Τρίτη 28 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Φέρνει «μνημόνια» βαθιάς αντεργατικής πολιτικής

Αθλιες και δουλεμπορικές, ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας προωθεί η Περιφέρεια Αττικής, υλοποιώντας τον «Καλλικράτη», την κυβερνητική πολιτική και την ευρωενωσιακή. Φέροντας «Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας» αναθέτοντας σε ιδιώτες κοινωνικές υπηρεσίες και δίνοντάς τους ως προσωπικό κακοπληρωμένους ημιαπασχολήσιμους, ανακυκλώνοντας την ανεργία και διαμοιράζοντας τη φτώχεια, ανοίγοντας ταυτόχρονα δρόμο για απολύσεις εργαζομένων από τους Δήμους.

Το θέμα συζητήθηκε στο χτεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο, χωρίς να παρθεί απόφαση.

Εισηγητικά ο αντιπεριφερειάρχης Αθανασιάδης ανέφερε πως υπάρχει πρόσκληση από το υπουργείο Απασχόλησης για υλοποίηση «Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας» τάχα για «δημιουργία θέσεων απασχόλησης» σε φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μέσω της πρόσληψης απόρων για υλοποίηση προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα σε συνεργασία με συμπράττοντες φορείς. Οι τελευταίοι λαμβάνοντας επιχορήγηση θα υλοποιούν προγράμματα όπως διαμόρφωση και φροντίδα πάρκων, αναδάσωση, δασοπροστασία, αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις ρεμάτων, υπηρεσίες φροντίδας μέριμνας ηλικιωμένων ΑμΕΑ και παιδιών, εξωσχολικά προγράμματα για μαθητές κλπ. Θα είναι ΜΚΟ, ΝΠΙΔ, σωματεία, ιδρύματα, επαγγελματικές ενώσεις, συνδικαλιστικές οργανώσεις κλπ.

Θα απασχολούν ανέργους και φτωχομεσαίους αγρότες. Θα επιχορηγούνται για την απασχόληση όσων «ωφελούμενων» ψευτοαπασχολούνται στα «προγράμματα κοινωφελούς εργασίας» με 25 ευρώ για κάθε μέρα πλήρους απασχόλησης και όχι πλέον των 625 ευρώ μηνιαίως. Οι ασφαλιστικές εισφορές στο σύνολό τους θα καλύπτονται από τον ΟΑΕΔ. Σε αυτό το πλαίσιο, η Περιφέρεια Αττικής προωθεί την υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας» με τέτοιους φορείς - δικαιούχους για την εφαρμογή του Προγράμματος.

Παίρνοντας το λόγο από την πλευρά της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο περιφερειακός σύμβουλος του ΚΚΕ Ιπποκράτης Κοκκινόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων: Τέτοια προγράμματα προωθούν την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών και στη φάση της κρίσης με ελάχιστες παροχές για τους εξαθλιωμένους και τους ανέργους, επιχειρούν να κοντρολάρουν εκρήξεις, να ενσωματώσουν. Αξιοποιώντας τον εθελοντισμό και την ανεργία ενσωματώνουν και ποδηγετούν φτωχό λαϊκό κόσμο. Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 30 εκατ. ευρώ, απευθύνεται σε περίπου 12.000 ανέργους με 550 ευρώ καθαρά μηνιάτικο και διάρκεια απασχόλησης πέντε μήνες. Κινείται στη στρατηγική της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης, βάζει τους ιδιώτες σε μια σειρά τομείς με το μανδύα εθελοντισμού και της κοινωφελούς δράσης. Η κυβέρνηση επιχειρεί με το πρόγραμμα να βάλει τα ίδια τα εργατικά σωματεία να ανοίξουν δρόμο για το τσάκισμα κάθε εργατικού δικαιώματος, το σπάσιμο των ΣΣΕ. Επίσης, με τέτοια προγράμματα δεν αποκλείεται να ανοίξει ο δρόμος για παραπέρα απολύσεις συμβασιούχων αορίστου χρόνου ακόμα και μόνιμων από τους δήμους. Ταυτόχρονα, έτσι το σύστημα ανακυκλώνει την ανεργία και διαχειρίζεται τη φτώχεια. Επιχειρεί να πείσει τους εργαζόμενους να παραιτηθούν από το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, να αρκούνται σε ψευτοδουλειά πέντε μηνών για ψίχουλα. Στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι η εμπέδωση της πολιτικής που μετατρέπει το δικαίωμα στην εργασία σε εργαλείο διατήρησης του απάνθρωπου καπιταλιστικού συστήματος, ενταγμένα στη στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου και των κομμάτων του να φτηνύνει κι άλλο την εργατική δύναμη, να τσακίσει τις εργασιακές σχέσεις, να ιδιωτικοποιήσει μια σειρά υπηρεσίες των δήμων. «Αυτή η σύμβαση είναι άθλια, δουλεμπορική, είναι μια ειδική επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας που ρίχνει τους μισθούς κάτω ακόμα κι από αυτή την απαράδεκτη σύμβαση της ΓΣΕΕ» τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταγγέλλει το πρόγραμμα και απαιτεί πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με όλα τα εργασιακά δικαιώματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαράδεκτο να καθυστερούν ακόμα και αυτοί οι μισθοί πείνας(2015-09-03 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι στα «πεντάμηνα» απέκτησαν την ιστοσελίδα τους(2014-12-18 00:00:00.0)
«Θερμοκήπιο» για τις εργασιακές σχέσεις που θα κυριαρχήσουν(2014-03-29 00:00:00.0)
Μοιράζουν ψίχουλα σε ανέργους(2012-04-28 00:00:00.0)
Μοιράζουν ψίχουλα σε ανέργους(2012-04-28 00:00:00.0)
Εξω οι ΜΚΟ και οι επιχειρήσεις από τα σχολεία!(2011-07-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ