Σάββατο 25 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέες διαδηλώσεις και κύμα εξόδου προς Τουρκία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Νέα αιματηρή καταστολή κατά χιλιάδων διαδηλωτών, που κατέκλυσαν και χτες τους δρόμους πολλών συριακών πόλεων, με κύριο σύνθημα να φύγει η ηγεσία Ασαντ, καταγγέλλουν οι αντικαθεστωτικές οργανώσεις και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι σκληρότερες συγκρούσεις σημειώθηκαν στις πόλεις Κέσουα, Χομς και στη συνοικία Μπάρζεχ, στη Δαμασκό, στις οποίες από τη χρήση αληθινών πυρών κατά των διαδηλωτών, όπως τουλάχιστον αναφέρεται, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 διαδηλωτές και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 50. Το συριακό καθεστώς δε διέψευσε ότι σημειώθηκαν επεισόδια, απλώς επέρριψε την ευθύνη της πρόκλησής τους σε «σαμποτέρ και ενόπλους», όπως πράττει σταθερά τους τελευταίους μήνες.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμάντ Νταβούτογλου επιβεβαίωνε ότι, την Πέμπτη, καταγράφηκε μαζική είσοδος προσφύγων στο τουρκικό έδαφος, εξαιτίας της εκκαθαριστικής επιχείρησης του συριακού στρατού κατά μήκος της μεθορίου, όπου είχαν στηθεί πρόχειροι καταυλισμοί σε συριακό έδαφος από τους κατοίκους των πέριξ χωριών. Σύμφωνα με τις τουρκικές μεθοριακές αρχές, μόνο την Πέμπτη πέρασαν, επίσημα, τα σύνορα περισσότεροι από 1.500 Σύροι πολίτες, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό που έχει μεταβεί στην Τουρκία στις 11.739. Ο Νταβούτογλου, αφού επανέλαβε ότι η Τουρκία θα κρατήσει ανοιχτά τα σύνορα «για τους Σύρους αδελφούς», υποστήριξε ότι η Αγκυρα βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τη συριακή ηγεσία, επιδιώκοντας να «σταθεί όρθια η Συρία μέσα από την εφαρμογή ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων».

Τέλος, χτες, ανακοινώθηκαν και επισήμως οι νέες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε βάρος της Συρίας, οι οποίες αφορούν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και «πάγωμα» λογαριασμών για επτά ακόμη πρόσωπα (ήδη έχει γίνει αυτό για 30 Σύρους αξιωματούχους) και για τέσσερις επιχειρήσεις. Μεταξύ των προσώπων, όπως είχε προαναγγελθεί, συγκαταλέγονται και τρεις αξιωματούχοι του ιρανικού παραστρατιωτικού σώματος των «Φρουρών της Επανάστασης», οι οποίοι καταγγέλλονται για παροχή οπλισμού στις συριακές δυνάμεις. Στην κοινή ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τις κυρώσεις υπογραμμίζεται ότι «το συριακό καθεστώς υπονομεύει την αξιοπιστία του, συνεχίζοντας την καταστολή αντί να προχωρά στις μεταρρυθμίσεις που το ίδιο εξήγγειλε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ