Αν υπήρχε η δυνατότητα, θα γινόταν άρση και όσων υπηρετούν σήμερα, δήλωσε προκλητικά ο υπουργός Υγείας
Οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία θα μπορούν να έχουν τη σιγουριά της μονιμότητας μετά το πεντηκοστό έτος της ηλικίας τους. Το δικαίωμα της μονιμότητας που -δυστυχώς είναι κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα- για τους γιατρούς που υπηρετούν σήμερα στο δημόσιο σύστημα υγείας θα είχε αρθεί αν υπήρχε η δυνατότητα.
Αυτές τις προκλητικές δηλώσεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και προσβλητικές για τους λειτουργούς της υγείας έκανε χτες ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος στο ραδιοσταθμό «Φλας 9,61».
Ετσι ο υπουργός, απαντώντας στο ερώτημα αν με τις αλλεπάλληλες κρίσεις προσβλέπει στην άρση της μονιμότητας είπε: «Οι υπηρετούντες σήμερα δημόσιοι υπάλληλοι είναι μόνιμοι και έχουν συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, δυστυχώς. Αν υπήρχε δυνατότητα και σ' αυτούς θα κάναμε άρση, αλλά τώρα δε γίνεται. Για τους νεοεισερχόμενους όμως δε θα είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, διότι δε νοείται και δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο γιατρός μόνιμος δημόσιος υπάλληλος. Ομως, τους δίνουμε τη δυνατότητα μετά από τρεις κρίσεις, από προκηρύξεις, οι οποίες θα είναι ανοιχτές και εφόσον επιτυχαίνουν και μέσα από τις αξιολογήσεις, μετά από μια δεκαετία να τους δίνεται το δικαίωμα της μονιμότητας, διότι τότε θα είναι και προς τα δυσμάς του ιατρικού βίου. Οταν κάποιος γιατρός μπαίνει στο ΕΣΥ, μετά πολλά έτη σπουδών, στα 35 του ή στα 40 και έχει δοκιμαστεί αλλεπάλληλα, μετά τα 50 του μπορείς να του δώσεις μονιμότητα, αλλά όχι από την πρώτη μέρα να παίρνει την ιδιότητα του μονίμου υπαλλήλου. Εχουμε, δεκάδες-για να μην πω εκατοντάδες- περιπτώσεις γιατρών που μπήκαν μέσα στο σύστημα και από τότε δεν έχουν ξεγεννήσει καμία γυναίκα, δεν έχουν κάνει καμία χειρουργική επέμβαση. Και οι μόνιμοι σήμερα αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου θα αξιολογηθούν και θα ξεκινήσουμε από τους διευθυντές και εφόσον δεν κριθούν ικανοί θα μεταταχτούν σε άλλες υπηρεσίες, στη δημόσια υγεία, όπου μπορεί να προσφέρει ο καθένας. Διότι το θέμα της υγείας είναι κρίσιμο και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται δημοσιοϋπαλληλικά».
Αναφερόμενος στη ρύθμιση για τους Πανεπιστημιακούς γιατρούς και ειδικότερα για την εξαίρεση του Ωνασείου και του Παπαγεωργίου ο Αλ. Παπαδόπουλος είπε: «Είναι πλήρης η σύγχυση. Αυτά τα δύο νοσοκομεία είναι επιχορηγούμενα από το δημόσιο και είναι ΝΠΙΔ. Η εξαίρεση είναι ότι μπορούν να εγκατασταθούν πανεπιστημιακές κλινικές και τμήματα του ΕΣΥ σ' αυτά τα νοσοκομεία, όμως οι γιατροί που θα είναι εκεί μέσα δε θα μπορούν να κάνουν ιδιωτικό ιατρείο έξω. Είναι επειδή δεν είναι ΝΠΔΔ και είναι ιδιωτικού δικαίου, είναι ένα καθαρά νομικό θέμα. Δεν τους δίνουμε προνόμια, το αντίθετο κάνουμε, τα περιορίζουμε».
Τέλος, αναφερόμενος στους μάνατζερς είπε ότι αυτήν την ώρα δεν υπάρχουν μάνατζερς στην Ελλάδα, αλλά θα χρησιμοποιήσει αυτούς που έχει και τους καλύτερους εξ αυτών. Και βέβαια όταν φτιάχνουμε ένα νομοσχέδιο δεν το φτιάχνουμε για τον Μάρτη μήνα μόλις θα ισχύσει, αλλά σ' ένα βάθος χρόνου, διότι το ίδιο το σύστημα τώρα θα ενδιαφερθεί να παράγει μάνατζερς του χώρου της υγείας όπως είναι σ' όλο τον κόσμο», κατέληξε ο υπουργός.
Με χτεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει -σύμφωνα με δικά του στοιχεία- ότι η συμμετοχή των νοσοκομειακών γιατρών στην απεργία ήταν 6,8% στην πρωτεύουσα και 6,2% στην επαρχία.
«Η χαμηλή συμμετοχή στην απεργία δείχνει πως η πλειονότητα των εργαζομένων στα νοσοκομεία συμπλέει με τις βασικές αρχές της μεταρρύθμισης στην υγεία που προωθεί το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας», συμπεραίνει το υπουργείο Υγείας.