεί στα 3,2 δισ. ευρώ και θα αφορά σε ομόλογα που λήγουν μέχρι το 2014. Πρόκειται δηλαδή για τον απόλυτο εμπαιγμό, για ποσά που δεν είναι ούτε καν απλή παρωνυχίδα σε σχέση με τον όγκο του υπερσυσσωρευμένου κρατικού χρέους. Να σημειωθεί ότι πάνω από το 55% από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που σήμερα βρίσκονται στις γερμανικές τράπεζες λήγουν από το 2020 και μετά...
  • Παράλληλα συνεχίζονται και οι συζητήσεις για τα νέα δάνεια για την ανακύκλωση των προηγούμενων, που με βάση ορισμένες προσεγγίσεις θα ξεπεράσουν τα 100 δισ. ευρώ. Είναι απόλυτα φανερό ότι μαζί με αυτά ετοιμάζουν τα νέα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις προκειμένου να δέσουν το λαό στο άρμα των μονοπωλίων. Οι τελικές αποφάσεις τους αναμένονται για το φθινόπωρο από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Ζωτικής σημασίας» είναι για τους μεγαλορεντιέρηδες του οίκου «Fitch» η «επίλυση της ελληνικής κρίσης», στην κατεύθυνση δηλαδή των αλλεπάλληλων αντιλαϊκών μέτρων. Σε χτεσινό ραπόρτο σημειώνουν ότι αυτό από μόνο του δεν μπορεί να αποτρέψει τη «συστημική απειλή για την ευρωζώνη», δηλαδή την όξυνση και εξάπλωση της καπιταλιστικής κρίσης ανεξάρτητα από την έκβαση της κατάστασης που διαμορφώνεται στην Ελλάδα.

«Εξειδίκευση» των μέτρων

Το νέο τσεκούρι στο λαϊκό εισόδημα μπαίνει σε άμεση εφαρμογή. Από την επόμενη μισθοδοσία για το μήνα Ιούλη βάζουν μπροστά τις νέες τρανταχτές μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις, στα εισοδήματα των αυτοαπασχολούμενων. Η καρατόμηση του αφορολόγητου (8.000 από 12.000 ευρώ) φέρνει αφαίμαξη εισοδημάτων ύψους 400 ευρώ το χρόνο, που ισοδυναμεί με 28,6 ευρώ για καθέναν από τους 14 μισθούς - συντάξεις. Το μέτρο εφαρμόζεται αναδρομικά από 1η Γενάρη 2011 και η αυξημένη παρακράτηση μπαίνει σε άμεση εφαρμογή.

Σύμφωνα με προσθήκες που μπήκαν στον εφαρμοστικό νόμο προβλέπονται:

  • Είναι απόλυτα φανερό ότι το τέλος επιτηδεύματος (για φέτος 300 ευρώ) θα χρεωθεί και σε μισθωτούς που αναγκάζονται να δουλεύουν με το «μπλοκάκι». Η μοναδική εξαίρεση αφορά τη γενική διάταξη για τους νέους επαγγελματίες με διάρκεια λειτουργίας μέχρι 5 χρόνια. Είναι φανερό επίσης ότι το χαράτσι καταβάλλεται για οποιοδήποτε ποσό ακόμη και σε περίπτωση ανενεργών αυτοαπασχολούμενων.
  • Πρόσθεσαν και τη διάταξη για το πάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων στο Δημόσιο μέχρι την εφαρμογή του λεγόμενου «ενιαίου μισθολογίου» με το οποίο φέρνουν τα ακόμη χειρότερα.
  • Το προβλεπόμενο χαράτσι 10 ευρώ το μήνα, τάχα για την αντιμετώπιση της ανεργίας για τους ασφαλισμένους στα ταμεία ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ ΜΜΕ, θα καταβάλλεται από 1 Αυγούστου μαζί με τα αναδρομικά για το 7μηνο Γενάρης - Ιούλης, που θα επιμεριστούν στο ερχόμενο 5μηνο. Είναι φανερό ότι η «λύση» αυτή θα επιλεγεί και για σειρά από άλλα χαράτσια, όπως για παράδειγμα στο 3% που μπαίνει στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων (στενός και ευρύτερος τομέας) και σε άλλα αντίστοιχα για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους στον ιδιωτικό τομέα.

Α. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ