Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται από τις 16 του Γενάρη 2001 οι εργαζόμενοι του Κέντρου, που αντιδρούν στη μετατροπή του ΕΚΘΕ σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου
Στιγμιότυπο απ' την προχτεσινή κινητοποίηση έξω απ' τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας |
Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του ΕΚΘΕ, εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα έχουν ξεκινήσει μια σειρά μεθοδευμένες ενέργειες από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας, που έχουν στόχο τη μετατροπή του Κέντρου σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ). Οι εργαζόμενοι υπογραμμίζουν ότι σήμερα το ΕΚΘΕ μπορεί και παράγει έρευνα υψηλού επιπέδου, και μάλιστα κρίσιμη για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.
Το ΕΚΘΕ λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), που εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης. Ιδρύθηκε το 1945 ως Υδροβιολογικό Ινστιτούτο από την Ακαδημία Αθηνών και μετονομάστηκε το 1965 σε Ινστιτούτο Ωκεανογραφικών και Αλιευτικών Ερευνών (ΙΩΚΑΕ), ενώ από το 1985 λειτουργεί με τη σημερινή του μορφή. Το επιστημονικό έργο του ΕΚΘΕ έχει άμεσες επιπτώσεις στην αναβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, στην κατανόηση των μηχανισμών λειτουργίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, στη διαχείριση των παράκτιων θαλάσσιων περιοχών, των εσωτερικών υδάτων και των θαλάσσιων βιολογικών πόρων. Μεγάλη είναι, επίσης, η προσπάθεια που καταβάλλεται στην τεχνολογική ανάπτυξη της επιχειρησιακής ωκεανογραφίας και των υδατοκαλλιεργειών. Διεθνείς επιτροπές αξιολόγησαν πρόσφατα ως ιδιαίτερα θετικό το έργο του ΕΚΘΕ και συνέστησαν, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση της εθνικής χρηματοδότησης.
Ωστόσο, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων, «αντί η εποπτεύουσα πολιτική ηγεσία (υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Χριστοδουλάκης, και γγ Ερευνας και Τεχνολογίας, Δ. Δενιόζος), να υποστηρίξει το ΕΚΘΕ στην κατεύθυνση αυτή, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που θα επιφέρουν την απορύθμιση και υποβάθμισή του, με αδιαφανείς διαδικασίες και ερήμην των εργαζομένων, οι οποίοι με πολλούς κόπους και προσπάθειες έφεραν το Κέντρο να διεκδικεί θέση στο ευρωπαϊκό δίκτυο ερευνητικών Κέντρων Αριστείας». Οπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι του ΕΚΘΕ, η μετατροπή του νομικού καθεστώτος του Κέντρου σε ΝΠΙΔ θα έχει άμεσες επιπτώσεις στο ερευνητικό τους έργο, αφού η ενδεχόμενη λειτουργία του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια θα αλλοιώσει το χαρακτήρα της μέχρι σήμερα εθνικού επιπέδου παραγόμενης έρευνας και θα προσαρμοστεί στις επιδιώξεις των συμφερόντων εκείνων που θα το ελέγχουν οικονομικά.
Από τις 16 του Γενάρη 2001, με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, οι εργαζόμενοι του ΕΚΘΕ πραγματοποιούν κυλιόμενες τετράωρες στάσεις εργασίας, ενώ ταυτόχρονα έχουν αναστείλει όλα τα ερευνητικά προγράμματα του Κέντρου μέχρι και τις 26 του Γενάρη 2001.