Σάββατο 25 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ελεγχος μέσω του προσχήματος των ναρκωτικών

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.--

Υπό τη βαριά σκιά του αίματος που ρέει άφθονο στο βρώμικο πόλεμο μεταξύ συμμοριών - λαθρεμπόρων και αρχών ασφαλείας και το άγρυπνο βλέμμα της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον αλλά και αξιωματούχων ανεπτυγμένων καπιταλιστικών κρατών, πραγματοποιήθηκε η ευρεία Σύνοδος για την Ασφάλεια στην Κεντρική Αμερική. Ενα ζήτημα που «ξαφνικά» έχει αναδειχθεί στο μείζον, καθώς οι ΗΠΑ ήδη έχουν δρομολογήσει το «Σχέδιο Κεντρική Αμερική». Ενα σχέδιο ελέγχου και καθυπόταξης, εκ νέου, της κρίσιμης περιοχής της Κεντρικής Αμερικής , με το αιώνιο πρόσχημα του «πολέμου κατά των ναρκωτικών».

Εξάλλου, το θέμα έχει τόσο «διεθνοποιηθεί» που πρόσφατα η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ θεώρησε σκόπιμο να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις «διαδρομές των ναρκωτικών» από τη Λατινική Αμερική προς την Ευρώπη με κύρια πύλη εισόδου τη Δυτική Αφρική. Διαδρομές, όπως όλως τυχαίως συμπίπτουν σχεδόν απόλυτα με τις ιμπεριαλιστικές τους επιδιώξεις. Ετσι, στο Φόρουμ για την Ασφάλεια, που πραγματοποιήθηκε στη Γουατεμάλα, συμμετείχαν Γερμανοί και άλλοι Ευρωπαίοι όπως και Αυστραλοί και Ιάπωνες αξιωματούχοι.

Βασικό ζήτημα ήταν η εκπόνηση της στρατηγικής ασφάλειας και η χρηματοδότησή της, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι. Η στρατηγική αυτή βασίζεται σε 22 επιμέρους σχέδια για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου των ναρκωτικών, της εγκληματικότητας, της αποτροπής της βίας, επανένταξης και θεσμικής «αναζωογόνησης», ενώ για την υλοποίησή της προβλέπεται η δημιουργία δύο ταμείων και μίας ομάδας διακυβέρνησης στα οποία το Σύστημα Ενσωμάτωσης της Κεντρικής Αμερικής - SICA θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Οσο για την ομάδα διακυβέρνησης, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γουατεμάλας και εκ των οικοδεσποτών της συνάντησης, θα είναι ένα συντονιστικό όργανο που θα καθορίζει ποια τμήματα θα δραστηριοποιούνται κατά περίπτωση και ο μηχανισμός του θα ελέγχει τις εξελίξεις και θα προβαίνει σε αξιολόγηση.

Οσο για τη χρηματοδότηση, η Γερμανία εμφανίστηκε πρόθυμη για μελλοντική βοήθεια, Βρετανία, Φινλανδία και Κολομβία εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες για την ασφάλεια «στην πιο βίαιη περιοχή του πλανήτη», η Χίλαρι Κλίντον επαναβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ για σταθερότητα στην περιοχή, η Βραζιλία εμφανίστηκε πρόθυμη να μοιραστεί την τεχνογνωσία της από τη φύλαξη των απέραντων συνόρων της και μόνο η Αυστραλία προσέφερε 25 εκατομμύρια δολάρια...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ